Най - вълнуващия въпрос зимно време.
montoya - майстор
crez написа:
При така монтирани радиатори последователно по твоята схема първите два ще греят добре, но всики следващ ще става по студен и незнам дали ще стигна температура до бойлера. Прочети малко тук
http://www.otopimdom.ru/index.php?id=4
Същестува два вида монтаж на радиатори, паралелен и колекторен
Не се препоръчва включване в паралел повече от два-три радиатора в зависимост от мощноста им. При този метод системата много трудно се вкарва в режим на работа,обезвъздушаваш единия но въдуха преминава в другия по тръбите и така може никога да не заработи нормално.
При колекторният от колектора излизат отделни линии за всеки консуматор и така става най-добро разпределиние на температурата. Разхода на тръби и консумативи е по-голям но ефективността е гарантирана.
Ето тук има примерен колектор http://www.terratherm-bg.com/pdf/0131EN-013_R557R.pdf и тук
http://www.terratherm-bg.com/pdf/R557_0131EN.pdf
ПП това прити едва ли ще отоплява всичко това, помисли за по мощен котел,а не печка
Хмм, не виждам проблем със греенето на радиаторите, ако се спазят диаметрите на тръбите. Да, ако го изгради така с тръба 1/2 от край до край определено няма да му греят последните радиатори, ако си се монтира 3/4 тръба до радиатора в спалнята, 1/2 до банята и 1/2 до хола няма има проблем. Диаметъра на тръбите е примерен.
2v6 - майстор
babayaga83 написа:
Благодаря за информацията , сега размишлявам РС да бъде над камината но в коридора и от там с една тръба за преливник да го включа на 2 метра от него е тръбата за канализацията на кухнятя . Това ще повиши сигурноста на системата нали? UPS шще има просто съм забравил да спомена . Имам само следния въпрос относно тези буферни съдове които хич не ми са ясни , ако направя системета с колектори на 3 или 4 кръга 1 за хол 1 за детска , 1 за спалня и един евентуално за лирата и бойлера това ще продобри ли работата на системата и ще отпадне ли този проблем с навлизането на студена вода в печката , спирането на помпата докато се загреи и прочие ? Просто искам системата да не е много сложна ако е възможно , огледах на живо 2 - 3 такива които бчхамного просто направени и работеха .
При такова разположение може да направиш следната схема:
Прикачен файл:
untitled.JPG
untitled.JPG (35.41 KиБ) Видяна 16489 пъти
При такова свързване (мисля че се казва Тахелман) се гарантира еднакъв напор на всички радиатори и регулирането на потоците е лесно. Дори с колектори и отделни тръби до всеки радиатор не може да се получи толкова добро разпределение :wink:

За тръби ти препоръчвам ППР ф25 за студена вода. За отклоненията към радиаоторите ППР ф20.

Радиатора в хола ти е излишен :idea:
lux_e_on - специалист
Тихелман е колега,но по-важен е принципа не името,неприятното при него е че ако диаметъра на подаващата тръба намалава от първия към последния радиатор след всяко отклонение,то връщащата тръба стига до последния радиатор и намалява обратно на подаващата и тръбите стават 3.Така радиаторите са хидравлично изравнени,което е важно и при каскадно връзване на бойлери,както за серпентини,така и за водопровод.На схемата ми изглежда наобратно-не ми е много логично дълго трасе на подаването и късо на връщането, щото загубите ще са по-големи отколкото при късо подаване и дълго връщане.
2v6 - майстор
lux_e_on написа:
Тихелман е колега,но по-важен е принципа не името,неприятното при него е че ако диаметъра на подаващата тръба намалава от първия към последния радиатор след всяко отклонение,то връщащата тръба стига до последния радиатор и намалява обратно на подаващата и тръбите стават 3.Така радиаторите са хидравлично изравнени,което е важно и при каскадно връзване на бойлери,както за серпентини,така и за водопровод.На схемата ми изглежда наобратно-не ми е много логично дълго трасе на подаването и късо на връщането, щото загубите ще са по-големи отколкото при късо подаване и дълго връщане.
За какви загуби говориш :?
В случая всичко е на едно ниво, затова няма значение къде ще е "началото" и къде "края". Освен това са на почти еднакво разстояние от камината - схемата е принципна и не отговаря на дължините на тръбите.
crez - майстор
Колега montoya проблем ще има, защото "глупава вода "няма особенно при отворена система, тя винаги търси най краткия без съпротивлени път, първите два този в хола и детската ще греят нормално, но всеки следващ ще е по студен и до бойлера незнам дали ще стигне.
montoya - майстор
crez написа:
Колега montoya проблем ще има, защото "глупава вода "няма особенно при отворена система, тя винаги търси най краткия без съпротивлени път, първите два този в хола и детската ще греят нормално, но всеки следващ ще е по студен и до бойлера незнам дали ще стигне.
Пак си помисли дали ще е така както го казваш.
filmatoplo - майстор
Тази схема въобще не е Тихелман :wink:
янко - специалист
Моята камина е прити чв 18 ,направих я с колектори ,помпата вкарва вода в камината.Разширителя е на 4-5 м от камината и е на двете води,Консуматорите са същите. Моя съвет е малко да се презастраховаш с по мощни радиатори
2v6 - майстор
filmatoplo написа:
Тази схема въобще не е Тихелман :wink:
Ти можеш ли да кажеш какво означава схема Тихелман :?:
filmatoplo - майстор
Система на Тихелман
обратно
изпечатване
Системата на Тихелман е двутръбна система, в която всички радиатори от един и същи етаж притежават еднаква обща дължина на разпределителните тръби.

Системата на Тихелман е двутръбна система, в която всички радиатори от един и същи етаж притежават еднаква обща дължина на разпределителните тръби (подаваща + връщаща тръба – измерени от помпата през радиатора и обратно до помпата). Тази система се нарича също и система с противоположно връщане.

Радиаторите с къса подаваща тръба (измерена от помпата) имат съответно по-дълга връщаща тръба. Обратното важи за радиаторите, разположени по-далече в системата. Това осигурява еднакво съпротивление и следователно почти еднакъв дебит в отоплителните тела. Следователно, не е необходимо отделно настройване на дебита за всяко отоплително тяло. Този метод обаче изисква по-дълга и по-сложна тръбна система и следователно по-високи разходи за изграждане на системата.

Системата може да се използва както за отопление, така и за климатизация.

Системата с противоположно връщане е наречена на името на Алберт Тихелман, инженер в областта на отоплителните системи, използващи гореща вода. Айде прилича малко :wink: .

Тема "Камина Прити с водна риза - дали съм я измислил правилно ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: