Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Evgeniy - майстор
Схемата с 2 бойлера ще има смисъл, само ако големия бойлер е с 2 долни серпентини. От типа на "двойно интегрирана" серпентина на Теси или друг подобен.
При каране котела на горна серпентина, под нея така или иначе ще е доста по студено и се обезсмисля това да е допълнителен съд, а не същия.
radius - майстор
Което ме навежда на въпроса, ако топля само с термопомпа до 50С и бойлера е на Теси 200л, реално какво мога да ползвам от водата ? Сигурно, няма да стигне да се напълни една 150л вана с топла вода (не знам колко трябва да е).
LazarGanev - "Велик майстор"
При 200л бойлер горната серпентина топли около 80л. Щом си с термопомпа, значи в бойлера ще останат 40-42*С от тези 50*С - за каква вана говориш :)
radius - майстор
Бе кой говори за вана, фантазирам си тук. Аз и без това не виждам смисъл от вана, ама любимата...
Явно за вана ще се ползва ел. нагревател, за да се стопли поне до 60С.
Ако при 200л бойлер има 80 л вода с 42С, и почна да се къпя, какво излиза, че едва ли не ще ми свърши водата, ако не съм пестелив. Ще тръгне 42С, ще се смесва и пада температурата и след 50л източени колко ли ще е?

Да мисля за 300л тогава...
LazarGanev - "Велик майстор"
Щом ще подгряваш с 50*С мисли за 300л бойлер. Иначе задължително си сложи и ел.нагревател в гнездото между двете серпентини.
radius - майстор
Мерси за акъла. Ел. нагревател ще има не само за бекъп, а и да боря легионелите отвреме-навреме.
Само не ми се мисли каква ли ще е мощността на горната серпентина ( за термопомпата) при 45С топлоносител. При 70-90С и дават 32 kW , при 50-60С е 9kW. Сигурно 1 ден ще трябва да затопля. Излиза, че е по-добре да ползвам долната като по-голяма, но пък тогава сл. колектор няма да работи при ниски температури, това което обсъждахме горе.
Долната е значително по-мощна при ниски температури - при 50-60С е 20kW. ТЕзи мощности са дадени от производителя в проточен режим, каквото и да означава. Май наистина ми трябва бойлер с 2 големи и долни серпентини, ако изобщо има такъв.
2v6 - майстор
radius написа:
Мерси за акъла. Ел. нагревател ще има не само за бекъп, а и да боря легионелите отвреме-навреме.
Само не ми се мисли каква ли ще е мощността на горната серпентина ( за термопомпата) при 45С топлоносител. При 70-90С и дават 32 kW , при 50-60С е 9kW. Сигурно 1 ден ще трябва да затопля. Излиза, че е по-добре да ползвам долната като по-голяма, но пък тогава сл. колектор няма да работи при ниски температури, това което обсъждахме горе.
Долната е значително по-мощна при ниски температури - при 50-60С е 20kW. ТЕзи мощности са дадени от производителя в проточен режим, каквото и да означава. Май наистина ми трябва бойлер с 2 големи и долни серпентини, ако изобщо има такъв.
Горната серпентина колко вода ще загрява? 100 литра?
9 kW загряват 100 литра от 10 до 60 градуса за по-малко от 40 минути :idea:
radius - майстор
Тя е 9кВ при 50-60С, при 40-50 сигурно е 5-6кВ.

Тема "Ползване на сл. колектори при ниски температури" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: