Най - вълнуващия въпрос зимно време.
rickk - специалист
Нещо обърках темата или натиснах погрешен бутон. :?
Май сдвоих отговора за мощноста, но както и да е
Ето една табличка за мощноста на глидерите Helyos

Прикачен файл

HELYOS_.rar
(48.44 KиБ) Свален 153 пъти
VLADO66 - майстор
По нагоре бях писал че при изолация от 7см.EPS и добра дограма/за изолацията на таваните и пода няма информация/енергопотреблението на сградата е максимум 45W на кубически метър отопляема площ.От тази сметка трябва да се тръгне при изчисляването на радиаторите и съответно котела.А не, имам едиколкоси глидера по едиколко си вата значи ми трябва един бумбарник който никога няма да влезе в мощност по висока от 50% от проектната.
rickk - специалист
Да така е. Но табличката, която съм показал е за да можеш да изчислиш и колко глидера ти трябват за да покриеш необходимата мощност на помещението. Например (това са по предложения коефициент 45W/m3- няма значение дали е верен или не това е само пример):
Стаята е например 5 х 5 х 2.8 = 70 м3
Необходимата мощност е (пак с този коефициент 45 W/m3) = 3150 W
От табличката избираме температурния режи и температурата на помещението и смятаме ( за пример съм взел 90/70, температура в помещението 22 градуса и височина Н600 ) - отчитаме 187.9 W е мощноста на един глидер. Тогава 3150/187.9 = 16.76 или ти трябват 17 глидера.
Мисля, че и така става. :)
Успех с майсторенето
rickk - специалист
Ето и още няколко модела алуминиеви глидери - Vision, Elegance и Kaldo. Посочени са мощности за различните височини и различни температурни режими. Надявам се да са полезни на някого. :)

Прикачен файл

Kaldo.rar
(32.45 KиБ) Свален 106 пъти

Прикачен файл

Elegance.rar
(33.68 KиБ) Свален 100 пъти

Прикачен файл

Vision.rar
(30.82 KиБ) Свален 103 пъти
gamencerista - специалист
Колеги да ви се оплача ... сложих котел Демрад Солитех 46 киловата ( може би на въглища ) 28 кв на дърва .... и не мога да затопля къщата, слагам по 7-8 лопати въглища, допълвам с дърва. Котела мисля че развива добри градуси 81-2 аз съм на нагласил да затрваря на около 70, при зареждане гори около 6-7 часа което според мен е малко, комина е от комини тела фи 25, в котелното е измазан, навън не е ако има значение.
Радиаторите загряват от 40 градуса надолу. Ребрата са 88 алуминиеви, Хелиос на 600. Бойлера е 120 литров с регулатор Сименс, да задържа водата топла след изстиване на котела.
Посъветвайте ме какво да правя.
igt - специалист
Постави котела да "затваря" на 80 градуса. Зареждай го по възможност три пъти на ден. Входящата вода много ли е студена?
"Радиаторите загряват от 40 градуса надолу." - това не го разбрах.
gamencerista - специалист
Исках да кажа че е направено радиоаторите да се затоплят при 40 градуса показател на котела.
Питам понеже в къщата на зет ми използват котел Виадрус у26 42 киловата и отопляват доста по-голяма квадратура и вътре понякога не се стои от жега. При тях също нямат топлоизолация а само извамзване с вар и мазилка. Те зареждат котела 2 пъти на ден, без въглища.

п.с. Ако направя котела да затваря на 80 градуса няма ли да имам голям разход на дърва и въглища 8-[

Тема "Въпрос за локално парно ? Как да изчисля ..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: