Най - вълнуващия въпрос зимно време.
alex_serviz - специалист
benimm8808 написа:
...В тоя ред на мисля съм се спрял на този трипътен винтил,какво ще кажете за него?...
Такиви вентили ползвам за бойлерите ( само, че с изнесен сензор за бойлер, до като този, който си посочил мисля, че е за подово ). Иначе можеш направо да си сложиш пак трипътен термостатичен вентил Херц, който е без изнесен сензор ( управляващия сензор си е вътре в него, 55 градуса мисля, че беше моя на котела ). Като цена идва горе-долу еднаква с твоя избор и пак като посочения от теб има пълно затваряне ( 97% ) на малкия кръг.
Ако те интересува ще се поровя за линк.
DimitarD - специалист
И на мен ми предстои за следващия сезон да съм с трипътен вентил. Та се чудя дали да не свържа серпентината на бойлера към малкият кръг. Някой правил ли го е?
andy_forresite - майстор
Ако свържете бойлера за малкия кръг ще пречите на загряването на котелната вода. Клапанът добре ще пропуска само вода над определени градуси (50-60), но докато загрее бойлера или докато някой се къпе, тази вода трябва да се загрява. Това не става с магическа пръчка. Целта на термостатичния клапан е да държим котела в работна температура, да не ръждясва, да не прави гадни налепи по ризата и т.н., а така с бойлера ще му пречим.
В нас в най-лошия случай ще вържа бойлера като радиатор по схемата с колектори. С миникран на входа на горещата вода, който в момента си го има, ще си го спирам. Това в случай ако се грея на 50-55° в котела. Останалите градуси ще догоня на ток.
Той и в момента ми е като радиатор де :) . Вече ако камината или горелката си има опция "БГВ", ехеее...
filmatoplo - майстор
Тази схема я има не измислена от мен в комбинация с 4 пътен вентил, и не само, работи без да пречи на котела, има си тънкости и тук, бойлера да е макс близо до котела и много други.
andy_forresite - майстор
Е щом има тънкости, добре. При мен бойлерът е първи "радиатор" и може да се каже, че не го усещам. След като преправя, тази тънкост ще отпадне. Пада се № 3 на колектора.
LazarGanev - "Велик майстор"
DimitarD написа:
И на мен ми предстои за следващия сезон да съм с трипътен вентил. Та се чудя дали да не свържа серпентината на бойлера към малкият кръг. Някой правил ли го е?
Аз почти само така работя. Днес пуснах система по тази схема, след 2-3 дни пак :wink: . Само че е добре на серпентината да има зонов вентил , който да затваря като загрее бойлера.
milenskior - специалист
Айде и аз да попитам нещо.
Ако горелката(или котела) управлява две помпи(една за отопление и една за БГВ) и има монтиран трипътен вентил, то от къде взима вода помпата за БГВ?
От малкия или от големия кръг?
filmatoplo - майстор
И от двата може зависи как си избрал приоритета между бгв и радиатори.
LazarGanev - "Велик майстор"
milenskior написа:
Айде и аз да попитам нещо.
Ако горелката(или котела) управлява две помпи(една за отопление и една за БГВ) и има монтиран трипътен вентил, то от къде взима вода помпата за БГВ?
От малкия или от големия кръг?
1. И двата кръга взимат вода от едно и също място - изхода на котела, така че всички помпи взимат оттам
2. Има значение къде помпата връща водата, а това е според хидравличната схема, която сме избрали
3. Ако двете помпи са вързани към горелката, тя ги управлява според избрания приоритет (от менюто), независимо от избраната хидравлична схема
За битови бойлери до 300л аз не слагам отделна помпа

Тема "Трипътен вентил" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: