Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Иван Татарски написа:
andy_forresite написа:
Без добра топлоизолация отоплението с пелети е много скъпо. Радиаторите горе дърпат енергия и камината не може да ти загрее. Май нямаш трипътен смесителен вентил на входа на камината.
Когато влиза вода с 5-6 градуса, камината изстръпва. Вярно, малко такава вода влиза, но пък е много студена. Пробвай в тенджера с вряща вода да сипеш кафена чашка вода от чешмата (студена) - спира да ври.
Не мога да ти дам акъл да топлиш и горните радиатори, защото разходът ще е още по-голям. Няма да се удвои разбира се, но ще стане още по-голям.
Може да опиташ като включиш един от радиаторите на 2 дали температурата в стаята ще е достатъчна в другите стаи температурата да 6-7 градуса чрез топлопреминаването на топлото през стените. Така няма да дърпат топло, респ. да пускат ледена вода към камината. Ако стане, разходът ще ти скочи с около 1 опаковка, но ще става топло надолу, където отопляваш. А може и да греша. Трябва да се пробва.
Колега като цяло си прав за връщащата вода от горните радитори,но пък и забелязвам,че градусите на камимата не падат,държи зададените градуси в случая 70 без да мърдат.
За да е гореща камината, а радиаторите хладки, причините може да са 2:
- слаба циркулация
- липса на хидравличен баланс на системата - камината върти само през 1-2 радиатора, които са гореши, а през останалите циркулацията е слаба. В такъв случай трябва да се притворят секретните вентили на най-горещите радиатори, за да се насочи водата към останалите. Трябва всички да са еднакво топли
Иван Татарски - помощник
Колега Lazar Genev,всички радиатори се затоплят по еднакъв начин и са еднакво топли,в никакъв случай не са хладки ,даже ми се струва,че са доста топли,но както предложи днес ще взема поне 2 термометъра и ще ги сложа на входа и изхода на всеки радиатор и ще вида температурата каква е.
Единственото към което се насочвам( по скоро ти ме насочи) е да проверя филтъра дали има добра цирколация.
Какво мислите за радиатора и размерите му 1600/600 панелен,за стаята с размери 4.3х4.9х2.4 с прозорец 1800/1300 ПВЦ.
Мисля,че 3.92 кW ми казаха,че е.
За мен е странно,че същите радиатори в 2 къщи след мен си греят на къща без изолация,само с дограма. :?
nelim - специалист
Иван Татарски написа:
Колега Lazar Genev,всички радиатори се затоплят по еднакъв начин и са еднакво топли,в никакъв случай не са хладки ,даже ми се струва,че са доста топли,но както предложи днес ще взема поне 2 термометъра и ще ги сложа на входа и изхода на всеки радиатор и ще вида температурата каква е.
Единственото към което се насочвам( по скоро ти ме насочи) е да проверя филтъра дали има добра цирколация.
Какво мислите за радиатора и размерите му 1600/600 панелен,за стаята с размери 4.3х4.9х2.4 с прозорец 1800/1300 ПВЦ.
Мисля,че 3.92 кW ми казаха,че е.
За мен е странно,че същите радиатори в 2 къщи след мен си греят на къща без изолация,само с дограма. :?
Мощността на този радиатор доколкото намирам инфо е към 3.5кВ ама при температури 90/70,
при твойте температури мощноста вероятно е по-малка, но все пак на тая стая не мисля че и трябват повече от 2-2.5 киловата че да се стопли, радиатора под прозореца ли е ?
Hoвoceлckи - майстор
Питаше как да измериш температурата на връщаща вода. Взех си този (цъкни) термометър и съм доволен. Повдигнали са му цената, не а еталониран, но пак бих казал, че си заслужава да го има човек.
Иван Татарски - помощник
Hoвoceлckи написа:
Питаше как да измериш температурата на връщаща вода. Взех си този (цъкни) термометър и съм доволен. Повдигнали са му цената, не а еталониран, но пак бих казал, че си заслужава да го има човек.
Купих един,ще чакам да го видим кво ще дойде.Междувременно ще търся и 2-ва с изнесена сонда да видя какво ще покажат радиаторите,мисля че тея където ползват хладилните техници ще свършат работа, във вторник ще се разровя да намеря такива.
Поздрави колеги и весели празници.
andy_forresite - майстор
Радиаторът ти е малко над 3700 вата при делта Т=60. Излиза че е слаб за стаята щом е врял и не може да се загрее над 22°С. Няма нищо чудно в това, нали губим много топлина с тези наши неизолирани стаи :)
Ще стопли, но не трябва да спираш камината. Всъщност по колко време на ден гори камината? Около обяд не влиза ли слънчевата светлина? Тя много помага стига да не си с нискоемисионно стъкло (4 сезона).
Иван Татарски - помощник
andy_forresite написа:
Радиаторът ти е малко над 3700 вата при делта Т=60. Излиза че е слаб за стаята щом е врял и не може да се загрее над 22°С. Няма нищо чудно в това, нали губим много топлина с тези наши неизолирани стаи :)
Ще стопли, но не трябва да спираш камината. Всъщност по колко време на ден гори камината? Около обяд не влиза ли слънчевата светлина? Тя много помага стига да не си с нискоемисионно стъкло (4 сезона).
Колега камината не се гаси,единствено за чистене я спирам.
Първото нещо,което и аз се замислих е дали наистина радиаторите не са малки и да не могат да смогнат на топлозагубите( не,че още е невъжможно и тава да е),но просто имам база за сравнение и това малко че озадачава с комшийските.
Реално имам 3 бр. на 1600/600 в стайте и два в коридора( 1000/600 и 600/600) това е на етаж. В стаята където спим термоглавата е на 5 и от 22гр не вдига.В другите стай ги държа на 4,а там повече от 20 гр.не вдига.
Водата в камината я държа на 70 гр.
bmahob - майстор
и aз имaм същия проблем в спaлнятa, рaдиaтор турски пaнелен 160х60 стaятa е около 15м2, колко и кaк дa рaботи мaкс 22-23г. имaче рaдиaторa стaвa врял..... с помощ нa духaлкa вдигa бързо грaдусите дори до 27-8 :?:
PIP - майстор
Според мен радиаторите са ти малки. Аз ползвам същия размер радиатор в подобен размер помещение на първия етаж, което не се ползва и въпреки, че радиатора е отворен докрай стаята не е комфортна за живеене (имам изводи за втори радиатор в стаята, но не е инсталиран). Къщата е изолирна, като втория и таванския етаж имат допълнително и вътрешна изолация. На таванския етаж отоплявам 50м3 помещения с радиатори 2.2м/0.5м с връщаща се вода 45-60гр до 24-25гр в помещенията.
Hoвoceлckи - майстор
bmahob написа:
и aз имaм същия проблем в спaлнятa, рaдиaтор турски пaнелен 160х60 стaятa е около 15м2, колко и кaк дa рaботи мaкс 22-23г. имaче рaдиaторa стaвa врял..... с помощ нa духaлкa вдигa бързо грaдусите дори до 27-8 :?:
Е те така щях да предлагм да се тества. bmahob, ако имаш с какво да премериш Δt (tºCизходяща - tºCвходяща на камината със и без духалка мисля, че ще е полезно да го споделиш. Нещата отиват определено на слаби радиатори, но може да се мисли и в посока принудителна конвекция (обдухване).

Тема "Въпрос за недостиг на топлина в радиатори" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: