Не виждам какъв е смисъла от серпентина за слънчев бойлер. Той повече от 50 градуса едва ли ще вдигне. Ако пък е неръждавейка, направо си го пълни с вода чакай да се стопли и се къпи. Усложняванията са нужни само когато е система под налягане. И аз даже и там съм ги избегнал. Иначе тези неръждавейка водо-съдържатели звучат интересно.
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
MamaMy
- майстор
30 мнения в "Една идея със слънчев колектор"
brum
- майстор
Тъй, след още малко умуване си намерих работещ бойлер за 120лв, втора ръка със неръждаем водосъдържател. Цената е такава защото е втора ръка. Всъщност довечера ще го "намеря"
. Някакви идеи как да проверя, че водосъдържателят наистина е неръждаема стомана? Освен за магнит - не се сещам за друга опция
.
Та оголя водосъдържателят и ще го боядисам със селективна боя. Ще му изградя "корпус" от лексан (може би от 2 слоя с въздушна междуна по средата) и читава термоизолация с алуминиево фолио (за да отразява) на гърба. Най-вероятно каменна вата. Корпуса ще е нещо като полукръг.
Ще му оставя и електрониката, за да може като не е достатъчно греенето от слънцето да му пускам ток и да дозагрявам. Само ще му намаля мощността на половина със симисторен регулатор, че 3kW са ми множко за инсталацията.
Та някакви идеи от къде да си взема селективна боя (чета аз, че това не било боя, ама да си питам
)? Или някаква друга по-подходяща от нормалната черна?

Та оголя водосъдържателят и ще го боядисам със селективна боя. Ще му изградя "корпус" от лексан (може би от 2 слоя с въздушна междуна по средата) и читава термоизолация с алуминиево фолио (за да отразява) на гърба. Най-вероятно каменна вата. Корпуса ще е нещо като полукръг.
Ще му оставя и електрониката, за да може като не е достатъчно греенето от слънцето да му пускам ток и да дозагрявам. Само ще му намаля мощността на половина със симисторен регулатор, че 3kW са ми множко за инсталацията.
Та някакви идеи от къде да си взема селективна боя (чета аз, че това не било боя, ама да си питам

ivanovbg
- майстор
Да ти се чуди човек на акъла. Първо ще го белиш, после ще изолираш
Забели го само по осветената част
Лексан не те съветвам, пробвах и доста топлина се губи - просто я отразява според мен. Найлона го превъзхожда в пъти. За боя ползвам обикновена черна копринена българска.

Забели го само по осветената част

П. Петков
- специалист
ivanovbg написа:Да ти се чуди човек на акъла. Първо ще го белиш, после ще изолирашКакво се има предвид с употребата на найлон? Това означава да се покрие нагряваната повърхност с найлон вместо нискоемисионно стъкло ли? Ако полиетиленовото фолио е синоним на найлона, това значи ли, че всяко лято трябва да се подменя, тъй като от ултравиолета последното се втвърдява, става чупливо и се разпада?![]()
![]()
![]()
Забели го само по осветената частЛексан не те съветвам, пробвах и доста топлина се губи - просто я отразява според мен. Найлонът го превъзхожда в пъти. За боя ползвам обикновена черна копринена българска.
ivanovbg
- майстор
Taка е всяка година трябва да се сменя, но като се има в предвид цената на кв. метър, а повече от квадрат не отива... Стъклото е най добро, но как се огъва? Правих опит с едно 3 мм обикновено стъкло и газова горелка, но освен доста парчета друго не получих

А найлона не е за друго, а за да не изстива като духа вятър.

А найлона не е за друго, а за да не изстива като духа вятър.
brum
- майстор
Аз пък преспах още една вечер и го доизмислих - ще извадя още една тръба от къщата към външната баня за топла вода. Седя, мисля ги, измислям ги и накрая като видя какво се случва с тия варианти и все нещо не ме радва. Та ще се дейсва правилно и ще се решат всичките проблеми още от началото.
В къщата спокойно мога да сложа бойлер със серпентина и да добавя един слънчев колектор. Бойлера и колектора мога да ги сложа на едно ниво и да премахна даже нуждата от помпа. А покрива има идеален наклон и изложение за поставянето на слънчев колектор.
Остава само да преценя дали си заслужава инвестиция колектора при все, че къщата няма да се ползва много често - по-скоро нещо като 100тина дни в годината.
В къщата спокойно мога да сложа бойлер със серпентина и да добавя един слънчев колектор. Бойлера и колектора мога да ги сложа на едно ниво и да премахна даже нуждата от помпа. А покрива има идеален наклон и изложение за поставянето на слънчев колектор.
Остава само да преценя дали си заслужава инвестиция колектора при все, че къщата няма да се ползва много често - по-скоро нещо като 100тина дни в годината.
П. Петков
- специалист
А ма защо трябва да се огъва? Не може ли да се направи от минимум три правоъгълни сегмента, застопорени по късите страни? Или за нагрявана повърхност се ползва и едно от щампованите дъна? Понеже дойде реч за дъната, а и по-горе в темата стана въпрос за дефектните водосъдържатели, ако заварката (ВИГ) се прави с провар и задължително напълване на обема със защитен газ (най-евтино е с азот), то не би трябвало да има проблем с ремонта. Веднъж си направих труда да погледна вътрешността на неръждаем водосъдържател на "Елдом" и с учудване видях, че след щамповане, дъната не ги изрязват, а направо ги набиват в цилиндъра (така както са си къдрави след щамповането), след което правят заварка по ръба на припокритите пъвърхности. Това е добре измислено, защото се пести обрязването (сюнета
), а и заварката на припокрити повърхности е по-сигурна от челната, по-лесно се прави и не се изискват приспособления за първоначално фиксиране на двете части. Разбира се, гледката отвътре не е много естетична, а и при вертикален бойлер, долният "джоб" се пълни с утайки, които не знам дали все пак не предизвикват някаква корозия, но очевидно технологичната простота надделява. За бойлерите на "Светлю Шишков" мога да напиша роман. Като се започне от нагревателя, (херметизиран със смола!!!), мине се през газовия (Не дилатационен!!!) терморегулатор, който е на същия фланец с нагревателя и се допира до него!!! (за 400 лева, кой ще ти прави отделна бабишка!), конзолното закрепване с единствен винт!!! на защитния термопрекъсвач, дебелината на ламарината (0,8мм!!!), обратното!!! бертване на защитния външнен цилиндър, пластмасовите!!! външни дъна, мижавата изолация (стъклена!!!) и накрая се свърши с технически неграмотното описание (това понятие - "Габаритни и присъединителни размери" в Божурище не го знаят!).

MamaMy
- майстор
Тая тема е дъвкана доста във форума, но няма кой да потърси. Има и снимки разни и чертежи...
viewtopic.php?f=4&t=41049&p=474757&hilit=%D1%81%D0%BB%D1%8A%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2#p474757
viewtopic.php?f=10&t=37555&hilit=%D1%81%D0%BB%D1%8A%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2
viewtopic.php?f=10&t=37634&p=410877&hilit=%D1%81%D0%BB%D1%8A%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2#p410877
viewtopic.php?f=18&t=8746&p=366139&hilit=%D1%81%D0%BB%D1%8A%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2#p366139
viewtopic.php?f=4&t=41049&p=474757&hilit=%D1%81%D0%BB%D1%8A%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2#p474757
viewtopic.php?f=10&t=37555&hilit=%D1%81%D0%BB%D1%8A%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2
viewtopic.php?f=10&t=37634&p=410877&hilit=%D1%81%D0%BB%D1%8A%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2#p410877
viewtopic.php?f=18&t=8746&p=366139&hilit=%D1%81%D0%BB%D1%8A%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2#p366139
filmatoplo
- майстор
Само за информация , скоро монтирах слънчеви панели марка Волф , отначало бях скептичен но се изненадах -супер панели , леки , лесни за монтаж ,дават добри резултати .Монтирах 8 броя панела за 3 бойлера по 500 литра вода , по мои сметки панелите трябваше да са 10 , но стойката заварена на покрива побираше само 8 бр , няма место .Та така -може да се разчита на тях
.

Тема "Една идея със слънчев колектор" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература