Най - вълнуващия въпрос зимно време.
chano - специалист
Чаро написа:
Както ти обясних, при теб логиката на действие трябва да е друга!
Това действа, когато в един и същи момент се черпи от бойлера и използва (излива в канала) вода. Как мислиш да се получи при теб с идеята за целия вход?
Каква е температурата на водата (студената) при вас?
около 18градуса,.

ми знам ли,аз си мислех че ако в мазето което е точно под мен заменя един метър тази тръба на мръсният канал с нещо друго може би ще и използвам топлината да грее поне боилера които е на ток.над мен са още 5етажа и всичко идва в моето мъзе.а аз съм точно над него.Предполагам че има некъкъв начин--знам ли,но при положение че онзи от варна вади от студена вода --топла и грее цял вход,що ли и при мен да не стане?
preslav - майстор
Поогледай се за чилър вода-вода - отпадната вода няма как да загрее достатъчно водата ти за битови нужди, но една термо-помпа би могла да използва отпадната топлина не само за БГВ, но и за отопление!
chano - специалист
preslav написа:
Поогледай се за чилър вода-вода - отпадната вода няма как да загрее достатъчно водата ти за битови нужди, но една термо-помпа би могла да използва отпадната топлина не само за БГВ, но и за отопление!
това добре го казваш,но незнам какво е и чилар и принципът му на работа,ако може по-подробно ще е добре.
Благодаря
preslav - майстор
chano написа:
preslav написа:
това добре го казваш,но незнам какво е и чилар и принципът му на работа,ако може по-подробно ще е добре.
Благодаря
Не съм се замислял защо са го нарекли така, но това си една обикновена термопомпа или както ние им викаме климатик. Разликата е, че болшинството климатици "обират" топлото от външния въздух, концентрират го и го вкарват в стаята ти като топъл въздух - виждал си го при много климатици. Проблемът е, че тръбния път между външното и вътрешното тяло не може да е безкраен - оптималното е до 3 метра, а за повече от 6-7 метра не съм чувал да има. Чилърът загрява/охлажда вода (течност), а транспортирането на течността (топлоносителя) не е проблем и за големи разстояния. С две думи с едно външно тяло можеш да закараш топлото/студеното до безброй вътрешни тела - точно като централно парно си изглежда инсталацията. Чилърите въздух/вода събират топло от външния въздух и го превръщат в топлина на водата, която се върти през радиаторите ти и бойлера за Битова Гореща Вода. Чилърите вода/вода извличат топлото от геотермални източници, отпадни води и т.н. енергията за да "концентрираш" топлото е в пъти по-малко от необходимата за да го произведеш - от там идва и печалбата.
Напиши на чичко Гугъл "чилър вода/вода" и ще получиш милион резултати - чети и си харесай нещо, няма как да ти излагам цялата теория, но на твое място не бих се колебал да инвестирам в един чилър - само ще добавя, че в световен мащаб една инвестиция, която се избива за 5 години се счита за "бързо възвращаема" - очаквам да си върнеш инвестицията дори и за по-кратко време!
Успех!
chano - специалист
preslav написа:
chano написа:
preslav написа:
Благодаря
Не съм се замислял защо са го нарекли така, но това си една обикновена термопомпа или както ние им викаме климатик. Разликата е, че болшинството климатици "обират" топлото от външния въздух, концентрират го и го вкарват в стаята ти като топъл въздух - виждал си го при много климатици. Проблемът е, че тръбния път между външното и вътрешното тяло не може да е безкраен - оптималното е до 3 метра, а за повече от 6-7 метра не съм чувал да има. Чилърът загрява/охлажда вода (течност), а транспортирането на течността (топлоносителя) не е проблем и за големи разстояния. С две думи с едно външно тяло можеш да закараш топлото/студеното до безброй вътрешни тела - точно като централно парно си изглежда инсталацията. Чилърите въздух/вода събират топло от външния въздух и го превръщат в топлина на водата, която се върти през радиаторите ти и бойлера за Битова Гореща Вода. Чилърите вода/вода извличат топлото от геотермални източници, отпадни води и т.н. енергията за да "концентрираш" топлото е в пъти по-малко от необходимата за да го произведеш - от там идва и печалбата.
Напиши на чичко Гугъл "чилър вода/вода" и ще получиш милион резултати - чети и си харесай нещо, няма как да ти излагам цялата теория, но на твое място не бих се колебал да инвестирам в един чилър - само ще добавя, че в световен мащаб една инвестиция, която се избива за 5 години се счита за "бързо възвращаема" - очаквам да си върнеш инвестицията дори и за по-кратко време!
Успех!
добре де,външното тяло в мазето ли да го сложа?
preslav - майстор
добре де,външното тяло в мазето ли да го сложа?[/quote]
По този въпрос ще трябва да се довериш на "специалистите" - казвам го в кавички защото в последно време всички разбират от всичко и в крайна сетка никой от нищо - надявам се да не налетиш на подобни "разбирачи" - аз не монтирам и не препоръчвам монтажници, подсказвам ти идея, а ти си я проучи и доразвий!
strelec - специалист
chano написа:
Здравейте,

зачетох се аз тук и виждам че има доста интересни неща,та въпросът ми е:

Аз като живеч на 1 етаж в блок и сме на бойлери нямаме топла вода но имаме парно,и съвсем случайно мазето ми е точно под банята и тоалетните на целия вход а също така и канализацията,та не мога ли аз с некви кондензатори,турболатори и тн,да заменя аз тръбите на канализацията целият вход като се къпе изтича топла вода в нея,аз да хвана тази топлина и да си подгрявам електрическият боилер.

Въртят ми се някви идеи но нали не разбирам много та реших да попитам тук специалистите.също в банята ми минават две дебели тръби за парното.Но не искам да се краде вода и тн,а просто да хвана тази топлина кадето се губи.

Благодаря
Привет!
От това, което си намислил не ми се вярва да излезе нещо. Защо?- Защото преди години бях закрепил по цялата дължина на тръбите за парното, които минаваха през квартирата алуминиеви оребрени ламарини. Е, ефекта бе никакъв. Нямаше осезаема разлика в температурата след този експеримент. На теория би трябвало да има топлообмен, но на практика не се получи.
тези ламарини нагряваха ли се и как точно ги закрепи ???
strelec - специалист
okokto написа:
тези ламарини нагряваха ли се и как точно ги закрепи ???
Там е работата, че не се загряваха колкото тръбите. Може да се приеме, че са се охлаждали от въздуха, но не топлеха.
Бях ги закрепил обвивайки плътно тръбите и стягайки ги с болтове.

Тема "Отопление на апартамент" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: