Най - вълнуващия въпрос зимно време.
lz2skt - специалист
Може някой да намери идея от тази снимка http://www.borgplasma.de/wb/media/Heizu ... imiert.JPG
Moni83 - специалист
Къде точно се намира тази клапа за вторичения въздух
4799inpl64 - специалист
аз сьм с бош 20-на донбас.отоплявам 100 квадрата с изолация но таваните са ми гола вода.регулатора сьм го нагласил на70.радиатори около 12 киловата и поддьржам около 22 градуса.един тон на месец си отива.а твоя котел го дават от 7до 24
lz2skt - специалист
Вторичният въздух се подава през огнището...като надигнеш големият капак и погледнеш надолу долепени до водната риза трябва да видиш 2 винкелчета по около 10-15см дълги...от там се подава вторичният въздух...каналите трябва да са чисти
4799inpl64 - специалист
сега гледах в книжката разхода ти го дават 5.8kg/h
Moni83 - специалист
Да чисто е в неделя съго чистил и точно тан най многополрай тези винкели
Moni83 - специалист
Но при каква мощност и температура на водата
lz2skt - специалист
Пробвай да откачиш синджира на терморегулатора и сам да регулираш процеса на горене.Като го запалиш и набере мощност го притвори почти напълно .Някой път при Даконите с хубави въглища и добра тяга малко зор се успокояват...в смисъл има си инерция на процеса.Моят механичният го бях махнал отдавна и само с винта на вратичката идеално си го регулирах...та няколко години така
Moni83 - специалист
Добро утро.Снощи като заредих котела към 19:00 и до 00:00 преди да легна всичко беше на ред като го следя през 30 мин.и горенето и температурата 60/62.но сега в 6 като станх познайте какво пак същото тлееше в бинкера и темтературата 50/55.
Направи ми много голямо впечатление че навън има вятър а до към 00:00 нямаше.
Другото което е че котлето се намира до входната врата на мазето на около 60-70 см с лицето към нея.вратата е стара дървена не съм я сменял и когато има ветрец подухва а и над котела има отвор с вратичка за тавана и става течение малко когато имс вятър.
Та си мисла дали не се нарушава въздушния поток.
Да обясна тази врата се влиза за мазето но може да вляза и в къщата смисал самите стаи са по на високо пример стаята се явява на +2м котлето 0 и мазето -2м
andy_forresite - майстор
Добре е, трябва да влиза въздух в котелното, иначе няма да гори. Котелът е с много добра изолация, така че това подухване не му пречи в смисъл да изстудява водата.
Имай предвид че нещо не е в ред при теб. С този котел би трябвало да не можеш да се отопляваш с тези 8 кв товар. На този модел му дават 9,5 кв минимален товар. Трябва да вдига градуси над 70 и да се виждаш в чудо с него. Ти си за 12-ка. Много ме съмнява комина ти и горния капак дали уплътнява.
Движиш ли скарите преди всяко пълнене с въглища? Ако не, то там се задръства и не гори. Не се престаравай в движенията на лоста, защото ще изгасиш огъня. Няколко пъти пълен ход от-до.
Първичният въздух се подава под въртящите скари. Вторичният над тях през специалните отвори. Третичният е от двете странични клапи. Вратичката отпред със синджира оставяш на 2 мм процеп. Капачето на бункера затворено. Е, когато много пуши през бункера го отвори. Контролното капаче (след това първото, т.е. към комина - затворено).
Сигурен ли си че всички шамотни плочки са по местата си?
При натискане на лоста назад се отваря клапата за разгаряне. След това трябва да се затвори, иначе топлото изчезва през комина с 200. Затваря се напред и нагоре. Назад и надолу е само за разпалването.
Клапите за третичен въздух при теб трябва да са затворени докрай заради ниската мощност, на която го ползваш. Иначе с тях се регулира само при разгорял се котел и наличие на пламък. Клапите се отварят толкова, че пламъкът да е светло-жълт с червеникави отенъци. Оранжев с черни проблясъци - не. Лилави до бели пламъци значат много третичен въздух.
Добър начин да разбереш дали гори добре е след като "тръгне" котела, да излезеш навън и да погледнеш пушека. Ако е черен значи горенето е с огромен недостиг на въздух. Димът трябва да е светло-сив и по някое време да спре да се вижда.
След всяко досипване с въглища почиствай площта където ляга капака. Много е важно. И да не забравиш лоста за скарите, както и да го върнеш в средно положение.

Тема "Дакон дор 24 проблем с горенето и голям разход" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: