Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Леко се откланяме ,чакам колегата който е доволен да сподели,тока е ясен . :)
Монтираха термопомпа 36кв (3 по 12кв). Каква "помпа" и какъв "монтаж", бедна Ви е фантазията...
Ако искате най-ниско качество, то това е добър избор. :)
Иначе технологията въздух-вода считам за отлична при райони с по-мек климат, добре изчислени вътрешни тела и добра система за контрол.
Здравейте,

Венто монтираха термопомпа(въздух-вода) 24кв (2x12) в къщата ми преди месец. Къщата е 200кв на два етажа. Има външна изолация (средно качество). За момента съм много доволен. Цялата къща е топла и помпата работи равномерно. Много съм доволен и от фирмата като цяло. През цялото време бяха бързи и отзивчиви. Наложи се да им се обадим за малък проблем, за който те дойдоха и отстраниха още на другия ден.

По време на избора на решението контактувах с 3 други фирми и смея да твърдя, че Венто бяха най - акуратни през цялото време. Само за сравнение, имаше такива, които чаках месец само, за да ми направят оферта. Може да си представите в последствие, ако има проблем, кога ще се отзоват....

За първият месец сметката ми за ток е 100лв. Ще дам информация в края на сезона, тъй- като все още е топло.

Няколко съвета:

Всяка фирма предлага 1-2 решения , с които работи най- често.
Всякакви девиации от това означава по- висок риск за крайният резултат. Така, че е добре системата да ви е възможно най- стандартна. Приемер - Венто препоръчаха бойлера да не се включва към системата от съображения за ефективност. Въпреки, че ми се искаше да имам цялостно решение, ги послушах и не съжалявам.

Не изключвайте радиаторите или термопомпата, когато не сте у дома. Идеата е да се отоплява с ниска температура равномерно и по този начин НЕ ПЕСТИТЕ ток, а напротив.

В заключение, преди да вземете окончателно решение, разгледайте поне няколко оферти от различни фирми, както и няколко различни решения. Например, една от фирмите, с които контактувах предложи чудесно решение на газ (вкопана пропанбутанова бутилка). Плюсове - по- малки радиатори, включване на бойлера в системата и др. Минуси - за мен най- големият минус е дискомфорта от това да имам подобно нещо в двора и мисълта какво може да стане, ако избухне. Знам че са добре обезопасени и шанса за това е нищожен, но просто не е моето решение. Въпреки това може да е вашето. Фирмата, която го предложи, явно се беше специализирала в това решение.

Желая успех на всички в това начинание :)
i_minov - напреднал
Колегата radev_88 ако може да каже как се е държала помпата след целия зимен сезон, особено в дните с отрицателни температури и съответно сметките за ток как са ми е интересно.
шоп - майстор
вт авг 02, 2022 6:50 pmi_minov написа:
Колегата radev_88 ако може да каже как се е държала помпата след целия зимен сезон, особено в дните с отрицателни температури и съответно сметките за ток как са ми е интересно.
От умрял писмо!!!

"Колегата" radev_88 се е регистрирал в 11.47 часа на 23.10.2021, написал е единственият си пост РЕКЛАМА в 12.20 на същият ден и от тогава не е влизал.

Аз лично бих бягал далече от такива антирекламъри и продукти....
i_minov - напреднал
Вчера на една приятелка й монтираха HP1F12 , ще чакам от там информация от първа ръка след зимата.
шоп - майстор
вт авг 02, 2022 9:15 pmi_minov написа:
Вчера на една приятелка й монтираха HP1F12 , ще чакам от там информация от първа ръка след зимата.
Ти докато чакаш инфо от първа ръка ще мине още една година с евтиният ток и ще си сложиш ТП, точно, когато битовите потребители минат на свободният пазар :-D

Някой цял живот с в "Очакване на Годо"....
i_minov - напреднал
Имам добре работеща система на пелети, имам и климатици. На студено няма да стоя. Не бързам за никъде. Това лято питах две фирми за ТП - на едната офертата беше 25 000, за най-висок клас ТП( бюджетните не били икономични в комбинация с радиатори, както е изградена при мен системата). На другата фирма офертата беше 17 000 за Gree (щяла да е икономична и да ми върши работа със същите радиотори). На приятелката ми цената е 10 000 за Vento (пак свързана към съществуващи радиатори). Твърде разнопосочна информация получавам, затова предпочитам да не бързам с избора :) .
brum - майстор
Шопе, не ти е силна страна ама си прав. Плащаме ползвана енергия, а не ток. И 100 волта да идва по мрежата, и 10 часа да работи бойлера пак ще изразходва същата енергия за да стопли водата. Това за бойлер.

За термопомпа с инверторен мотор има разлика - максималната мощност пада с напрежението. Има схема при която това може да се елиминира, но имам съмнения, че при тези мощности се прилага.

При мен драми с напрежението няма (село Лозен). Напрежението януари и февруари е било между 220 и 230 през 90% от времето. Подозирам, че причината е газта. Тука по улицата с няколко малки изключения всичките са газифирицрани. Ще видим следващата зима как ще е.

Тема "Vento.bg-термопомпи" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: