Най - вълнуващия въпрос зимно време.
catpat - специалист
naughty Ако котела е по-студен от 60гр, започват да се трупат сажди, катрани и нагар.
Правил съм експерименти, когато не е мързяло да чистя котела, при вода 40гр, но поддържана дълго време, в стаите е доста комфортно през деня, но вечер захладява.
Определено ще има нужда от още глидери и конвектори. Мисля глидерите от радиаторите в коридорите да ги разхвърля пропорционално по стаите, към другите радиатори, а на тяхно място да сложа конвектори. Или да намеря СУРЕР Тихи конвектори и да ги сложа в спалните, за да мога да ползвам ТП за охлаждане през лятото.
Понеже имам 2 колекторни кутии, по една на етаж, мисля да разделя системата на два кръга , на всеки етаж по една. Така ще сложа 2 по слаби ТП, които обаче да имат достатъчно мощност за всеки етаж по отделно.
Относно изолацията, трябва да залепя фибран на плочата над 2-ри етаж, въпреки,че таваните са гипскартон с вата 5см.
Освен да взема един дайкин 71 F, пластинчат топлообменник, диафрагмен разширителен съд и помпа и да се пробвам сам на втория етаж. Проблем ще са ми заварките, ама......

п.п. Някой да знае къде предлагат инверторни климатици втора употреба с гаранция?
torbalan - Дървен философ
това с двете термопомпи е най-лошия вариант...

първо - ще бъдат почти два пъти по-скъпи от една, но по-мощна
и второ - термопомпата няма драмите на котела и може да работи и с 5% мощност ;)
catpat - специалист
Ситуацията е следната: къща на два етажа, на всеки етаж колекторна кутия - по 8 изхода/входа, отворена система, помпа 25/4 на връщащата вода преди котела, котела /на въглища/ е в мазето.
На втория етаж-плоча 100м2, като извадим стените остават чисти 75м2 по 2,6м височина. 3 спални с 3 бани с тоалетни, с малко коридорче и малко холче.

Насочил съм се към тази нашина http://impas-klima.com/invertorni-klima ... -71gv.html
идеята е с нея да създавам комфорт на втория етаж.

В единия край на колекторите има тапи, а в другия, през кранове се свързват с щранга от котела.

Ако бодна тази машина на една козирка на плочата над втория етаж, и през един топлообменник се вържа от страната на тапите на колекторите, затворя крана на студената, а топлата остане, заради разширителния съд, мисля, че ще ми трябва още една помпа м/у топлообменике и колектора.

Въпросът е дали затворения кран на студената, ще позволи нормална работа на системата на втория етаж?

Ще се смесват ли водите на двете системи?

Каква помпа ще ми е достатъчна за циркулация на водата на втория етаж?

Какъв топлообменник ще ми е достатъчен и от къде да го взема?

Мога ли да ползвам вътрешното тяло на вода в холчето например? Да му пусна вода и да управлява системата без да го разгобявам?

Ще се намери ли някой колега, от София, да ми направи заварките, да вакуумира системата и да допълни фреон?
lux_e_on - специалист
Имай предвид,че ако си купиш готова термопомпа и я вържеш към твърдото гориво без отделен кръг-топлообменник нямаш гаранция-отпада.
Catpat, на какво се спря? Аз съм решил да си направя "самоделка" въздух-вода в офиса където работя и след време ще мога да дам резултат, но мога да ти препоръчам човек от Мрамор, който се занимава с климатици( така ще е най- бързо). Ще ми е интересно, ако направиш нещо да споделиш опит. :)
a_stoev - майстор
catpat написа:
Огън си filmatoplo.
Нова къща, 7см изолация, 6 камерна дограма без К-стъкла. Парното се държи на 60гр в котела, горе радиаторите са на 50гр и е било топло. имам идея да започне подмяната на ал. радиатори с конвектори, с цел охлаждане през лятото.
Както вече ти казаша, тръбите ти са тънки и няма да прекарат достатъчно флуид. Особено на охлаждане са необходими по големи дебити. Необходима е и качествена изолация за да не кондензира влага по тръбите. Също така помисли от къде ще извеждаш конденза.
Чаро написа:
Какъв е тоя нагревател под компресора? Основната идея на тая добавка е да удължи живота на хладилната инсталация чрез предпазване на компресора от студен старт. Нагревателя е маломощен и се слага около картера на компресора с цел да загрява маслото и да изпарява евентуално попаднал втечнен фреон там. Офертата ми звучи като операция Шменти Капели :-D
Нагревателя на компресора си е стандартно оборудване при всякакви чилъри, термопомпи и хладилни машини, независимо дали са ОН/ОФ или инвертор. Явно някой търговец не е разбрал за какво служи.
kuuuuuul - майстор
http://www.ebay.co.uk/itm/370561108026? ... 1423.l2649
Ето тук един вариант който топли до 200м2 има и по малки .
a_stoev - майстор
Забелязахте ли че работи на R417A? Явно е правена за 22 със минерално масло на компресора и за да може да се продаде в Европа е заредена със съвместим заместител. Въпроса е до колко добре се представя при отопление R417A?
STO-YAN - специалист
Имат сходни параметри:
R22 при 20 атм. има около 53 градуса на кондензация, а
R417A при 20 атм. има около 56 градуса на кондензация.
kuuuuuul - майстор
STO-YAN написа:
Имат сходни параметри:
R22 при 20 атм. има около 53 градуса на кондензация, а
R417A при 20 атм. има около 56 градуса на кондензация.
Да добавя, R410 34 атм. при 56 гр. нека специалистите да кажат кое е по добре :?
Ето и малко информация за R417A http://www.klimatik.org/articles.php?article_id=130

Тема "От твърдо гориво на термопомпа въздух-вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: