• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Тани - модератор
Ако съм тръгнал от някъде и днес съм в София ( 0°С) и утре измина два пъти повече километри , на колко километра ще се намирам от София :?
Ahmakov - специалист
Пак бъркаш. Ако днес /10С/ е 3С по студено от вчера /13С/ и ако утре е два пъти по студено, сравнено с вчера /13С/, ще е 7С, а не 4С. Но тук имаш стойности за вчера и днес. Когато за вчера не е посочено се подразбира общоприетата температура за топло 22С.
По аналогия - атмосферното налягане ще е ниско, означава, по ниско от нормалното, а не от вчерашното.

По подразбиране ти си от Сопот и до София са 134km, два пъти повече са 268km, явно наближаваш Сливен :lol:
Последна промяна от Ahmakov на пон сеп 10, 2012 11:05 pm, променено общо 2 пъти.
romanpm - майстор
По тоя повод , на колко години е бил грък роден 30-та година преди новата ера , и умрял 30-та година след новата ера :roll:
/ не е 60 , и защо :cool: /
Ahmakov - специалист
romanpm
Искаш да ме обедиш, че от -1С до 1С са 3/три/ градуса разлика ли? Айде нема нужда. :lol:
Тани - модератор
Ahmakov написа:
Пак бъркаш. Ако днес /10С/ е 3С по студено от вчера /13С/ и ако утре е два пъти по студено, сравнено с вчера /13С/, ще е 7С, а не 4С.
abc написа:

Ако днес е 0'С, а утре е два пъти по-студено, колко ще бъде утре?

а къде в условието прочете , че сравнението е с вчера? Още едно доказателство , че задачата е непълна и безсмислена, като предишния ми пост! Ако включа и тази неяснота ще придобие този вид:
Тани написа:
Ако съм тръгнал от някъде и днес съм в София ( 0°С) и утре измина два пъти повече километри , на колко километра ще се намирам :?
Ahmakov написа:
Но тук имаш стойности за вчера и днес. Когато за вчера не е посочено се подразбира общоприетата температура за топло 22С.
А ако
abc написа:

Ако днес е 50'С, а утре е два пъти по-студено, колко ще бъде утре?
Ahmakov написа:
По аналогия - атмосферното налягане ще се понижи, означава, по ниско от нормалното, а не от вчерашното.
А, ако днес атмосферното налягане е високо , а утре е по-ниско , но все пак е по-високо от нормалното , то налягането повишило ли се е, или се е понижило :?
Ahmakov - специалист
Тани написа:
Ахмаков, ако вчера е било 12°С, а днес е 10°С и утре е два пъти по-студено ... :wink:
В случая сравняваш днес с вчера и два пъти по студено за утре, е логично да е спрямо вчера, след като не е уточнено друго.
abc написа:
Ако днес е 0'С, а утре е два пъти по-студено, колко ще бъде утре?
Тук сравняваш спрямо общоприето за топло 22С, а не спрямо вчера.

А ако
abc написа:
Ако днес е 50'С, а утре е два пъти по-студено, колко ще бъде утре?

След като температурите са по високи от общоприетите за топло, се казва,температурата ще се понижи, а не ще е студено.
Май има някакъв надпис на лампата...или е по важно да си винаги контра?
Тани - модератор
Значи ако правилно съм те разбрал, ако вчера е било 40°С, а днес е 30°С днес не е по-студено от вчера , така ли? И ако вчера е било 10°С , а днес е 20°С , то днес не е 10°С по-топло , а е 2°С по-студено , така ли? Не се заяждам и не искам да съм контра , просто ми е любопитно и ще се радвам да науча нещо!

Нищо не каза и за това:
Тани написа:
А, ако днес атмосферното налягане е високо , а утре е по-ниско , но все пак е по-високо от нормалното , то налягането повишило ли се е, или се е понижило :?
Също така какъв ли ще е отговора на задачата:
Тани написа:
Иванчо е тръгнал от някъде и днес е в София ( 0°С) и утре е изминал два пъти повече километри , на колко километра ще се намира
ПП А ако така ти е по-лесно за интерпретации :
Тани написа:
Иванчо е тръгнал от някъде и днес е минал през София ( 22°С) и се намира на 10км след София (10°С) утре ще измине два пъти повече километри , на колко километра ще се намира
abc - напреднал
Тук няма вчера. Проблемът е в отправната точка. 2 пъти по-ниско напрежение от 100V са 50V. Не ни интересува колко е било преди да е 100V. 2 пъти по-висока температура от 10 градуса са 20 градуса. Няма субективен фактор, а просто температура. 2 пъти по-ниска температура от -10 са -20 градуса. Въпроса не е как се усещат, а като чиста стойност. Не ни интересува вчера колко е била. Не търсим някакво пропорционално нарастване с 2 и повече отправни точки. 2 пъти повече от 1 кг са 2 кг., а 2 пъти по-малко е половин кило :)
Тани - модератор
Има само един малък проблем! Ако искаш само числена стойност , не трябва стойността на температурата да ти е относителната спрямо точката на замръзване на водата , а абсолютна стойност http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0% ... 0%BB%D0%B0
abc написа:
Не търсим някакво пропорционално нарастване с 2 и повече отправни точки. 2 пъти повече от 1 кг са 2 кг., а 2 пъти по-малко е половин кило :)
Килограмите ти в примера не са килограми след 273-тия килограм , нали :wink:
baretata_7_62 - специалист
Утре ще е два пъти по студено от днес. Това е отговора, няма стойност само усещане са студ. Въпроса е колко ще бъде утре не конкретизира число или стойност на температура. Ако излезнеш на 0градуса със яке шапка половери дебели обувки и чорапи, със сигурност на другия ден ако излезнеш по боксерки и джапанки ще ти е поне 2 пъти по студено при същата температура.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "Задачка за температура" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: