• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Не може ли тръбите да вървят в шахтите извън въздуховода?
trace74 - специалист
LazarGanev написа:
Това беше първоначалната идея, бях извикал хора за отпушване на шахти и те вървяха чудесно, право надолу до 5тия етаж където майсторите като правили банята преди месец направили циментова заливка в инсталационната шахта и оставили ревизионен отвор колкото кутия на ДВД :-D Тоест там не може да се пипне нищо. Остава варианта да се пробие от 4 ти етаж нагоре, което беше 1 от вариантите ,но те избраха отдушника, явно го считаха за по-лесния вариант.
Освен да топля отдушника и да компенсирам с 2 ри панел ?? :?
trace74 - специалист
filmatoplo написа:
Може и да греша , но аз като монтирам панели -има ли 20 метра тръбен път слагам по още 1 панел само да покрива загубите на тръбите дори изолирани , това го изпитвам на гърба си .Има формули , който може да смята -колко ще отдава гола тръба 2-3 метра фи-16 примерно при температура 60 градуса средно на час.В това положение -инсталацията от 8 сутринта до 12 наобед ще тръгва по 2 минути и ще спира от диференциалния термостат , тоест течността от тръбния път е повече от течността в панела , и за да се получи пълно завъртане на течността ще трябват 2-3 импулса на старт и стоп на помпата .Ако в панела имаш 2-3 литра течност -как ще преборят температурно сбора от тръбен път 20 м и серпентина = 15-20 литра . :wink:
filmatoplo, честно не знам, техническата част ми е пълна мъгла. Опитвам се да навлезна малко в материята, но си признавам, че съм по скоро клиент, който си е поръчал системата, отколкото разбиращ в детайли. Да разбирам ли , че 1 панел при този тръбен път ,дори и толкова качествен ще е недостатъчен ?
trace74 написа:
LazarGanev написа:
Това беше първоначалната идея, бях извикал хора за отпушване на шахти и те вървяха чудесно, право надолу до 5тия етаж където майсторите като правили банята преди месец направили циментова заливка в инсталационната шахта и оставили ревизионен отвор колкото кутия на ДВД :-D Тоест там не може да се пипне нищо. Остава варианта да се пробие от 4 ти етаж нагоре, което беше 1 от вариантите ,но те избраха отдушника, явно го считаха за по-лесния вариант.
Не може ли да се пробива от четвъртия нагоре и от шестия надолу? Аз днес точно по същия начин пуснах кабела за датчика 0 бяха затворили куфара и ползвахме само ревизионния отвор.
trace74 - специалист
LazarGanev написа:
trace74 написа:
LazarGanev написа:
Не може ли да се пробива от четвъртия нагоре и от шестия надолу? Аз днес точно по същия начин пуснах кабела за датчика 0 бяха затворили куфара и ползвахме само ревизионния отвор.
Значи от 4 тия нагоре към 5 може да се пробива, съседа над мен се съгласи да отворим леко стената на шахтата над плочките и това беше идеята, да се пробие към 5 и от там до горе си има път. Но те видяха ,че имат достъп до отдушника и избраха този вариант. Можеше да предвидят , че няма да могат да изолират тръбите.
А какво пречи да се поправи грешката? Още повече, че това е превилният начин, във въздуховода не е добре. Ако аз бях съсед нямаше да се съглася :)
trace74 - специалист
LazarGanev написа:
А какво пречи да се поправи грешката? Още повече, че това е превилният начин, във въздуховода не е добре. Ако аз бях съсед нямаше да се съглася :)
Ами нищо по принцип освен,че тръбите са така набити,че едва ли ще могат да излезнат цели. Сигурно и изолацията ще се изпокъса или по -лошо, ще остане в отдушника. Вчера извиках хора да шпакловат банята на съседа :) И сега пак да му разбиваме, иначе е свестен човек, ще се съгласи :)
Ти нали си платил за изолирани тръби? Тези, неизолираните са все още техни, да си ги вадят както могат. Подписа ли Акт обр.19?
trace74 - специалист
LazarGanev написа:
Ти нали си платил за изолирани тръби? Тези, неизолираните са все още техни, да си ги вадят както могат. Подписа ли Акт обр.19?
Нищо не съм подписвал все още. Аз затова исках да попитам до каква степен това че има тръбен път без изолация е фатално. Ако беше без значение бих преглътнал, но както се оказва, проблема е сериозен. Така, че ще държа да си отстранят това както могат.
При соларните инсталации изолацията е от съществена важност. Най-добре е да е 19мм (лично аз не я намирам в наличност по складовете), 13мм също е добре, в краен случай 9мм, за обикновената от 6мм въобще не говорим при соларите... и изведнъж - "може и без изолация, щото не можем да я сложим, а панела е як и ще компенсира :) :axe: "
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9

Тема "Въпрос относто изолацията на тръбният път при сл. колектор." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: