• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
vesoel - специалист
Значи до тук обобщих нещата и направих следното: Днес успях да довърша и монтирам системата, късно вечерта я напълних и всичко мина ОК. И ще чакам утре ТОПЛО :shock: Соларната система ми се намира върху гаража, на покрива не става монтаж. В гаража под бойлера имам почти задоволяващо налягане тук е на 2,2 метра денивелация. В мазето ми е монтиран бойлер с една серпентина, която е включена към парното ми. От солара до ел. бойлера пуснах крана и видях че налягането е почти добро, 4 метра денивелация. Включих бойлера към студената му вода от солара и отидох на първият етаж в банята, от душа просто капе :evil: , денивелация по малко от метър. Сега мисля че ми остават два варианта. :? 1. Ускоряваща помпа(бустер помпа) до ел. бойлера, така ще е най евтино и лесно (но ще чакам дълго време за топла вода в етажа). И 2. Да въртя от солара през серпентина в мазето в някакъв буферен съд (или пластинчат обменик) с който ще имам директно и бързо влизане на топла вода към ел. бойлера и така ще работи под налягане. Тръбите от солара до бойлера в двете посоки са към 30 метра. Кой от двата варианта да направя според вас ? Вторият ми се струва по удачен, но мисля че ще имам повече загуби на топло ?. А, между другото пуснах и втора тръба до мазето от солара за да мога да въртя(връщам) вода към солара. На снимката съм нарисувал точно как изглежда. Благодаря Ви, дайте мнение. :partyman:

Прикачен файл

solarа.JPG
solarа.JPG (55.09 KиБ) Видяна 3406 пъти
Последна промяна от vesoel на чет сеп 26, 2013 8:11 am, променено общо 7 пъти.
ivanovbg - майстор
До колкото разбрах 15 метра в едната посока. Загубите ще са почти еднакви и при 2-та начина, но при първия трябва да източиш водата от 15-те метра за да ти потече топла. Топлообменника май ще е на цената на един бойлер със серпентина. Мисля че ако смениш наличния или сложиш още един със серпентина в мазето ще е най добре. Пък и така избягваш включване на помпа всеки път когато решиш да ползваш топла вода.

П.П. Нещо не виждам снимката с рисунката :?
vesoel - специалист
ОК, Ако сменя бойлера с нов с две серпентини и долната я включа към солара а горната към парното така добре ли ще е ? а временно сега да монтирам една ускоряваща помпа докато си взема новия и каква марка да е ?

Между другото май се навих за нов, някой да иска моя стар бойлер работи от 10 години (татрамат, 150л, с една серпентина) ще го дам много изгодно... :partyman:
Evgeniy - майстор
Весо,

Ако парното ти е на отворена система, защо просто не свържеш съществуващата серпентина през две кранчета, за да я превключваш към двата източника? В този случай термосифона ще се яви разширителен съд за парното, защото предполагам е в най високата точка?

И още - ако го използваш като колектор не е нужно да го пълниш до 150 литра. 40-50 са достатъчни, за да има по-малка инертност.
vesoel - специалист
Не е отворена системата, парното ми е затворена система, работи си перфектно. Ще купя утре нов бойлер на Елдом 120л.с две вплетени серпентини (нова технология) и цената му е 417лв. в момента. А старя бойлер ще го ползвам сега, като малък буфер към парното (не знам дали ще е добре ?) и неговата серпентина ще я загрявам от допълнителна (втора) соларна система (може и същия модел ако работи добре) , която смятам да я купя след една седмица най вероятно. :? Нека първо да монтирам бойлера :supz:

Между другото, днес на първото му зареждане на 100% вода, температурата достигна 79 градуса в бойлера. Беше цял ден слънчево и мисля че добре работи тоя Nippon ?
vesoel - специалист
Здравейте момчета, едва днес успях да си вдигна главата от работа и да довърша и монтирам на бойлера и двете серпентини. Бихте ли ми помогнали със съвет, как да настроя диференциалените термостати които да управляват температурите, като преоритета да ми е бойлера. Мисля да взема два двойни диференциалени термостата ? Единия да следи солара и бойлера а другия котела и бойлера ? Моля Ви кажете как и на какви температури приблизително да се настроят ? Ето и една снимка(чернова) на това което съм направил до тук !

Също ме притеснява и това че сега вече ще трябва да се затваря и серпентината на бойлера (до сега никога не съм я спирал) а при достигане на желаната топлина в етажа затварят термо главите и котела остават да разтоварва от една лира и един малък радиатор от 5 глидера !!! :x

Ще има ли смисъл да монтирам и стария ми бойлер като буфер (да разтоварва) към котлето или ще имам загуби? Мисля неговата серпентина да я вържа към друг слънчев колектор.

Прикачен файл

gotovo.JPG
gotovo.JPG (58.14 KиБ) Видяна 3297 пъти
Последна промяна от vesoel на пон сеп 30, 2013 8:15 pm, променено общо 3 пъти.
vesoel - специалист
Моля, помогнете ми ? Дайте си мненията, Благодаря Ви предварително...
ivanovbg - майстор
Предполагам че са диференциални термостатите. Настройват така, че в която система има + в температурата, да включват съответната помпа.
LazarGanev - "Велик майстор"
Съжалявам, че поради липса на време пропускам доста теми и чак сега виждам, че си купил бойлер, който не ти върши работа. Не е трябвало да купуваш това недомислие с интегрирани серпентини - това не е за соларна система. За да нямаш проблеми трябва да направиш следното - на новия бойлер двете серпентини да ги вържеш към термосифона, като изхода на този бойлер стане вход на стария бойлер, а серпентината на стария бойлер вържеш към парното. Тогава няма да имаш проблеми с настройките на термостатите, ще използваш максимално солара и няма да топлиш гълъбите с котела :)
ivanovbg - майстор
Нещо не схващам, тогава лятото ще трябва да източваш цял бойлер за да дойде топлата вода.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9

Тема "термосифонна соларна система nippon, помощ !!!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: