Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ivanovbg - майстор
Това е варианта за дрейнбек системата, но всичко опира до място за съда. Другия проблем е , че серпентината не трябва да е в пламъка, че ако е червена може само да си представи ефекта на студена вода нахлуваща в нея. :lol: :lol: :lol:
Иначе ако е с намотки на кюнеца не би имало проблем да се направи така.
:partyman:
Andri01 - майстор
Имам направена подобна с-ма: серпентина от неръждавейка около металния димоход на камината. За разширителен съд ползвам ДС от Drain Back системата. Топля обаче само бойлер. Ако те интересува-кажи.
mgbagera - специалист
Е та как няма да ме интересува като точно за същото питам и аз :-D

А иначе ето и варианта които обмислях с клапаните: http://prikachi.com/images/365/8414365Z.png
Целта е като спре помпата клапаните да затварят и да задържат водата в серпентината на бойлера, а другата серпентина която е на печката да се източва обратно в съда който е под нейното ниво.

Предполагам може и без клапаните да се извърши но тогава ДБ съда трябва да е по голям за да събере водата от двете серпентини. Клапаните са с цел серпентината в бойлера да си стой пълна.
Andri01 - майстор
Каква е идеята за източване на серпентината на камината? Какво и пречи да си стои пълна? А и така няма да се източи като затвориш двата клапана-от къде ще поеме въздух,който да влезе в серпентината?
filmatoplo - майстор
Каква помпа ползвате за дрейн бека :) , че ми идва една идея да си направя някой ден .
Andri01 - майстор
Грундфос 26-4,двускоростна.
filmatoplo - майстор
:? :) А - не може да бъде , трябва да пробвам , не знаех че обикновена циркулационна помпа може да вдига вода като хидрофорче .
Andri01 - майстор
Може,може :). Ако горния край на панела ти е максимум на около 2,5 м. над помпата
mgbagera - специалист
Е ако не се източи серпентината на камината няма ли опасност да заври когато помпата не работи ? Нали идеята ми е като се загрее бойлера помпата да спира и тогава трябва нещо да предотврати завирането на серпентината.
Andri01 - майстор
За това аз съм монтирал серпентината на 5мм. от димохода. Самия въздух който циркулира около димохода и излиза топъл към стаята охлажда допълнително.Датчика включва помпата на около 75гр. Вече втора година я ползвам и не е завирала.А помпата ми спира ,когато температурата в серпентината падне под 72 гр,т.е. при загасване на камината. Бойлера ми е 80л. с една серпентина. Тази система и DB системата ми за БГВ са свързани.Превключването на двете системи и бойлерите става с ръчни кранове. За разширителен съд на тази система използвам допълнителния съд на слънчевата система.

Тема "Идея за външна водна риза на печка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: