Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Фло - специалист
Аз го виждам решението така: понеже в кръчмата има двойно отопление по-точно от два източника се отделя топло-веднъж от камината и веднъж от радиаторите бих развъртял кръговете така,че студения щранг от радиаторите в кръчмата да отива като топъл към бунгалата,понеже температурата му е достатъчно висока,предполагам.Това ще даде една оптимална температура в бунгалата,която може да се коригира индивидуално за всяко бунгало с използането на климатик 9-ка,някой евтин китаец.Т.е.монтират се 10бр. куча марка климатици и се ползват само при заетост на дадено бунгало.Едва ли има 100% постоянна заетост на бунгалата за да се търсят решения с мощен котел да се отопляват всичките .
filmatoplo - майстор
В момента значи и камината е пълна с антифриз :? -колко литра е цялата инсталация .Каква температура на водата поддържаш в камината . :?
TOMMY - помощник
Много се извинявам за грешната информация ,която съм подал!

Системата е с ВОДА #-o

От години съм по гурбет в чужбина и съм се заблудил, още един път моля за извинение.

Говорих с брат ми, който е там в момента и работата е следната:

Запалва се камината и загрява водата в системата до 60 /65 градуса следи се от термометър монтиран на камината(водната риза), след което затварят клапата, която е най-горе на камината , когато температурата падне до около 40 градуса отново се отварят клапата и чекмеджета, в които пада пепелта, за да се разгори и да вдигне градуси и така тази процедура се повтаря до 22 чеса, след което камината се зарежда и се затварят клапата и чекмеджетата до 7.30/8.00 чеса. Градусите падат до 10/15.

Помпата не спира 24 часа 365 дни дори когато камината не се ползва така са им казали МАЙСТОРИТЕ пазела камината.

Да не забравя от камината излизат две медни тръби около цол (по памет) под земята с дължина около 15 метра до най-близкото бунгало и от там с разпределител подобен като за водно подово отопление по-другите бунгала.
Последна промяна от TOMMY на вт ное 08, 2011 12:57 am, променено общо 1 път.
TOMMY - помощник
Да допълня информацията:

В бунгалата температурата е около 18/22 градуса по-живачните термометри, която се стремим да се поддържа до 22 чеса, но на сутринта не е комфортно. А бе направо си е студено ако не си под завивките.
filmatoplo - майстор
Сега осмислям -камината е причината за всичко със слабото си капеде и голям разход на дърва , ако може сложете си котел за главно отопление , нея я оставете за атракция .Подменял съм на много места камини с котли , по спомен 5 броя -ами хората направо се раждат , стоплят се и разхода пада на полувина.
TOMMY - помощник
Благодаря за съвета така и ще направя ! Само не разбрах мнението ти за WGS ,за да не вляза пак в някакъв филм и да не си :datz:

От споделения ти опит в този форум разбрах, а и задоволството от покупката на gizdo.
Buderus + горелката на WaterLand е едно добро решение!

Обмислям и варианта котел+горелка на WaterLand, като се има предвид, че човека се е справил доста добре с горелката(надявам се да е същият). Все пак всичко е купчина желязо нали?
Важно е добре сметнат проект, управление, правилно свързване и не на последно място спестени пари по нашенски за отделните компоненти по системата(буфери вентили и т.н...)

Ще се радвам на информация/ мнение за котела WaterLand и препоръка за човек/фирма в Пловдивския регион, който/която да направи проект изпълнение на системата. А защо не и ти да речем при първа възможност. :idea:

Много станаха молбите маи , а още дума не съм обелил за почерпка :roll:

Поздрави и със здраве!
srusev - специалист
Слагай един атмос и ще се родите.
filmatoplo - майстор
Избора на котел се крие горе- долу в горивото което могат да осигуряват и неговата цена която ще ги удовлетворява .Ако могат да плащат за качествени пелети , ще получат по-голямо КПД ,повече топлина ,по-малко хамалогия .Ако пък могат да осигурят сухи дърва за пиролизен котел , без да броят хамалогията -ще получат топлина с малко по-малко КПД ,но на малко по-малка цена .
nikisv - специалист
filmatoplo написа:
Избора на котел се крие горе- долу в горивото което могат да осигуряват и неговата цена която ще ги удовлетворява .Ако могат да плащат за качествени пелети , ще получат по-голямо КПД ,повече топлина ,по-малко хамалогия .Ако пък могат да осигурят сухи дърва за пиролизен котел , без да броят хамалогията -ще получат топлина с малко по-малко КПД ,но на малко по-малка цена .
Малко по- малко КПД и много по евтино отопление но да има кои да му слугува на котела и сухите дърва де.
filmatoplo - майстор
Аз изходих от това че опит с дървата има, 50-70 кубика са изразходвали ,и ако им е писнало може да сменят горивото .

Тема "Отопление за 10бр бунгала.." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: