Най - вълнуващия въпрос зимно време.
6osi6 - майстор
lov написа:
разширителния съд ми е чак на на края.
Съвсем на място си е, като по схема.
http://forum.napravisam.bg/viewtopic.ph ... 20#p689663
шоп - майстор
6osi6, може и така, но аз никога не бих сложил кран между РС и котела. Веднъж ще забравиш крана затворен и.... беля
6osi6 - майстор
шоп написа:
6osi6, може и така, но аз никога не бих сложил кран между РС и котела. Веднъж ще забравиш крана затворен и.... беля
Това не е слънчев колектор. Нищо няма да стане. Филма също слага, виж в темата:
viewtopic.php?f=10&t=19077
Като нямаш кран, как ще провериш налягането при източена система?
Лятото топлех вода за няколко дни без Съда. Манометърът показва до 1.7 бара. След 85 гр. се отваря предпазния клапан. Освен него има клапан по налягане на 3 бара.
шоп - майстор
Това, че филма така слага не означава, че това е правилното!

Когато системата ми е източена мен изобщо не ме интересува какво налягане има в РС, защото системата тогава не работи. Когато я напълня и знам колко метра флуид има над системата знам с колко да я до напомпам.

Изобщо не си прав като сравняваш със соларите. Водно отопление особено с котел на тв. гориво е бомба и не бих желал да разчитам на предпазни клапани, които по една или друга причина могат да не задействат.

Затова между котел и РС НОКОГА спирателен кран.
6osi6 - майстор
шоп написа:
знам колко метра флуид има над системата знам с колко да я до напомпам.
... котел на тв. гориво е бомба и не бих желал да разчитам на предпазни клапани, които по една или друга причина могат да не задействат.
Затова между котел и РС НОКОГА спирателен кран.
Шопе, скучно ли ти е?
Твоята система не беше ли отворена?
Ако си решил да ползваш разширителния съд като предпазен клапан, изборът си е твой.
Само обясни как РС ще сработи като предпазен клапан при 100 и повече градуса и каква ще бъде разликата ако кранът е затворен или отворен :?
шоп - майстор
:? хм определено си прав, че РС не е предпазен клапан

Моята система е отворена и от там тръгнаха мислите ми. Все едно не съм писал нищо по темата :wink:
idunno - специалист
Не е ли по-добре, човек като не знае, да не пише глупости, защото и да каже нещо умно след това едва ли някой ще повярва.
LazarGanev - "Велик майстор"
Тези от вас, на които инсталациите им са с пластмасови тръби и особено Pex-Al-Pex могат да спят спокойно и да не се притесняват дали ще сработи предпазният клапан - по-сигурно предпазно средство от тръбите няма - те цъфват и изпускат парата преди предпазния клапан :wink:
lov - майстор
Тя при мен системата може да работи както на затворена така и на отворена. Но за да стане този номер също имам кран на разширителния съд. Причината е че имам и газов котел а той работи само когато системата е под наляганеи трябва да прекъсна връзката. То прехвърлянето става за няколко минути но все пак трябва да се внимава какво се отваря и затваря. Въпреки всички защити допълнени и от пексовите тръби :) не рискувам да карам системата под налягане кога съм на котела на твърдо. И да стане гаф по добре да извърли водата през разширителния съд от колкото да вярвам на клапани. Варианти с допълнителен топлообменник има но не ми се разправя.

Тема "Въпрос за разширителен съд" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: