Най - вълнуващия въпрос зимно време.
thinkpad - майстор
big_death написа:
Редовно го правя тоя номер по 2 пъти на сезон , нагара се натрупва от найлони, пластмаси , и влажни дърва .Сега поне ще знаеш къде е проблема ! :partyman:
Абе вие таралеж нямате ли? Бодлива тел на тухла с едно парче връвка не може ли да направите? Какво е то такова палене. Коминочистачите ако все палеха комините, тия от пожарната почивка нямаше да имат. Пуска се таралежа и после се обира боклука в дъното на комина, където трябва да има и вратичка.
fbr - майстор
Абе за да гори един комин, означава че в горивната камера няма добро изгаряне, и отиват парИ в комина. Натам трябва да се насочат усилията, не в това как да се изчисти по-лесно. От 13 години съм на локално отопление, комин не съм чистил, освен онова което пада в розетката, и бих се обзаложил с всеки който смята че може да го запали.
chapara - майстор
fbr написа:
Абе за да гори един комин, означава че в горивната камера няма добро изгаряне, и отиват парИ в комина. Натам трябва да се насочат усилията, не в това как да се изчисти по-лесно. От 13 години съм на локално отопление, комин не съм чистил, освен онова което пада в розетката, и бих се обзаложил с всеки който смята че може да го запали.
Ама не гориш пластмаси :-D :?
thinkpad - майстор
chapara написа:
Ама не гориш пластмаси
Точно. Много хора разпалват печките с пластмаса и найлон, което оставя сериозни налепи по комина. Има и други материали, които го правят, но нещо не съм спец в областта. Освен, че задръстват комина създават предпоставки и за пожар. Навярно поне някои от нас на село са виждали искри, хвърчащи от комина на някоя къща с непочистен комин.
geniya - специалист
fbr написа:
Аз когато си чистих моя комин падаха люспи колкото пепелник :shock: съвсем сериозно.Пробвах ги дали горят, веднага се палят и горят като бенгалски огън, фущят, но не светят като него :-D Ако се запалят в комина ще гори даже със звук :-D .Само че не знам предишния собственик какви боклуци е горил.
tmitko - напреднал
Ми най-бързо става с пиратки ....по няколко в група :lol: Само дръж кюмбето да не тръгне ..... :finga:
schuldiner - майстор
Абе тъкмо ми се запали и на мен комина. Знам, че уж не е притеснително, ама не може да го оставя без надзор. Горе-долу колко време горят вашите? И нормално ли е да ми се напука мазилката по етажите?
jabata - специалист
schuldiner написа:
Абе тъкмо ми се запали и на мен комина. Знам, че уж не е притеснително, ама не може да го оставя без надзор. Горе-долу колко време горят вашите? И нормално ли е да ми се напука мазилката по етажите?
Това да ти се запали комина си е много притеснително и лошо. Както се казва, само докато напишеш един пост тука, и вече може и цялата къща да е изгоряла.
А това, нормално ли е да се напука мазилката, ами естествено че да. От високата температура не само ще се напука, ами може и да се опече едно хубаво.

Така че колеги, когато разпалвате печка, парно или каквото там решите, внимавайте с какво го разпалвате, да няма в някой момент Бау :shock:
schuldiner - майстор
Вярно, прекалих със съчките, но и навън беше топло, а съм забелязал, че също на такива атмосферни условия се случва на другите. Дошло му времето... На мен ми беше интересно, че някои нарочно ги мъчат с газова горелка, за да ги почистят - е, щом приемаме за нормално пукането на мазилките, защо да го правим умишлено? А и сега трябва да изнеса половината покъщнина, че всичко смърди на кенеф.
А иначе горя около 3 часа. Първите 30-40 минути гъст черен дим с миризма на въглища, после се възпламени с онова характерното бучене и хвърляне на искри (за щастие до 1 м само) за около час, после затихна полека-полека и угасна. В момента като почнаха искрите издухах половинката на 8-литров СО, ама утихна точно за 10 секунди и после пак, та реших да си запазя другата половинка евентуално за покривната конструкция. Добре, че не се наложи, ама сеир стана за съседите...
thinkpad - майстор
Добре, хора, комина не си ли чистите? Не виждам какво забавно има в обсъждането. Искрите могат да подпалят покрива.

Тема "Печката пуши...." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: