• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Evgeniy - майстор
Може би добър вариант е схемата на 2v6, като се допълни от един трипътен вентил на топлата след ТО - да стопли с приоритет малкия бойлер и като направи градусите, да превключи да топли големия. Управлението леко се усложнява, но мисля, че е добро решение. Така, ако малкия изстине под настроените градуси от позлване, СК ще се върне на него за да го стопли отново.
Последна промяна от Evgeniy на пон фев 23, 2015 4:27 pm, променено общо 1 път.
Andri01 - майстор
Evgeniy написа:
Бе то става да ги размениш, ама се губи смисъла. Колко безплатна енергия от СК ще събереш в 80 литра за 4 човека?

Андро, според мен дори и да мине студена вода през ТО, тя ще си отнеме енергията от СК и в крайна сметка тази енергия остава в системата.
Зимата? Като не работи СК,трябва да има отсичащ кран,иначе студена вода влиза в топлия щранг и...става гювеч :(. Системата ми е нещо подобно,но със серпентина на камината. Имам доста кранове/ за сега ръчни/ за превключване на СК/камина,първи/втори бойлер и изходите от тях. А иначе,както съм писал тука системата към СК е DB.
2v6 - майстор
alx359 написа:
2v6 написа:
Ето тази схема е по-евтина и работи лесно, без проблеми:
Разбирам, благодаря. Струва ми се обаче, че виждам и друг проблем. Когато панелите не топлят вечер и/или бойлер 80л. е студен, щом някой иска да се къпе ще трябва да източи почти 80л. вода докато дойде топлата от 200л. Да не говорим, че кожуха на 80л. е много по-тънък и изтива по-бързо :?

Някак си логиката трябва да е обратно; водещ да е 200л., а 80л. допринася топлината си (ако има такава) през студената.
Evgeniy пак е отговорил вместо мен:
Evgeniy написа:
Е тя идеята е 80л бойлера никога да не е студен. Нагласяш си термостата на 60* примерно. Когато 200л е на 70* малкия никога не се включва. Той се включва само, ако входящата му е под 60* или за да компесира нощните загуби. И винаги си стои на 60*.
Подобна схема тествам вече 10 години и не се е случвало да има проблем.
Всякакви други схеми оскъпяват значително системата, а резултата като спестена енергия е същия.

http://sunenergy.comlu.com
alx359 - специалист
Да, 2v6, благодаря ти много! =D>

Ще му добавя само сегментче за да шунтирам поне 80л. бойлер, че ако гръмне реотана му или прокапе да го прескочим.
Последна промяна от alx359 на пон фев 23, 2015 7:51 pm, променено общо 1 път.
alx359 - специалист
.
Последна промяна от alx359 на вт фев 24, 2015 6:18 pm, променено общо 1 път.
Evgeniy - майстор
По скоро нещо такова:
Прикачен файл:
2b.JPG
2b.JPG (43.97 KиБ) Видяна 2207 пъти
Този принцип ще работи добре със серпентини, но при директно свърване най вероятно ще има нужда от усложнение. Защото ако се включи консумация на топла вода, топлообменника ще се окаже паралелно на бойлера. Всъщност един термостат на тръбата на топлата магистрала може да превключи трипътния към големия бойлер при ползване, но ще има някакъв период на превключване.
alx359 - специалист
Evgeniy написа:
Този принцип ще работи добре със серпентини, но при директно свърване най вероятно ще има нужда от усложнение. Защото ако се включи консумация на топла вода, топлообменника ще се окаже паралелно на бойлера. Всъщност един термостат на тръбата на топлата магистрала може да превключи трипътния към големия бойлер при ползване, но ще има някакъв период на превключване.
Здрасти Евгени. Еми, хвана ме - над моето ниво на дилетанство в материята съм. Решението на 2v6 мисля, че го схванах. Имаме контур П2 което захранва 200л. Имаме и контур ВиК, което захранва и двата бойлера, влиза студен и излиза топъл. Дотук добре.

Ти предлагаш трипътен вентил. В едното му положение, е 2v6. Но в другото, вместо 2 кръга имаме "спирала"; т.е., водата се сплитва с намален дебит в 80 л., и пак се обединява в топлия сегмент на контур ВиК. Контур П2 е прекъснат и нищо не прави, според мен. Не разбирам такава схема и какво се случва оттук нататък, моля те за разяснения. :?
Evgeniy - майстор
Може би не съм дал правилно трипътния. В единия случай е дествително 2v6. В другия - изхода на ТО се прехвърля на топлия изход на малкия бойлер и контура е - "студена" на големия боилер --> П2-->ТО --> "топла" на малкия бойлер --> "студена" на малкия --> "топла" на големия --> "студена" на големия --> П2 --> вход ТО.
alx359 - специалист
Evgeniy написа:
Може би не съм дал правилно трипътния. В единия случай е дествително 2v6. В другия - изхода на ТО се прехвърля на топлия изход на малкия бойлер и контура е - "студена" на големия боилер --> П2-->ТО --> "топла" на малкия бойлер --> "студена" на малкия --> "топла" на големия --> "студена" на големия --> П2 --> вход ТО.
А ок, това е успокояващо :) Когато можеш, го сложи моля те на картинка, че иначе е трудно. Благодаря! :partyman:
Evgeniy - майстор
Зеленият контур показва пътя на водата при ТО, свързан само към големия бойлер.
Синият контур показва пътя при трипътен превключил да топли с приоритет малкия бойлер. Така водата циркулира на практика през двата бойлера, но затопля първия.
Прикачен файл:
Capture.JPG
Трябва да се предвидят защити наистина както спомена Андри:

- при неработеща помпа да се блокира циркулацията
- При ползване на топла вода да се превключва по зеления контур
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9

Тема "[Проект] Система от 2 обикновени бойлера - 2 източника" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: