Най - вълнуващия въпрос зимно време.
zmiori - специалист
В един магазин видях ама само една и сия пазят като очите.
А вариантите са два ако ползваш м/м.
1. Въртиш бойлера около себе си.
2. въртиш къщата около бойлера.
milev5 - специалист
Благодаря за отговорите :)
Не бях помислил за завиването.Направих го с нипелчета.
И последното ми главоболие е откъде да взема комбинирав клапан на 8 бара от Варна?
В Практикер имаше някакви много кекави за по 6лв и не знаеха на колко бара са.
fox_vt - майстор
Късно виждам темата ама да си кажа и аз-защо трябва да се усложнява системата толкова това не е колектор и не може да работи като него.Най ефективния вариант със който съм и аз е сл.бойлер да е по високо от душа поне с 3 метра и да се ползва гравитачно.Пълниш го от водопровода докато започне да прелива от горната тръба и спираш крана като стане готов завърташ крана и се къпеш директно кви са тия схеми през другия бойлер нз че и помпи!?И още нещо максимума на този бойлер при мен е 45градуса но пък ползвам цялата вода без да имам загуби от влизаща студена.
milev5 - специалист
Съжалявам че пиша след толкова забавяне,но трябваше да изчакам баща ми да направи замаската на гаража,за да монтирам бойлера.
Стойката му е от пружинено легло,а плоскостите на които лежи са еталбонд,захвант с 4-ри болта към рамката.
Посредата съм направил помощни крачета,защото като се напълни бойлера + стъклата натежава много и увисва.
Стъклата съм ги подпрял едно на друго,а посредата съм ги разделил с лайсна за окачен таван.Страничните стъкла имат по една упора от винкел,на които има залепена гума,за да не се приплъзват стъклата.
Нямах триъгълен стъклопакет за капак и сложих този който е най подходящ,даже ми дойде тесен и се наложи да направя две ъгълчета от еталбонд.
Долната страна е от еталбонд,защото няма как да изрежа стъклопакета,а и са много високи за да го сложа над тръбите и ще стърчи грозно.Също така и страничните пакети са с различни дължини и щеше да ми създаде допълнителни главоболия.
Пакетите не са в правилен триъгълник,защото ми се счупи единия пакет от бурята и трябваше да изнамирам друг, и още един куп преработки,заради това.
Лепилото уж е специално за прозорци,бяло е,защото с такова разполагах.
Тръбата за топлата вода съм я изолирал със минерална вата,която пристягах на места с хартиено тиксо колкото да влезе в алуминиевия въздуховод.
Чудя се дали да не намотая още идин пласт вата под покрива,защото там няма въздуховод,и без това имам предостатъчно вата?
Тръбите,крановете,боята,колената,муфите,меките връзки и въздуховодите ми излязоха около 160лв грубо,сега го смятам.А останалото го имах в наличност.
Днеска до обяд имаше вече 45гр вода :-D.Баща ми се изкъпа и има още доста топла вода.
Исками се да му шмугна един термометър в тръбичката на нагревателя,за да си следя температурата,но ненамирам термометър с толкова дълго кабелче на сондата.
Разстоянието за което ми трябва е поне 14м до ел.бойлера или 5-6м в гаража.
На студената тръба не съм слагал изолация и все още се чудя дали да слагам,имам предвид тази част,която е изложена на преки атмосферни условия.

Изображение Изображение Изображение
x1pokrat - специалист
Браво, колега.Добре си се справил. =D>
fox_vt - майстор
Интересна конструкция на студената вода няма нужда от изолация а термометъра си вземи електронен с батерия и датчик с кабел и просто си удължи кабела на датчика.Моя съм го удължил със 5 м и няма никакъв проблем.
nikisv - специалист
MamaMy написа:
:supz: =D> Цар си. Браво!
+1
Christo - майстор
Ако не са правени промени по водосъдържателя, тръбата с топлата вода минава отгоре надолу по цялата дължина през пристигащата отдолу студена вода и заради тази "особеност" топлата вода се охлажда. Дали няма да е добре тази тръба да се изолира вътре в бойлера. Загубата от обема няма да е голяма. Лошото е, че тази тръба почти опира до съда в горната си част и изолацията няма как да се надене. Ще трябва да се цепи и после пристяга с нещо топлоустойчиво и неръждясващо.
fox_vt - майстор
Тя разликата в температурите межди горния и долния край не е толкова голяма че да има каквото и да е охлаждане предвид скороста с която водата минава през тръбата при ползване.И не на последно място при така сложен почти легнал водосъдържател съвсем пък няма значение къде е топлата къде студената тръба.

Тема "Няколко въпроса отностно "слънчев бойлер" от водосъдържател" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: