• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
stilian20 - специалист
термометрите са за парно би трябвало да ги има във всеки ВиК магазин
Каква помпа ще ползваш?
относно конструкцията е хубаво да е от неръждавейка а монтажа да не е вертикален
stiv1961 - майстор
Имам една на Райдер, ползвам я за филтрация
Прикачен файл:
030720111221.jpg
изкара 3 сезона :-D
stilian20 - специалист
:lol: моята за спиралите е същата но е само за тях.
няма да можеш да я ползваш и за подгряване и филтрация заедно (поне така си мисля)
и само със 100 метра незнам дали ще ти стигнат
но ако решението ти за метража е окончателно
то поне го разбий на повече спирали за да падне съпротивлението
stiv1961 - майстор
Ми ще купя още една само за спиралите, 40-50 лв. е. За сега мисля за две спирали по 100 м, ще трябва да сметна на площ 5.50х 1.00 м колко метра ще навия :?
stilian20 - специалист
Дори и да не оставяш място между тръбите пак май няма да можеш да събереш 200 метра на 5,5кв.м
няма ли покриви наоколо?
stiv1961 - майстор
Абе има, не е като да няма, мога да събера 5 че даже и 6 спирали по 2 метра
Прикачен файл:
030720111223.jpg
дълъг е 12 м, но не ми се искаше да е на покрива. Зимата сваляш ли твоите спирали? Ако се свалят ще е голяма хамалогия :?
shotik - майстор
Преди години във вестника "Направи сам " или в подобно издание , имаше идея с вътрешна гума от Шкода с капацитет към 250 литра ,да се качи на покрив и да се направи още един вентил ,за да може от единия да се пълни ,от другия да се точи . Гумата като черна ,приема слънчевите лъчи и водата се загрявала много.Удобното е ,че зимата изпразваш водата и я слагаш някъде ,където няма да заема толкова място , колкото за няколкото серпентини,даже може и да се сгъва.
stilian20 - специалист
Свалям ги, но става бързо изпразвам ги с компресора и ги прибирам не ми е отнело повече от 15мин.
Evgeniy - майстор
Навремето за един приятел с подобна конфигурация и проблеми ми хрумна да се използва голяма площ от поцинкована ламарина от тази за покриви с каналите, боаядисана в черно. От тръба в горния край с отвори водата ще се стича по широките канали и от долната страна с един улук ще се влива в басейна. Не съм правил сметка каква ще е цената - така и го направихме.
naskov - майстор
Ей тук има евтини колектори за отопление на басейни:
http://www.thermoeconomic.com//download ... 014-04.pdf
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Топло от Слънцето" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: