• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 48
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kabel96 - специалист
Christo,colyo и другите които подкрепиха идеята обещавам да ви ПОДАРЯ по 1 бройка като станат.Сега си правя овощна градина и съм зает малко ама падне ли снега почваме.Сонди съм намерил в щатите на килограм за долар и чакам 1 килограм да ги видим какви са.
syncho - майстор
:klatsch: :jg: :2thumbs: "на килограм"...

Аз бих си купил, ако станат успешни. На мнение съм, че трудът на човек трябва да се заплаща :)
colyo - специалист
Майтпа си е майтап, но скоро ми попадна много интересна статия на един руски професор по термодинамика на тема камини и котли с водна риза. Човекът обясняваше колко е важно да се поддържа максимално висока температура в горивната камера посредством управление на горивния процес а топлоотдаването да става от димните газове. Имал разработки на няколко комин-топлообменник-а като по този начин сажди и смоли се свждат до минимум. Като специалист по ДВГ съм напълно съгласен с него. Идеята е с малко материал и повече въздух да се постига висока темпеатура, а от там и високо КПД. Ще потърся статията и ще ви я покажа.
filmatoplo - майстор
За камини не знам , но всички по скъпи пелетни котли са на този принцип -изгаряне на висока температура с добавяне на допълнителен въздух в горивната камера , топлообменника- вертикален се грее от изгорелите газове , като постоянно се почиства с пружини . :wink: Такива са -KWB ,Guntamatic .
valqk - специалист
Щом са на кило - СУПЕР - има смисъл!
Ако имаш нещо и то седи неизползвано - да.
Или е евтино.
В случая говоря, че за 350лв само ламбда-та и липса на автоматизация на контрола на горене (контролера, който управлява горелката да чете от ламбдата) няма смисъл.
По-лесно и изгодно е - купуваш качествени пелети за сезона/два/три и ти настройват горелката за тях. Така имаш кой да викаш, ако има проблем с горенето (да си оправя нещата - т.е. носят отговорност настройващите).

Лично мнение!
Ако кажат разбиращите колеги, че работи след тестове от тяхна страна ще си купя на тази цена!
Не, защото немога да си направя електрониката, а защото ламбда, която съм 100% сигурен, че работи намирам доста по-скъпо...
agro - специалист
kabel96 написа:
Би ли имало интерес към ламбда монитор за изгорелите газове който може да се монтира на изхода на всякакъв вид котли.По първоначални сметки ще излезе около 150 лева.Нещо такова ще представлява и ще може всеки да си настройва оптимално горивния процес.
Изображение
Бих си купил веднага, особено ако мога да използвам сигнала, за да управлявам автоматично дебита на вентилатора за горивен въздух. Ама като гледам откога е темата, явно експеримента не е бил успешен. Някой ако знае дали се продават такива ламбда управления за котли на твърдо гориво, нека да сподели. Смятам да купя едно и да го тествам на моя котел.
s_s1 - специалист
Прочетох мненията до тук и няма нужда да цитирам тези с които съм съгласен и тези с които не съм.

Притежавам котел с ламбда сонда и съм го описал в тази тема:

viewtopic.php?f=10&t=43381

От показанията на кислородния сензор се коригира до 10% въздух или подавано гориво. Системата работи и при напълно студен котел, но софтуера започва "да я чете" и се "съобразява" с показанията поне 15-20 мин след като е достигната работна темп /мин 60С/.
Сензора се намира на изхода на изгорелите газове на системата.
По менуал му дават да се почиства /забележете/ на 100 часа работа. В действителност го чистя само като си чистя котела. До сега 1 път ми е давал грешка при загрял котел и веднага го почистих.

П.П. Ако имате въпроси ще отговарям до колкото мога.
Radoslaw - специалист
s_s1 написа:
Прочетох мненията до тук и няма нужда да цитирам тези с които съм съгласен и тези с които не съм.

Притежавам котел с ламбда сонда и съм го описал в тази тема:

viewtopic.php?f=10&t=43381

От показанията на кислородния сензор се коригира до 10% въздух или подавано гориво. Системата работи и при напълно студен котел, но софтуера започва "да я чете" и се "съобразява" с показанията поне 15-20 мин след като е достигната работна темп /мин 60С/.
Сензора се намира на изхода на изгорелите газове на системата.
По менуал му дават да се почиства /забележете/ на 100 часа работа. В действителност го чистя само като си чистя котела. До сега 1 път ми е давал грешка при загрял котел и веднага го почистих.

П.П. Ако имате въпроси ще отговарям до колкото мога.
тези неща не си ги споделял в твоята тема ,но както и да е.Предполагам разбираш ,че не всеки може да си купи ,като твоя котел.Идеята е друга ,всеки да помогне с нещо .така че.тя да може да се реализира по най евтиния начин.За съжаление контролер като твоя не може да се купи,имам предвид само него.Универсални колкото искаш.Да откриваме тепърва топлата вода не си струва,ама нали сме си беднюги май и това ще трябва да направим.тъй ,че ако искаш да помогнеш дай всякаква инвормация ,която може да бъде полезна.как е монтирана сондата,нагревателя(къде е в горелката).Как го обдухва вентилатора,изобщо всичко ,което решиш и може да бъде полезно.ако решиш ,че като си си купил котела и информацията си е твоя,здраве да е.Жив и здрав да си.
s_s1 - специалист
Горелката се намира на дъното на котела. А ламбда сондата се намира на изхода в тръбата в която влиза кюнеца на котела, т.е. на края, на изхода на изгорелите газове. Там е и термодатчика. И според него темп. на изгорелите газове е от 80 и няколко до 150С в зависимост от мощността и замърсеността на котела. А тази ламбда сонда мери кислород дори и при изключен и негорящ котел. Показанията, които съм виждал започнат от 30 и нещо си до 207, но не знам какви са тези единици.
Имам написано как да настройвам софта и какви трябва да бъдат типичните показания на ламбда сондата при съотв. мощностти на горелката. Пр. при 20% /това е минимума/ -170, а при 100% -100 единици. Както и с какви фабрични настройки за горене не вентилаторите тръгва при стандартните пелети. Тези цифрички 2-3 пъти съм ги намалял и сега още трябва да прецизирам съотв. режими на горене.

Снощи се мъчих да видя цифри, на сондата, но не успях.
colyo - специалист
При автомобилните ланда сонди показанията варират между 0 и 1000 миливолта. Не виждам причина при котелските да е по-различно......но не мога да го твърдя със сигурност.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 48

Тема "Ламбда контрол на котел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: