• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
bialk - специалист
kalin72 написа:
kemran написа:
700 са много за мен. Бойлера ми е с 2 серпентини, едната за локалното парно другата за слънчев колектор, таа не може ли да ми излезе по евтино
Може, дрейнбек система с евтини плоски турски колектори, по 222 лева броя, помпа за 50 лева, тръбите за около 50-60 лева, дрейн съд (разширителен съд за отворена система, става идеално), контролер около 100 и цената е под 700 лева. Не много, но това е положението :)
За дрейнбек не трябва ли мощна помпа? Каква ще е тази за 50 лева? Това също го обмислям като вариант.
kalin72 - майстор
Моята е Тайфу 25/6, от тези, които ги подаряваха с колекторите. Засега трета година работи добре.
Разстоянието от долния край на разширителния съд до горния край на колектора, там, където е входа, е не повече от 3 метра.
Последна промяна от kalin72 на чет фев 18, 2016 2:20 pm, променено общо 1 път.
Andri01 - майстор
Зависи от разстоянието от допълнителния съд до СК.
bialk - специалист
Бойлерът е в подтаванния етаж. Мога ли да поставя допълнителния съд и помпата в таванното помещение за да скъся пътя на помпата до СК?
kalin72 - майстор
Да, можеш. Аз съм направил така, само че на покрива на гараж. Бойлера е в котелното, дрейн съда е в стаичката над котелното, колекторите са на покрива над стаичката.
шоп - майстор
bialk написа:
Бойлерът е в подтаванния етаж. Мога ли да поставя допълнителния съд и помпата в таванното помещение за да скъся пътя на помпата до СК?
можеш!

Но първо се насочи дали каква ще е системата ти. вакумна отворена термосифонна или самоизточваща се.
bialk - специалист
Все още се колебая за вида на системата. Термосифонката е по-опростена и включва водосъдържател в цената, което е бонус, но дрейнбек системата дава възможност СК да се използва и през зимата. Трябва да обмисля добре предимствата и недостатъците на двата вида преди да се насоча към покупка. Една турска алуминийка дали е достатъчна за 80 литров бойлер?
Evgeniy - майстор
Ако търсиш много евтино решение мятай 100-200 метра черна полиетиленова тръба. Метъра на Ф20 е под 70 ст. площта на 100 метра е 2 квадрата.
http://rimstar.org/renewnrg/diy_pex_sol ... mal_dn.htm
http://www.hearthstonemagazine.com/Solar1.htm
Изображение

Иначе термосифонките си работят и през зимата, само че трябва да се защитят водопроводните тръби с противозамръзващ шнур.

За ползаване под налягане, без бустерна помпа може да вкараш вътре серпентина от неръждавейка, по почина на ШОП :)
Фитилчо - майстор
"Серпентината" на ШОП е много яка
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9

Тема "Евтино решение за топла вода?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: