• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Andri01 - майстор
sofeto88 написа:
Andri01 написа:
"Зачуквачката не е проблем-цилиндър с вътрешна обла резба,разрязан на 2 ,втулка,която събира двете части върху тръбата,шайба за притискане и елементарна винтова преса/ малка скоба за лагери. мога да направя снимки на моята"зачуквачка" :)
Добре направи снимка да я погледна, тук в стара загора не се продава нито гофре нито зачуквачка
Ето я машинката или т.н."зачуквачка" :)

Прикачен файл

IMG_1862-1.jpg

Прикачен файл

IMG_1861-1.jpg
kuuuuuul - майстор
Инструмент ти трябва за професионална работа.Моята тръба си я купих от Германия и в плика с фитингите имаше плътна шайба която се слага вместо уплатнението,стягаш,развиваш,слагаш уплатнението и си готов без никакви ибструменти.По едно време шайбата я забутах някъде и продължих същата процедура без нея.
http://www.ebay.de/itm/Fittingset-Solar ... wyTHO1TYgw
lov - майстор
Да така става но на меки тръби. Тези които се намират по нашия пазар в момента са доста по твърдички. Лично впечатление все пак.
А не помня кой и къде беше показал една друга самоделка. Двете половини се притягат с болтчета. Като сложиш дорника вътре и натъртиш с чука няма къде да иде пак ще стане.
Иначе сигурно за N-ти път ще го напиша.На моята система съм с РЕХ- ви тръби. Монтирана е когато тъкмо се появиха на нашия пазар. Ходих специално до някакъв склад в София да я купувам щото нямаше от друго място. Е още си кара и никакви грижи.
sofeto88 - напреднал
Andri01 написа:
sofeto88 написа:
Andri01 написа:
"Зачуквачката не е проблем-цилиндър с вътрешна обла резба,разрязан на 2 ,втулка,която събира двете части върху тръбата,шайба за притискане и елементарна винтова преса/ малка скоба за лагери. мога да направя снимки на моята"зачуквачка" :)
Добре направи снимка да я погледна, тук в стара загора не се продава нито гофре нито зачуквачка
Ето я машинката или т.н."зачуквачка" :)
Мерси колега
sofeto88 - напреднал
lov написа:
Да така става но на меки тръби. Тези които се намират по нашия пазар в момента са доста по твърдички. Лично впечатление все пак.
А не помня кой и къде беше показал една друга самоделка. Двете половини се притягат с болтчета. Като сложиш дорника вътре и натъртиш с чука няма къде да иде пак ще стане.
Иначе сигурно за N-ти път ще го напиша.На моята система съм с РЕХ- ви тръби. Монтирана е когато тъкмо се появиха на нашия пазар. Ходих специално до някакъв склад в София да я купувам щото нямаше от друго място. Е още си кара и никакви грижи.
Течове имал ли си с тези тръби? Самоделка мисля че мога да направя при някой стругар не е проблем...
sofeto88 - напреднал
kuuuuuul написа:
Инструмент ти трябва за професионална работа.Моята тръба си я купих от Германия и в плика с фитингите имаше плътна шайба която се слага вместо уплатнението,стягаш,развиваш,слагаш уплатнението и си готов без никакви ибструменти.По едно време шайбата я забутах някъде и продължих същата процедура без нея.
http://www.ebay.de/itm/Fittingset-Solar ... wyTHO1TYgw
Как стягаш тръбата като отпред е равна няма ръб? нещо не схващам , а това е ибеи са само фитинги май

нещо такова ли? http://www.ebay.co.uk/itm/Flanging-Tool ... 3W0BUbrE9w
kuuuuuul - майстор
Понеже не си го виждал на живо,за това не ти е ясно.Гофрираната тръба е на гънки,целта е последната гънка да се сплеска.Слагаш гайката,след това това дето е като скоба се нахлузва на последната вдлъбнатина и се стиска по тръбата(то пречи на гайката да се извади) след това се стяга към фитинга ,а шайбата създава равна повърхност ,след това я заменяш с уплатнението.Надявам се да ти стана ясно.
lov - майстор
sofeto88 написа:
lov написа:
Течове имал ли си с тези тръби? Самоделка мисля че мога да направя при някой стругар не е проблем...
То ако имах течове да съм ги разкарал отдавна. :) А и трасето е над 15 метра по права линия също като при теб през едни отдушници.
А това което си показал от ибея е само частта с която се захваща тръбата в пресата. Това заедно с гофрето се вкарва е една тръба и се удря с един топуз отгоре за да се смачкат последните две гънки.
Разгеле намерих едно упътване как се работи с такава.
http://enbra.bg/products/pdf/Present_ENBRA_EUROTIS.pdf

Но пробвай все пак да вземеш на заем ако ще е за няколко връзки в место да си правиш. Аз ползвам тук при мен от един магазин дето предлагат такава тръба и такава услуга. Вземам я за неделята щото не работят или късно вечерта и на сутринта им я връщам. А ако са оразмерени точно и отрязани тръбите 10-на гайки се слагат за 15 минути
Large - специалист
sofeto88 написа:
Да ти споделя малко опит с този вид тръба, който натрупах, покрай моята система...
И на мен ми се видяха много 120 лв за чукало, въпреки че продавача ми го даваше на толкова, като на промоция. Иначе били по 200 :?
Минах тънко, с един болт, за 30 лв, който се навива вътре във фитинга (гайката) и челосва тръбата. Проблема на болта е че подлага тази (аз и викам зегерка) на напрежение и при 3 от около 30 свръзки се счупиха зегерките по време на затягане.
Извинявам се че мога да сложа снимки на болта и фитингите, но нъм на мястото, където са железариите.
Има и друг вид "зегерки", представляват бронзови полупръстени, които имат подходящ профил и прилепват на тръбата добре. Те са напълно разглобяеми, за разлика от прищипващите се пръстени. Ще накарам да ми ги снимат....
Проблема с болта беше че началото на резбата му се откъсна на 20 от 30 свръзки и трябваше да приложи изобретателност при останалите 10 броя.
В крайна сметка,наколко от свръзките прокапват, но не съм ги разглобил, за да прегледам клингеритовите гарнитури и да локализирам проблема. Понеже чиниите ми трябват за друго, реших да си взема "чукало", с оглед на големия обем работа с тоя инструмент, за в бъдеще и "инвестирах" в това:
Изображение
Както казах, не съм развалил старите връзки, за да ги пречукам, но се надявам че резултата да е по-добър от този с болта. Поне по спомен, при болта, резултата не беше толкова равно чело. Ето няколко снимки.
Изображение

Изображение

Аз притисках по две секции, но съм показал и вариант с 3.

За 3 тръби, малка система, която няма да се променя постоянно, наистина не си струва да се инвестира в такава машинка, но аз съм експериментатор. Като се замисля, дори да се "експериментира", ако човек си остави резерв от тръбата, може да добави още панели на покрива, така че наистина, в общия случай трябват само 4-6-8 зачуквания.
Цялата тая работа я написах, да ти кажа че мога да ти дам под наем моята машинка, за седмица, защото на мен няма да ми се отвори възможност да я ползвам скоро.

Отделно, забелязах, че в машинката не влиза едно парче тръба, което ми правиха в Бургас. Или се е деформирало от много кривене, или има разлика в профила. Тръбата, която аз ползвам влиза идеално, така че имай едно наум.
Дано не съм досадил, но ще направя едно лирическо отклонение. За 2 парчета по 20 см, в Бургас ми взеха 8 лв. Тръбата беше по 6 или 7 лв метъра. Не това ме заболя обаче... На комшията му взеха 80 :), ама не е и това. Чакахме 2 часа в магазина да дойде човека, който прави накрайниците, т.е. може да работи с чукалото... Викам си б@)( маа'му и сложна апаратура... Като дойде- чука, лопа.. направи ги. Това , моето , няма држгка, ама с менгеме за опора и 2-3 удара от половин килограмов чук и са готови. Жалко само че не движим индустрията, ама, нали е Направи сам...
Andri01 - майстор
Има 2 вида гофрирани тръби/ аз поне съм срещал само 2/ от един размер-разликата е в гофрите. За това съм си направил 2 комплекта полупръстени. със "зачуквалото :) правихме 3 инсталации ,към 20-на връзки. Е,бачкат си,маа им,не текат де. Уплътнителния пръстен-клингерит,гайката и полупръстените са готови/ 1,20 май беше комплекта/.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11

Тема "Помощ за изработка на соларна система за топла вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: