Според мен при тия условия пиролизен Атмос 32GS или 40GS би бил перфектното решение. Работят с 53 сантиметрови цепеници. С едно зареждане могат да изкарат до 10 часа. Няма по-евтино и ефективно отопление от това в планината при дървата. Място за 25-30 кубика ще се намери, няма да е грозно и неестествено. Трябва и буфер 1000-2000л. Котелът+буфер+автоматиката+тръби, помпи, вентили~10000лв. Трябва да се направи добре камината. Трябва да има клапа за регулиране на тягата на комина. Трябва да има достъп на свеж въздух отвън до под огнището на камината, щото иначе тя се превръща в прахосмукачка, която смуче топлия въздух от помещението и го изхвърля през комина. До камината горещо, малко по-далече от нея-кучи студ. По-добре някаква готова фабрична и с не голям(широк) комин. Иначе в името на автентичното и народното ще си купиш проблем.
Christo написа:Според мен при тия условия пиролизен Атмос 32GS или 40GS би бил перфектното решение. Работят с 53 сантиметрови цепеници. С едно зареждане могат да изкарат до 10 часа. Няма по-евтино и ефективно отопление от това в планината при дървата. Място за 25-30 кубика ще се намери, няма да е грозно и неестествено. Трябва и буфер 1000-2000л. Котелът+буфер+автоматиката+тръби, помпи, вентили~10000лв. Трябва да се направи добре камината. Трябва да има клапа за регулиране на тягата на комина. Трябва да има достъп на свеж въздух отвън до под огнището на камината, щото иначе тя се превръща в прахосмукачка, която смуче топлия въздух от помещението и го изхвърля през комина. До камината горещо, малко по-далече от нея-кучи студ. По-добре някаква готова фабрична и с не голям(широк) комин. Иначе в името на автентичното и народното ще си купиш проблем.Ако това ще е най удачния вариант може да се спра на него.Обаче като се сетя с тия 10 000 лв колко неща могат дасе накупят за да ми подпомогнат строежа направо ми става тежко.Но все пак трябва да станат нещата максимално изпипани.Сега на малката къща правя едни опити с камината и защото наистина изсмуква много силно въздуха от помещението но ще монтирам едни вратички да видя какво ще стане.Ако даде ефект мога да изкарам и една тръба за студен въздух отвън аз това го знаех отдавна но просто нещата се правеха доста набързо и не остана време да се направи таз манипулация.Иначе верно котелите са добри , автоматизация на процеса , няма да има голяма хамалогия но и парите са си добри.Просто юута който създава камината , това е нещото което не може да се сравнява с котела
Все пак голяма част от настроението ми е за голяма камина и водна риза , ако някой има пряко впечатление от тази комбинация моля да го сподели като плюсове минуси и пари за изграждането