Най - вълнуващия въпрос зимно време.
nikolovvd - майстор
Гофрето колкото и да се чисти никога не може да се изчисти, точно поради структурата на тръбата.
Здравейте, искам да попитам тъй, като и аз вече съм на пелетна камина миналият сезон я монтирах на бързо и нямаше много време за ремонти и за това пробих дупка в стената и изкарах изгорелите газове през нея с мека връзка но комшиите изреваха и се наложи тази година да прекарам кюнци през цялата стая и да я вкарам в комина! та въпросът ми е има ли опасност да се запалят кюнците като от комина до камината е някъде около 3 м и 2 м на долу !?! :sad:
andy_forresite - майстор
На новия комин от метални направени за тази цел тела ф80 мм няма какво да му се запали. Това подпалване става след минимум една година горене когато вече се отлага достатъчно количество запалим "материал" (креозот). То даже е по-правилно да се каже не горене, ами тлеене. Монтирай термометър за димни газове и гледай температурата на газовете (на пушека демек) да не пада под 100 градуса. Мисля че е най-добре да е 110 градуса някъде.
Ако много намалиш мощността на камината, не виждаш пламъка дет се вика, тогава ще спадне и температурата на пушека. Тук вече почва наслагване на опасния креозот и възниква опасност от запалването му след като го напечеш яко. Якото напичане на коминните тела става с непочистен топлообменник на камината и максимална мощност на горене - с висока температура на димните газове. Някои камини вдигат градусите на димните газове и на първа степен, но зависи на колко кг/час е настроена. Примерно взел си камина 23 киловата, ама се е оказала прекалено мощна за твоите нужди и ти си я настроил да пуска по-малко пелети за да не гасне. Да но t° на димните газове е много вероятно да спадне под 100, дори под 90 градуса. Затова по-добре да изгасне по температура, отколкото да тлее.
Също така е много полезно при старта след като вече почва да качва градусите на водата и огънят е стабилен, да й дадеш мръсна газ за да продуха ауспуха от снощното тлеене ... примерно. 5-10 минути са достатъчни.

Тема "подпали ми се кюнеца на пелетна камина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: