Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Ако ходя скоро до Бургас,ще разпитам подробно.
Не познавам лично човека.Видях го на терасата и поговорихме.
Доволен е. Панела е монтиран на 3ти етаж,ориентиран на юг,като се получава засенчване в сутрешните часове от съседен блок.
Не помня какъв обем загрява с него.
Hoвoceлckи - майстор
Andri01 написа:
Помисли как ще се движи водата? Дали ще мине по тънките хоризонтални тръбички или ще предпочете да мине през двете вертикални колекторни тръби,които са с поне 3-4 пъти по голям диаметър!? А,"пич",как мислиш и в крайна сметка да излезе почти студена!?
Специално те попитах дали си пробвал! Някои хора сме пробвали:
Evgeniy написа:
Точно с цел експеримент за балконски и фасадни монтажи си направих миналото лято експеримент с колектор мокра тръба и термосифонно топлене на бидон с около 110 литра вода през малка серпентина. След оправяне на наклона и поставяне на тръба Ф20 с 6мм изолация, нещата определено работеха без контролер и помпа и то на 10 метра разстояние с 60 см денивелация. Загубата на температура беше само 8-10 градуса от колектора до входа на серпентината. Ето снимка на установката:
Изображение
Така, че няма начин да не работи и най простата схема. Обикновено терасата е по-ниско от бойлера.

Жоро Георгиев написа:
От 10-12 години съм със слънчев слънчев колектор на козирката на терасата (живея в панелка на последния седми етаж). Хоризонтално вместо вертикално.

Energyx написа:
Конкретният модел/алуминиев/ при мен работи хоризонтално от няколко години. Свързване диагонал, отворена система с помпа

Видях, че на теб не ти е отговорено в какво всъщност се състои "разликата", но това не ти пречи да изказваш заключения, "че така не става".
Според теб водата в радиаторите се движи така:
Прикачен файл:
транзит.jpg
транзит.jpg (55.98 KиБ) Видяна 994 пъти
Ама производителите щот са тъпи се в карват в преразход с материали?!
Жоро Георгиев - специалист
Понеже съм цитиран в темата да обясня по-подробно. Панела го монтирах хоризонтално вместо вертикално от незнание. Когато разбрах, че съм сгрешил вече беше много късно за поправки ,а и не ми се занимаваше отново. Панелът беше свързан диагонално. Затворена система с помпа под налягане. Нямам представа с колко съм му намалил КПД-то, но през всичките години ми топлеше 120 литров бойлер през лятото без да ползвам ел. енергия. Максималната температура на водата която е достигана в бойлера мисля, че беше 60 градуса.
Ей го панелот монтиран.Не видях собственика да го разпитам по подробно.

Прикачен файл

DSC_0203[1].JPG
filmatoplo - майстор
Има монтирани така панели ,и работят ,свързани по диагонал вход изход ,с лек наклон към изхода .

Тема "Спешно панел 2.15 хоризонтален" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: