Най - вълнуващия въпрос зимно време.
torbalan - Дървен философ
щом си убеден - дерзай :)
m.lukanov1951 - специалист
Christo написа:
Трудно ще стане, ако си представяме , че ще сложим 150(300) кг въглища в огнището и хоп-готово. При горното горене въздухът постъпва отдолу през целия слой неизгорели въглища и достига зоната на горенето. В нашия случай този слой се получава доста дебел. Въглищата трябва да са промити и с равномерна едрина, за да може да минава въздуха. Няма никаква възможност да се регулира мощността, освен да се ограничава количеството постъпващ въздух,обаче така правим пушеци и КПД-то отива на кино. Друг вариант, с някакъв огромен буфер. Горим на фул и на макс, топлим буфера и после се греем от него по инерция. Най-вероятно, в един момент, зоната на горенето ще се покрие с дебел слой пепел и сгурия и огънят ще загасне от самосебе си. Трябва си шнек, вентилатори и автоматика, като на пелетните котли, но не може да оставиш 2 кг въглища да горят, щото въглищата искат температура, за да горят добре. Ако котелът изгасне, има да чакаш да го запалиш с горещ въздух и реотани. Въобще, трудна и скъпа работа. По-добре някой готов фабричен. Да неби обаче да струва колкото пелетните.
Как би протекъл процеса на горене при долно горене?Ако можеш подай схема за пътуваща скара или някакво описание на действие.
Фло - специалист
torbalan написа:
...освен пелети - газ, нафта, термопомпа...
все са решения, но с въглища - няма как да стане...
Става бе! Тецовете как го правят-втечняват въглищата и горене през форсунки,дозирано?!
Течните въглища се наричат CWS се състоят на 55-70% от фини частици, смляни в топкова мелница въглища и 30-45% вода. Въглищните частици, подходящи за подмяна на дизеловото гориво обикновено трябва да бъдат с размери по-малко от 20 микрометра в диаметър.
torbalan - Дървен философ
някъде по-рано в темата писах, че има решения и за въглища, но цената няма да му ареса...

ако иска да копира промишлен котел - няма проблеми... мъ цената кърти :)
Christo - майстор
С долно горене могат да горят черни въглища, антрацит и кокс. Бункерът с въглищата стои в центъра на котела. Бункерът от горе трябва да е херметически затворен, за да не почне горенето през него навън. Около него са топлообменниците. В огнището първо се разпалват дърва, да стане хубава жарава. После бункерът се отваря в долната си част и въглищата засипват жарта.В процеса на горенето скарата се раздвижва от време на време за да изпадне сгурията, от бункера се свлича нова порция въглища, които вече са затоплени и почти запалени и т.н. Отворът на бункера се регулира, за да пада определено количество въглища. Схема на котел с пътуваща скара има в книгата на покойния проф. Станчев "Отопление,топло и газоснабдяване, част втора" изданието от 2010г, но схемата е толкова дребна и лишена от подробности, че едва ли ще ти помогне. Пък то е важно къде точно се подава въздухът, на колко места и т.н.Тъй като в Полша се добиват много въглища, очевидно много хора се топлят с тях и има нови разработки на такива котли. Не съм им дилър и не им правя реклама, но има един полски сайт http://www.kotly.com Това е онлайн магазин. Работи на няколко езика. Намери рубриката "Boilers for coal 5-25mm" или "Boilers with piston feeder". Има двайсетина модела напълно автоматизирани. Мини на цени в евро горе в дясно. В цената е включено ДДС. 18KW бойлер струва около 4000лв. Като цъкнеш на бойлера излизат подробности. Приказват за КПД-та от около 90%. Това няма да го постигнеш посмъртно с направи сам. Има мощности и 200KW. Хиляда лева да дадеш за транспорт, пак няма да скочи цената с много, но ще имаш перфектен кател. От там съм си поръчвал неща. Поне с мен бяха много коректни. Преди да пратя парите ми се обадиха с писмо да ми кажат колко точно ще струва транспорта. Доставиха пратката у нас пред вратата. Цялата прцедура трая около десет дена. Поздрави и успех!
filmatoplo - майстор
Тук в моя град има 1 майтор ,който изработва котлета , малки леки ,топлят цели вили и къщи с тях ,вече над 10 тина е направил -хората са страшно доволни -оня ден и аз монтирах 1 брой -работи перфектно ,за секунди вдигна градуси ,без конденз ,след като току -що напълних инсталацията с вода .Котлето е с малки габарити ,и удобна вратичка , има и автоматичен редулатор на въздуха .Казвам го това защото останах очарован от работата на котела , освен това знам къде са монтирани другите котли и какви къщи отопляват , не са и скъпи ,точна цена не знам хиляда и нещо ,но си заслужават.За дърва и въглища са ,отвор на димоотвода фи-130 .
m.lukanov1951 - специалист
filmatoplo написа:
Тук в моя град има 1 майтор ,който изработва котлета , малки леки ,топлят цели вили и къщи с тях ,вече над 10 тина е направил -хората са страшно доволни -оня ден и аз монтирах 1 брой -работи перфектно ,за секунди вдигна градуси ,без конденз ,след като току -що напълних инсталацията с вода .Котлето е с малки габарити ,и удобна вратичка , има и автоматичен редулатор на въздуха .Казвам го това защото останах очарован от работата на котела , освен това знам къде са монтирани другите котли и какви къщи отопляват , не са и скъпи ,точна цена не знам хиляда и нещо ,но си заслужават.За дърва и въглища са ,отвор на димоотвода фи-130 .
Можеш ли да дадеш повече данни за киловати,габарити,колко време изкарва с едно зареждане на въглища?
sian - специалист
m.lukanov1951 написа:
filmatoplo написа:
Можеш ли да дадеш повече данни за киловати,габарити,колко време изкарва с едно зареждане на въглища?
Май още не може...
filmatoplo - майстор
Весела коледа , котлето е супер , малки габарити , топли доста площ , на доста къщи на които е монтиран са с по 2 етажа по 100 кв.
sian - специалист
filmatoplo написа:
Весела коледа , котлето е супер , малки габарити , топли доста площ , на доста къщи на които е монтиран са с по 2 етажа по 100 кв.
Весела коледа на всички, колега нямаш ли подробности, чертежче.

Тема "схема на котел за продължително изгаряне на въглища" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: