Най - вълнуващия въпрос зимно време.
swissmad - специалист
Ако решите да купувате контролер (щото от тоя явно нищо не става -Бруната дето е техен продукт не искат да го ремонтират(което говори лошо за тях защото те са и производител и доставчик и би трябвало да имат сервизна поддръжка на продуктите си,ако искат да задържат клиентите си(м/у другото Бруната от няколко години монтира на абонатните станции които произвежда контролери и ел.задвижки на Сименс))-Топлофикация дето не е техен (а е собственост на блока защото вие сте си го закупили) и да искат да го ремонтират -не могат щото толкова разбират (нямат такива специалисти)),та по-добре си купете Сименс RVD135,RVD234 .......може да има и по-нови модели -не ги знам всички.Не казвам ,че Данфос е лош но се настройва по-трудно(необходима е карта за да променяш трайно настройките на температурите и за направата на температурния график на работа на абонатната станция) докато Сименса е по опростен за настройване.Иначе като надежност на работа -и с двата не съм имал проблеми.Цената на Сименса обаче не я знам.Поинтересувай се.
На ел.регулаторите като махнеш ел.задвижките(отвиваш ги и ги махаш от регулатора)-нормално отворени ли са или нормално затворени ???.Данфоските са нормално отворени , а Сименските са нормално затворени.Провери вашите какви са .
syncho - майстор
swissmad има причина да слагат Siemens, а не тези с тяхната марка.
kozl - майстор
От Бруната предложиха цена 1700 лв. за подмяна на контролер, датчици, вентили и задвижки, защото наличните не пасвали за Сименс. Иначе вентилите са нормално затворени, а в ел.задвижката на БГВ има пружина, която връща механизъма в нормално затворено положение ако спре тока :shock: Няма ток, няма парно, няма и топла вода :?
swissmad - специалист
а в ел.задвижката на БГВ има пружина, която връща механизъма в нормално затворено положение ако спре тока
Да ,повечето ел.задвижки на Сименс са от този модел(е,има и които не се връщат).Лесно поправимо е ако не са в гаранция-просто махаш пружината която я връща в изходно положение.
Другия момент тука е и монтажа и най вече гаранцията която дават за парите които ще дадете.Доколкото съм чувал от клиенти при покупката (за цяла абонатна ставаше въпрос)гаранцията може да се договори да е по-голяма от 1 година(мисля ,че беше на 2 години).Цената на Данфоса (500 лева е само контролера ли?)със задвижките и датчиците и монтажа какви са и гаранцията каква е ??? Според мен наблягайте на гаранцията -колкото повече толкова по-добре.Като надежност както писах и двете са добри.Е и парите са от значение.
kozl - майстор
500 лв. е само контролера. Идеята беше да се ползва наличната арматура. Така и не отговориха колко за монтажа и дали изобщо е възможен. В момента абонатната е на втори план, че асансьора нещо ни мъчи, а фирмата за поддръжка не може или не иска да премахне проблема.
filmatoplo - майстор
Може ли да снимаш вентилите със задвижките -които са сега на инсталацията .Напиши ми и цолажите им .
kozl - майстор
ВОИ
Прикачен файл:
Resize of 20012013439.jpg
Resize of 20012013439.jpg (108.69 KиБ) Видяна 4102 пъти
БГВ
Прикачен файл:
Resize of 20012013443.jpg
Resize of 20012013443.jpg (92.82 KиБ) Видяна 4102 пъти
Прикачен файл:
Resize of DSC00179.JPG
Resize of DSC00179.JPG (50.69 KиБ) Видяна 4102 пъти
DN25; PN16
filmatoplo - майстор
Ползвали са трипътни вентили , като са ги приспособили за двупътни -затапили са им единия отвор :) .Няма проблем да се ремонтират тези ако не работят нещо , или да се подменят с нови -но сферични а не седлови .За да може при спиране на ток те да си остават в положение в което са , по принцип те и помпите спират без ток де .Относно контролирането -както казах да се вземат два отделни регулатора , един за БГВ и един за ОИ .Като регулаторите ще са пак стъпкови , като този на отоплението също ще се влиае от външната и вътрешната температура .Регулатора за бгв цена 96 лв , регулатор за отопление 120 -150 лв .Вентил със задвижка цена макс 280-300 лв .
ijs - специалист
Имам един въпрос. ( към kozl ) На снимката за БГВ видях вентил със задвижка, монтиран към инсталация. Ами, ако искам по желание, как ръчно да намаля дебита в топлоподаването, без да докосвам това?
Днес 11 февруари към 18.00 часа навън е нула градуса, а температурата във входящ топлопреносител е 72 С ! За мен е много висока температура, а това значи високи сметки! Искам веднага да намаля дебита и да сваля до около 60 С във входящата тръба!
kozl - майстор
filmatoplo написа:
Ползвали са трипътни вентили .
Не знам дали са от трипътни или това отдолу е за пружината, но имам един протекъл, мога да го отворя. На БГВ-то е сравнително нов. По спомен цената 440 лв. Двата вентила нямам идея по какво се различават, но са с различни номера.
ijs, oтговор тук.

Тема "Ремонти в Абонатната станция" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: