Най - вълнуващия въпрос зимно време.
VLADO66 - майстор
leosat varna написа:
В спалнята ми едните прозорци са със стъклопакет синерджи-бяло, а другите рефлекс-бяло. На синерджито конденза е 1-5см от долния край, а на рефлекса - цялото... :)
И на пипане синерджито е по-топло. Съжалих, че не сложих троен стъклопакет, но един ден ще остъкля терасата и ще си реша проблема... :)
Ето ти информативно за стъклопакет с аргон и едно нискоемисионно стъкло.
http://studio-cad.com/bg/html-statii/de ... nt-1.2.png
geniya - специалист
Диаграмата е добра, само че добре е да се знае коефициента на топлопреминаване за всеки тип стъклопакет.Иначе :?
VLADO66 - майстор
Таблица за коефициенти на двойни стъклопакети при дебелина 24мм.

Видове
стъклопакети
светло-
пропускливост
слънце-
пропускливост
UV -
пропускливост
топло-
пропускливост
шумо-
изолация
Бяло +
Бяло 81% 70% 44% 2.7 30dB
Бяло +
К-стъкло (Ar) 80% 64% 42% 1.4(1.2) 30dB
Бяло +
4 сезона(Ar) 80% 65% 28% 1.4(1.2) 30dB
К-стъкло; +
К-стъкло(Ar) 78% 57% 42% 1.1 30dB
Бяло +
Ламинирано 81% 7.7% 10.5% 2.8 36dB
Ламинирано +
К-стъкло (Ar) 78.1% 62.4% 7.4% 1.5(1.1) 36dB
Рефл.зелено +
Бяло 34% 27% 6.3% 2.7 30dB
Рефл.зелено +
К-стъкло(Ar) 33% 23% 4.3% 1.4(1.1) 30dB
Рефл.синьо +
Бяло 24.3% 26.4% 6% 2.7 30dB
Рефл.синьо +
К-стъкло(Ar) 23.5% 21.6% 4% 1.4(1.1) 30dB
Рефл.класик +
Бяло 40% 35.4% 25.7% 2.7 30dB
Рефл.класик +
К-стъкло(Ar) 39.3% 30.8% 15.8% 1.4(1.1) 30dB

стъклопакети
Таблица за коефициенти на тройни стъклопакети при дебелина 32 и 40мм.

Видове
стъклопакет
светло-
пропускливост
слънце-
пропускливост
UV -
пропускливост
топло-
пропускливост
шумо-
изолация
Бяло + Бяло +
Бяло 73.6% 69.4% 44.5% 1.9 33dB
Бяло + Бяло +
К-стъкло (Ar) 71.1% 58.6% 27.3% 1.3(1.1) 33dB
К-стъкло + Бяло +
К-стъкло (Ar) 68.7% 41% 51.3% 0.8 33dB
К-стъкло + Бяло +
4 сезона 68.7% 43% 36% 0.8 33dB
Ламинирано +
Бяло + "K" (Ar) 71.3% 56.4% 6.5% 1.4(1.2) 40dB
Svezar - специалист
Миналата година нямахме изолация на къщата и не съм виждал никога конденз,тази година направихме изолация с 5см EPS и докато топлех с климатика сутрин имаше по 2см конденз на всички прозорци /ПВЦ Rehau/ ,от вчера запалих парното и днес вече конденз нямаше никъде ! Така че моят отговор на въпроса е че тези 10см изолация в комбинация с отопление на по-малко градуси /при мен са 22-23/ и по-евтина дограма водят до появата на конденз от които по принцип почти няма отърваване ако не се промени коренно някое от условията в уравнението :wink:
dpp - специалист
Svezar написа:
Миналата година нямахме изолация на къщата и не съм виждал никога конденз,тази година направихме изолация с 5см EPS и докато топлех с климатика сутрин имаше по 2см конденз на всички прозорци /ПВЦ Rehau/ ,от вчера запалих парното и днес вече конденз нямаше никъде ! Така че моят отговор на въпроса е че тези 10см изолация в комбинация с отопление на по-малко градуси /при мен са 22-23/ и по-евтина дограма водят до появата на конденз от които по принцип почти няма отърваване ако не се промени коренно някое от условията в уравнението :wink:
Едното няма нищо общо с другото! Ако щеш и 20 см изолация да сложиш и 5 камерен стъклопакет, ако имаш влага в помещението и не порветряваш неименуемо ще се получи конденз било с горните ъгли или долните или другите , където температурата на стената е под 13-14*.. А щом живееш в къща, предполагам си изолирал цялата . Това няма нищо общо с изолация на апартамент в жилищен блок, където конденза се появява в следствие на изстиване на стената от термомоста на плочата отгоре или отдолу - при все че 90% от комшиите не са изолирали. Е те тук е прблема. Ако всички са изолирали , проблемите намалят - но пак не изчезват , защото "бабата" над тебе няма да си е остъклила прозорците на терасата примерно и пак имаш термомост на плочата отгоре - изложена директно на студа. А сега е топло - като стане *15-18 тогава вече ще е много зле положението. Парното решава проблема до някъде , защото работи постоянно и загрява стената / обикновено външната/ над температурата на кондензация и така се намалява самата кондензация или въбще изчезва. Така е най-добре - дори и на морето да си , рядко може да ти кондензира стената и мухляса ако се ползва парно нон-стоп! :wink:
..та проветрване му е майката, с тея плътни ПВЦ-та така с еполучава за съжаление..е ако имаш парно да, ама друг е въпроса колко удря в джоба ...кефа цена няма.. :проба:
siz - напреднал
Където и да съм живяла,а до сега съм сменила доста жилища,никога не съм имала проблем с конденза.
Решението е дори и в най-големите студове,отваряне на прозореца за малко.
Най-обичам да спя на хладно и преди да си легна да проветря спалнята.
Където има конденз има и зиморничиви жени,пък виж и мъже....

В такива жилища още от вратата мирише на мухъл и на спарен.......
Чак да ти прилошее....

Тема "Прекалено много конденз." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: