Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Фитилчо - майстор
Не зная какво е торч...
andy_forresite - майстор
Български пелетен котел с мощност 3-20 кw. Много компактен, лек, с приятен контролер и интернет свързаност. Правят се две настройки и огън. Показва моментна мощност, среден разход, средна мощност за ден, месец, пускаш го от смартофона си, следиш как работи в даден момент, спираш го по интернет. Изглежда удачен.
И аз ще купувам някакъв, но искам да гори и слънчогледови. Засега torch е силно вероятен вариант. Първо ще отида да го видя, да разпитам и тогава. Без да видя нещо и да се запозная с него, една стотинка не давам. Мисля също за сервиз, гаранция, резервни части ... примерно запалка. Ако домъкна нещо от Полша и се строши, какво да го правя :? Пък и полско меню ... няма да ме кефи.
Фитилчо - майстор
Вариант?

Ефективен западен/полски котел със Грейко горелка?
andy_forresite - майстор
Не съм запознат с пазара в чужбина. В България не съм срещал чисто пелетен котел да се продава отделно. Става въпрос към настоящия момент. Преди имаше някаква възможност, като например бисолид сейвър. Колко е бил за дърва и колко за пелети не зная. Впоследствие го "пакетираха" с горелка и вървят заедно.
Принципно най-добре е горелката и котела да са на един производител, защото след задължителните изпитания са се наложили корекции. Тези корекции са направени и пакетът става готов за пазара.
Варианти има. Няма много отзиви от клиенти, а това не помага на такива като мен и теб. Дано имаме късмет :goodman:
jabata - специалист
Напротив има и чисто пелетни котли.
Погледни на Ерато и ще видиш че има много пелетни котли, Sunsystem също имат такива. Има ги много, просто българина от страх да не се мине, купува комбиниран котел като го кара на пелети само, а не се усеща че КПД-то на комбинираните е по-ниско, и тогава започва едно лудо монтиране на турболизатори, вдигане на котли, и т.н. Ако котела си го имаш, горил си години наред дърва, и накрая ти писне от хамалогията, и минеш на пелети, тогава е разбираемо, иначе не го разбирам.
А за Торч-а, супер прехвален (предимно във форума) но реално погледнато не е нищо повече от един пелетен котел, даже не смея да твърдя какво качество е. А съдейки по-това колко е тежък, може да се окаже че ламарината му не е от най-дебелите. Иначе това с което го рекламират, и искат да пробият е една почти безсмислена (за мене ) екстра, горелката да може да се командва от интернет.
С други думи, Торч-а е един пелетен котел, с най-обикновена горелка, която гори само обикновени дървесни пелети, но с екстрата че контролера и има възможност да бъде вързан към интернет (все пак трябва да има нещо за да ти искат близо 6 хил. .за цялата система, при условие че за тези пари взимаш перфектна италиянска камина.
syncho - майстор
Фитилчо, ако се спреш на Екстрафлейм няма да съжаляваш според мен. Внасяме ги от 6-7години вече и смея да твърдя, че по-качествени камини в този ценови клас едва ли има, без да се възприема това последното като реклама, а просто като факт.

За помещението, където ще ти е камината наистина е добре да предвидиш едно малко, но да го има, радиаторче, защото това, което andy_forresite спомена за мощностите е вероятно да се случи.

Като мощност на камината си малко на ръба, ако питаш мен дали да не минеш на по-малкия модел, който е 15+3кВ. Все пак имаш и изолирани помещения., но каквото и да правиш дограмата трябва да си я оправиш - дали ще я уплътняваш или сменяш ти решаваш, но не можеш да я оставиш така духаща.
Фитилчо - майстор
Благодаря за разясненията.
Дограмата специално на работилницата както и по голямата част на 2 етаж е от типа двойни прозорци от старата дървена. Ще я свалям да я прогоня и да и сваля боята и да и поставя стъклопакети.
Според мен ако се уплътнат добре, и им се сложи стъклопакет, цялостната защита ще е по добра от новата дограма.Все малко от мслко трябва да влиза вятърче, иначе ще почвам с темите - как да махна мухъла :-D ...
Нямам избор в мошността ,ще взема голямата... за да имам малко запас, ако толкова е на ръба ще закача и другите два бойлера да се топлят - още 160 литра.
andy_forresite - майстор
jabata написа:
...
Виждал съм и други относително леки котли и камини с много висок КПД. В момента не мога да дам пример, но съм виждал в характеристиките. По килограми дефро са в челото, но дали по експлоатационни х-ки е така, нямам представа. Не се сещам във форума някой да кара на дефро и да го хвали. За италианските камини мога да кажа същото, с изключение на равели и то благодарение на потребители като теб :) . Става въпрос от гл.т. мнение на потребител. Ако ще взимам камина, то тя 90% ще е италианска. Екстрафлейм са ми скъпи. По-скоро MCZ.
Торч II от 3 до 20 kw струва точно 4520 с ДДС. В него може да горят и слънчогледови. Дали си заслужава не мога да кажа. Чувам че не си заслужава... В италианските камини се искат качествени пелети. Е, имат някакъв начин да се приспособяват към качеството на пелетите. Може да имат предвид по-лоши дървени. Дали е автоматично или ръчно също не знам, но ако ме накарат да заложа 200 лева кое ще гори по-дълго и по-добре на слънчоглед - екстрафлейм, равели, mcz или котелторч, бих заложил на последния.
Едилкамин също са ми прекалено скъпи, а Cola ми изглеждат грозновати, с уговорката, че от Cola не съм гледал модели над 5500 лв, а едилкамин като им видях цените ги отбягвам като експресен влак малка гара. Всеки се разпростира според чергата :razz:
Фитилчо - майстор
Искам да изключим ЗА КАМИНАТА първоначалната инвестиция, все едно я няма.
При това положение си мисля, че ми е най разумния избор. Разбира се , че срещу девет бона, изобщо не е опция, но ако ми я подарят.... :drinkers:
syncho - майстор
andy_forresite гледаш само ниския клас на MCZ, за това ти се струват евтини. Ако погледнеш моделите, които се продават в централна и западна Европа едва ли ще са на тези цени. Относно митът, който се разпространява, че видиш ли италианските горели само пелети ААА клас съм готов да споря много :) Има множество хора с Кола и с МЦЗ и наши клиенти с Екстрафлейм, които горят каквото намерят като пелети (дървесни разбира се). Ако са чак толкова кофти пелетите, че да правят шлака, която да "затапи" горивната пота от 200гр пелети, то много други уреди ще видят затруднение с тях. Хората експериментират постоянно. Имам клиент, който каза, че ги е пробвал с какво ли не, като най-добре били горяли пелетите от... забележи ЛАВАНДУЛА!!! Така, че това с пелетите клас ААА е меко казано преувеличено.

Тема "Избор и оразмеряване на пелетна камина за отопление на къща + БГВ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: