• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Малкия - специалист
мисля си че е най удачно да направиш разумна инвенстиция за дълъг период от време, ако бях на твоя място щях да избера котел, който може да работи на дърва и в един период от времето да му сложа пелетна горелка
виадрус котлите ги хвалят, за съм на същото мнение, ползвам такъв U22 в момента изгарям дърва, за 130 кв застроена площ ми отиват около 12-14 кубика на сезон, тзи котли достигат едни добри кпд от порядъка на 70-75%, което е напълно задоволително за изгарянето на дърва
също така бих избрал котел, който ще може да се справя с топлинния товар , когато къщата е завършена на 100%
filmatoplo - майстор
Ако ще е чугунен -вземи Де дитрих , тук 1 колега продаваше .
zhristov - напреднал
Водещо място в класацията поведе следния котел: BURNiT WBS Active.

Сега издирвам дистрибутор и майстор да ми направи инсталацията. След като звъннах на Сънсистем, те ме оплашиха, че нямат котли до март месец. Всичкото производство било заявено вече :-s. После като стана ясно, че не съм търговец и че не искам 50бройки, а една... "Е, един котел ще намерим!" :lol:
zhristov - напреднал
Броени часове до пущането на котела. Реших да поснимам малко и да споделя. Тъмничко и малко размазани са снимките, за което се извинявам.

Майсторите решиха да ми спестят помпата за бойлера и ми сложиха некъв ел. вентил ли е не знам Хониуел. Друго, което ми прави впечатление е връзката за серпентината да се включва преди трипътния вентил. Т.е. вентилът следи за връщащата вода да е определена температура и смесва горещата със тази от колектора, и тъкмо я нагласи и хоп, сега се смесва с тази от серпентината. Това ме притеснява. Или майстора знае за това и прави компромис, щото друг вариант няма или си е чиста проба грешка.

За тези, дето имат повечко търпение да четат:
Управлението на котела управлява вентилатора си, помпа БГВ, помпа отопл.инсталация и има вход един ел. термометър, който се пъха в бойлера. Управлението има основно три режима: приоритет БГВ, приоритет отопл.инсталация или равенство. При първите две работи само съответната помпа, при достигане на определени температури, се включва и другата. При равенство, и двете работят паралелно. Сега след като няма две помпи, а една, на мястото на помпата за бойлера се свързва споменатия хониуел клапан.

Прикачен файл

PICT0007half.jpg общ изглед

Прикачен файл

PICT0012half.jpg бойлер

Прикачен файл

PICT0013half.jpg трипътен вентил

Прикачен файл

PICT0008.JPG общ изглед 2
filmatoplo - майстор
:) Кога ще черпиш за акъла за марката котел :wink: -има малко пропуски , но ти сам ще ги споменеш по късно :) , палихте ли го вече.
zhristov - напреднал
:partyman:

Запалихме го! Водата в системата беше 9 градуса. Взе да дига лека полека. Около 30-40мин му трябваха да дигне до 40градуса. Експериментирахме с крановете, клапани и т.н. В един момент, не знам точно кога вече беше стигнал 70гр. Тоя Хониуел електро задвижка е сбъркан. Нормално отворен и като му се подаде ток, затваря, а трябва да е обратно. Ще се подменя. Та бойлера загря до 57градуса. А водата в системата стигна до 85градуса и управлението на котлето взе да пищи и да ми дава надпис, че водата е твърде гореща. Отворих крана на защитната серпентина за около 30-40сек и котела се поуспокои. Управлението разрешава макс 80градуса, мин 45. При достигане на зададената температура, просто спира вентилатора. Понеже задвижката е сбъркана не мога да тествам различните режими на работа. Всъщност за да изключа серпентината му зададох режим Равенство (и двете лапмички за помпите светят), за да затвори подаването към серпентината.

Направих си сефте баня и след нея погледнах, че водата в бойлета е 50градуса. Извадих сензоара от горната дупка на бойлера и го бухнах в долната. Там си е студ 9.9градуса.

Два от петте радиатора са свързани долу долу с един 4пътен вентил. Греят по-малко от другите дето са свързани по диагонал (горе - топло, долу в другия край - студено)

Трипътният термовентил върши работа, т.е. входящата вода в котела си е гореща. Но именно и там ми е първото разочарование. Голяма част от топлото си се върти в тоя малък кръг и съвсем малко ходи по системата. Майстора казва, че без него досега да е станало Африка в стаите. Радиаторите са поносимо топли (задържам ръката си), на тия с 4пътния вентил, долу си е направо хладно (или поне не е горещо).

Експериментирах с помпата Грундфос 20/4 Бейсик с едната и другата скорост. Не виждам разлика при радиаторите.

Котлето държи 68-70градуса в момента при изключена серпентина.

Обмисляме байпас на 3-пътния вентил да видим как ще работи инсталацията без него.
filmatoplo - майстор
filmatoplo написа:
:) -има малко пропуски , но ти сам ще ги споменеш по късно :)
Знаех си че не сте го направили както трябва , на път сте още да окепазите инсталацията (не се сърди) :) .Само ще ти кажа една сериозна грешка поради което нямаш дебит през 4пътните вентили -сложи втора помпа 25/4 на топлата вода към радиаторите и си готов , тя да се контролира от термостат , да стартира над 65 градуса -в момент при който вентила е отворил входа от радиаторите :wink: ,готов си да си продадеш вентила още малко като един колега тук на скоро -че не хареса работата на вентила , никакви байпаси :evil: .За клапана пък нямам думи -къде ви беше акъла да го проверите преди монтаж -бил збъркан (от кой) :wink: .Има начин и клапана да се оправи , но и със смяна става .Не се сърди за критиката :) язък за котела , какви са тия майстори които им е лесно да свалят котела в мазето пък после не могат с монтажа, на мен ми е най трудно свалянето :-D , и какво е това нещо -в момента го правите -грешите и веднага мислите вече промяна .Дано направите нещо ,ама вече не знам.И всички четете първа тема в отопление :wink: .
zhristov - напреднал
Много майстори се изредиха на къщата ми. Един слага ВиК, следващия полага PE/AL/PE тръбите и псува предния и преправя. Трети слагат радиатори и инсталация от колектор до котел и псува този, дето слагал колектора. Но позиционирането на котела в котелното, тази задача не я дадох на майстори, а зех 5 като мен, кльощави програмисти и така :-D . Не е мазе, на първия етаж си е.

Промени освен задвижката няма да правя скоро. Нека поработи котлето няколко дни да видим кво е топло в къщата! Дори и да не се получава по най-ефективния начин.

Нямаше ли трипътни вентили с ключ ръчно да си ги нагласям как да работят? Имаше изключитлено много конденз при първото палене, ма то и водата и котела си бяхам мега студени. Сутринта го заварих със съвсем малко жар и на 45градуса. Бойлера беше паднал от 50 на 43гр.
Запалих го пак. Загря за около половин час до 60. Настроих го да държи 75% само радиатори без серпентина (всъщност заради сбърканата задвижка, съм я затворил директно от кранчето). И си слуша котлето. При 75 гаси вентилатора. при 73 включва. Сега наобед ще го видя как е, колко е изгорил и т.н.

Термометри търся сега такива дето да си ги опирам или закачам на определени места да следя какво става. Очевидно Ниво 1 на играта "Топломания" го минах, сега второ ниво става още по-интересно :wink: .

Жалко че не са прозрачни тръбите. Обичам да знам с подробности какво става.
filmatoplo - майстор
:) Виждам че имаш чувство за хумор това е добре -при нашата комуникация , и по леко да приемаш нещата ако не са розови. :-D Първоначалния конденз няма как да го избегнеш с толкова ниска темп на водата 9 гр.По натам може да ти кажа какво още ти трябва , на първо време си купи още 1 помпа 25/4 за към радиаторите , за 3пътен смесителен вентил с задвижка и контролерче , да не кажа и буфер поне 500 литра си помисли -много ще спечелиш защото котела ти е супер да остане в това положение :) .
zhristov - напреднал
Минах през тия сценарии. Буферен съд е хубаво нещо, но нямам място за него. Е щях да имам, ако бях избрал комбо-буфер с бойлер в него.

Рано е наистина да се съди кое и как. Нека да му свикна или да видя на какво не мога да свикна, тогава ще му мисля какво да подобря. Радиаторите при вода в котела 70гр. са вече горещи. Тези с долу долу по-малко, но пак биват.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "Решение за отопление на къща 100кв.м" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: