Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
buh написа:
Ами, не знам какви да използвам.
Мислех поцинковани. Като ще ги изолирам с 10 см. каменна вата. Идеи :? :?
Дайте някаква насока.
Абсурд - поцинкованите изобщо не са подходящи, по-добре ползвай черни, а най-добре медни
zmiori - специалист
Аз ползвам 20мм. с алуминиева вложка. Ама имам и помпа. Колектора ми е по-високо от бойлера.
batkotony - специалист
А колектора саморъчна изработка ли ще е?От какво ще е направен?
bulhomes2 - майстор
И аз щях да кажа за черни тръби. В бившия ми апартамент парното ми беше гравитачно с черни тръби 2". 96 година съм го правил - още си работи без грешка.
Последна промяна от bulhomes2 на пон фев 27, 2012 11:35 pm, променено общо 1 път.
2v6 - майстор
stamenov1 написа:
И какво правим, като потече в хола. Ни канал ни дявол, трябва да се източва с маркуч. Тези дни ядох попарата на един пробил бойлер в къщи.
Виж схемата - отдолу е двора :idea:
vladilen - специалист
Имам 2 системи изградени с колектор на терасата и хоризонтален бойлер.
За да се постигне денивелация от ~1,5м колектора е също хоризонтален.
Бойлера е с мантел (водна риза) - мисля че е по подходящия вариант (някой спомена за обратния наклон на серпентината).
И при двете системи тръбния път е съизмерим с твоя.
Тръбине са pex/al/pex (мисля) фи 26 (вътрешно трябва да е 20мм). Малко са им скъпи фитингите...
Коментарите (от колегите благодарение, на които моите системи работят - първата от 4 години вече) за постоянния наклон и обузвъздушаването от най-високата точка са повече от задължителни!
И двете системи работят целогодишно - топлоносител пропилен гликол.

Така че давай смело! На прав път си с предимствата на такава система... :partyman:

Не знам дали е обсъждано - но каква следва де е профилактиката/смяна на топлоносител/друго?
naskov - майстор
buh написа:
Въпроса ми е дали този вариант ще работи, ще имам около 1 метър разлика в новото между колектора и бойлера.
Действай смело, варианта работи. Имам няколко такива системи. Работят си без проблеми от години :wink:
idunno - специалист
И още веднъж - не отричам прогреса и новите технологии, тук все пак е "НАПРАВИ СИ САМ", аз лично обичам това (направил съм си сам фреза, минтрактор 18 конски си с пълен инвентар, и още куп други нещица). Знам, че лесното е "в магазина", но тогава нямаше да чета и пиша тук.
Е, щом си мераклия ето един линк - дано помогне:http://www.builditsolar.com/Projects/Wa ... honDIY.htm

Това с поцинкованите тръби...дано имаш електрическа винторезка или някой по- як приятел.
По добре с ППР тръби и да се изкривят малко няма проблем.

Тема "Въпрос за самоделна слънчева инсталация за топла вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: