Най - вълнуващия въпрос зимно време.
bardarev - специалист
VLADO66 написа:
Щях да ти спомена за боша и неговите аналози,но ти каза че си се спрял на Burnit
Иначе добър ли е? Гледам че има два варианта, единият е за основно гориво-дърва, а другия за кафяви въглища. Каква е разликата между двата? Може ли да му се слагат донбаски въглища или непременно трябва да са кафяви?
VLADO66 - майстор
Предполагам гледаш модела 3000 Н -при него може да възникне проблем или невъзможност за присаждането на пелетна горелка.При 2000 В пелетната горелка влиза без проблем.Горивото е каквото имаш.
bardarev - специалист
Днес гледах един такъв Бош 2000Б, но явно не беше добър комина и пушеше като парен локомотив. Майсторите ме насочват също и към някакъв турски Solid Steel с вентилатор, подвижна скара и димогарни тръби. Имал опция да гори по-ситни въглища от бункер, автоматизирано. Това доста ми пасва на изискванията, но няма почти никакви отзиви във форума за този котел. Нека по-компетентните да си кажат мнението за котела, дали си заслужава. Цената също е много добра, 39.5KW - 1860лв.
filmatoplo - майстор
Ако може да си намериш котел Мактек , пак турски , подобен на този , но с 3 врати отпред , за по лесно зареждане и чистене .Цената мисля е същата .
bardarev - специалист
Днес гледах един Atmos Kombi 30 S на познат на мой приятел, който сега го монтира, но още няма никакви впечатления. И понеже изчетох почти целия форум за избор на котлета, гледам че за Atmos-a също има добри отзиви. Също така от форума разбирам, че пиролизата не може да се осъществи при работа на под и около 50% от мощността на котела и задължително за такъв тип котел е нужен буфер. Евентуално ако се насоча към такъв котел, дали ще бъде удачно и ефективно да отоплявам с него 240кв.м(за които е предвидена цялата инсталация) от които 100кв.м + бойлер 300л. ще се топлят постоянно, а останалите 3-4 пъти в зимния сезон за по 2-3 дена. По моите сметки излиза че:
(240кв.м Х 2.4м2= 567м3 Х 50W = 28.8KW + 7KW-300л.БГВ=35KW за цялата инсталация от която мощност реално ще ползвам около 13-14KW, което е малко под 50% от мощността на котела.
bardarev - специалист
В крайна сметка реших и заложих на Атмоса. Доста добри впечатления събрах за него.
filmatoplo - майстор
Добър избор , но го свържи както трябва :wink: .
bardarev - специалист
Сега чакам до ми го доставят. Мисля да сложа буфер 800л. или 1000л. Така и не разбрах кой вариант за свързване е по-удачен, с ладомат или с трипътен вентил. В последствие миля и слънчеви колектори да свържа към системата.
bardarev - специалист
Атмоса е налице :) сега идва ред на монтажа. Реших да не отварям нова тема и затова пиша тук. Имам една цистерна - 1000л., която навремето баща ми е мислил да ползва за нафта, но не е работила въобще. 2-3мм. е дебелината на ламарината. Възможно ли е да се приспособи, за да бъде използвана като буферен съд?

Прикачен файл

DSCN7399.JPG

Прикачен файл

DSCN7398.JPG
filmatoplo - майстор
На 1,5 -2,5 бара така ще се издуе този куб :? :) .

Тема "Въпрос за избор на стоманен котел на твърдо гориво" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: