Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп - майстор
Обърках се!!!
На етап сте проекти и разрешения пък говорите за отказ за допълнително застрояване.

В целият проект липсва ли тенхническо помещение в което ще се намира и котелното?
Човек - напреднал
Да, отоплението е проектирано за климатици, но аз мисля да мина на твърдо гориво.
kalin72 - майстор
И какъв е проблема котелното да бъде до къщата??
шоп - майстор
Виждам само предимства котелното да е залепено до къщата:

1 комина ще е залепен за стената и се изгражда в пъти по-лесно и по-евтино спрямо самостоятелен и неукрепен комин.

2. по-късо трасе, съответно по-малки топлозагуби.

3 дори да няма топла връзка с 2 бр пожароизолиращи врати с граница на пожароустойивост 120 мин, пътят до котелното е по-кратък. Съответно имаме по-лесна експлоатация.

4 имаме една гранична стена на котелното с къщата, което е предпоставка за по-евтина конструкция и по-ниски топлозагуби.

Това е на прима виста. Сигурно има и други фактори.

Все пак грешката донякаде е Ваша след като не сте предвидили в първоначалният проект тех. помещение.

Интересно ми е каква е причината главният арх. да отхвърли доп. застрояване?
jabata - специалист
Човек написа:
Да, отоплението е проектирано за климатици, но аз мисля да мина на твърдо гориво.
След като отоплението по проект е на климатици, и си все още във фаза проект, защо просто не го промениш на твърдо гориво?
Иначе ако вече си изкарал рарешението, можеш да правиш дребни промени, но такава като смяна на отоплението, и изграждане на котелно никога неможе да се направи и разбира се че няма да мине, освен ако не го пишеш допълващо застрояване, което ако не ме лъже паметта, трябваше да има минимално отстояние от къщата, и освен това него може да го направиш едва след като имаш Акт 16, а този няма как да го извадиш, без да си направил парното (освен с рушвети). Т.е. да сложиш климатиците.
Извинявам се, но за мене е твърде голяма глупост, да строиш къща, и да предвидиш отопление на климатици. Такова безумие, може да направи или архитект който не му пука, или човек който никога не е отоплявал къща. Защото факта е, че планинска къща особено в района на София, където мъглите зимата са ежедневие, много трудно може да се стопли.
Да не говоря че когато котела е на 10 метра от къщата, много трудно ще можеш да направиш комина, който трябва да има някаква минимална височина, от порядъка на 5 метра. А един комин 5 метра ще седи адски грозно на една 20 квадрата барачка, което в комбинация с една нова нагласена къща, просто ще изглежда като на свинче звънче :-D

Извини ме, но съдейки по твоите разсъждения, ти не си компютърен инженер, а един програмист, който за съжаление неможе да направи точна преценка на всичките детайли, и винаги се концентрира да фиксва всеки един поотделно и затова се получава така.
Човек - напреднал
jabata написа:
Човек написа:
След като отоплението по проект е на климатици, и си все още във фаза проект, защо просто не го промениш на твърдо гориво?
Иначе ако вече си изкарал рарешението, можеш да правиш дребни промени, но такава като смяна на отоплението, и изграждане на котелно никога неможе да се направи и разбира се че няма да мине, освен ако не го пишеш допълващо застрояване, което ако не ме лъже паметта, трябваше да има минимално отстояние от къщата, и освен това него може да го направиш едва след като имаш Акт 16, а този няма как да го извадиш, без да си направил парното (освен с рушвети). Т.е. да сложиш климатиците.
Извинявам се, но за мене е твърде голяма глупост, да строиш къща, и да предвидиш отопление на климатици. Такова безумие, може да направи или архитект който не му пука, или човек който никога не е отоплявал къща. Защото факта е, че планинска къща особено в района на София, където мъглите зимата са ежедневие, много трудно може да се стопли.
Да не говоря че когато котела е на 10 метра от къщата, много трудно ще можеш да направиш комина, който трябва да има някаква минимална височина, от порядъка на 5 метра. А един комин 5 метра ще седи адски грозно на една 20 квадрата барачка, което в комбинация с една нова нагласена къща, просто ще изглежда като на свинче звънче :-D

Извини ме, но съдейки по твоите разсъждения, ти не си компютърен инженер, а един програмист, който за съжаление неможе да направи точна преценка на всичките детайли, и винаги се концентрира да фиксва всеки един поотделно и затова се получава така.
Мерси за оценката на моята личност. Слава богу си в грешка - не съм програмист, а хардуерист. Т.е. от другия лагер съм.
За съжаление обаче си прав за комина и това съм пропуснал при обсъждането на проекта. Няма как да разбирам от всичко. Ето сега се мъча да вникна в основите на топлоинженерството, но то е сложно и се учи с години.
Вече има разрешително за строеж и всичко е "свирено".
Нека да сме конструктивни. Темата се надявам да е полезна на някой друг тръгнал по моя път и така да избегне моите грешки.
шоп написа:
....
Интересно ми е каква е причината главният арх. да отхвърли доп. застрояване?
Ще проверя при първа възможност, че не слушах когато ми обясняваха, но беше нещо свързано, че допълнителното трябва да е след основното.

П.П. Не се обиждам от критика. Вече съм на 41г и този момент го чакам 30 години вече. Това ми е първата и дай боже да не е последната къща, която ще строя. Пътя до този момент беше осеян с години препятствия и се уморих, а ме чака най-трудната част, така че съм се въоражил....със спокойствие.
radius - майстор
Като я построиш ще викаш дай боже да е последната :lol: .
Казвам ти го от опит.
Човек - напреднал
Кажете програмка с която да направя схемите и да е лесна и достъпн...ако има такава де.

Срещам често във форума прегледни чертежи - AntonBM, bulhomes2 и много други.
Последна промяна от Човек на ср ное 23, 2016 6:19 pm, променено общо 1 път.
Christo - майстор
Имам 30KW Херц и 1000л буферен съд, също Херц. И двете неща са доста добре фабрично изолирани. Имам предвид 100мм вата. Всичките тръби и арматурата в котелното са добре изолирани(до колкото беше възможно). И въпреки това, в котелното е доста топло, да не кажа горещо. Намира се в сутерена. Наоколо е 60см каменен зид. Коминът на котела също отделя топлина. В моя случай, той е в средата на къщата и топли стаите. Пиша всичко това, за да обърна внимание, че външното котелно ще губи доста топлина, която струва пари. Ако котелът е читав, никакви боклуци няма да има около него. Премисли пак къде ще е котелното. Като инженер, знаеш, че всичко е компромис. Печелиш едно, губиш друго. Поздравления за начинанието и успех!
jabata - специалист
Човек написа:
Мерси за оценката на моята личност. Слава богу си в грешка - не съм програмист, а хардуерист. Т.е. от другия лагер съм.
За съжаление обаче си прав за комина и това съм пропуснал при обсъждането на проекта. Няма как да разбирам от всичко. Ето сега се мъча да вникна в основите на топлоинженерството, но то е сложно и се учи с години.
Вече има разрешително за строеж и всичко е "свирено".
Нека да сме конструктивни. Темата се надявам да е полезна на някой друг тръгнал по моя път и така да избегне моите грешки.

Ще проверя при първа възможност, че не слушах когато ми обясняваха, но беше нещо свързано, че допълнителното трябва да е след основното.

П.П. Не се обиждам от критика. Вече съм на 41г и този момент го чакам 30 години вече. Това ми е първата и дай боже да не е последната къща, която ще строя. Пътя до този момент беше осеян с години препятствия и се уморих, а ме чака най-трудната част, така че съм се въоражил....със спокойствие.
Здравей Колега,
като я докараш къщата до етап да живееш в нея, ще кажеш изморих се, повече не искам нищо....дано да е последната. И след 10 години, като я докараш до приличен етап, може да искаш още една да построиш, но вече едва ли ще ти се занимава.
Що се отнася до нормативно, разрешение за строеж на допълнителна масивна постройка, се издава само след като имаш Акт 16 на основната къща. Това го знам от опит, понеже вървя по този път в момента.
Иначе ако котелното е в къщата, единственото изискване е вратата да е метална, противопожарна, която да може да устои на поне 30 мин. огън, и ако не се лъжа трябваше и в котелното да имаш вода, както и инсталиран пожарогасител. Като разбира се, последното е за Акт 16. Иначе от котел, на 10 метра от къщата, аз лично виждам само недостатъци. Колкото и добре да е изолиран и котела и тръбите, те винаги имат някакви загуби, които на пипане може да са пренебрежими, но оставиш ли един котел да гори един ден, като влезнеш в котелното ще разбереш че не е така, защото там ще е топло.
А що се отнася до мръсотията, и т.н. това е котел на пелети, и един модерен измислен котел на пелети, подчертавам само на пелети, няма такива проблеми. Да, вярно има малко пепел като сипваш чувалчетата, и като чиастиш, ама това е пренебрежимо. Аз лично съм на камина на пелети, инсталирана в хола, и от опит мога да ти кажа, че тази камина само от излъчването топли 25кв.м помещение. Е вярно, камината излъчва повече от един добре изолиран котел, но и той излъчва.
Къщата няма ли мъзе, да инсталираш котела в него? Аз лично от котелно отделено от къщата виждам само недостатъци, и нито едно премиство. Ама както казах, то е толкова малко че е пренебрежимо, в сравнение с прахоляка, който си има попринцип в едно мъзе.
Извинявай, не ми се сърди, ама ти ли искаше отопление на климатици, или архитекта те убеди. Пак ти казвам, вървя по-този път, и знам какви неграмотни хиени са архитектите. Само и само да проектират 1 кв. повече са в състояние да изсипат куп лъжи. А този един квадрат в повече на тебе ти е само и единствено в тежест. Първо да го посториш и довършиш (поне 300 евро за всеки квадрат) и после да го стопанисваш (топлиш, чистиш).
Така че от горчив опит, мога да ти кажа, че архитекта на първо място мисли собственото си благо, и после на тебе да ти е удобно.

Тема "Помощ при проектирането на осбена отоплителна инсталация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: