• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 20
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Evgeniy - майстор
За контролера имай предвид следното:
- да има спиране на помпата при достигане максимално зададена температура на бойлера
- да може да се ДЕАКТИВИРАТ защитите от замръзване и прегряване на панела (ако е с пропилен-глокол това не е задължително). Излишни са при ДБ система.

Аз последно поръчвах на VIKIS electronics контролери за по 65 лв. но не отговарят на втората точка.
lakosste - специалист
Evgeniy написа:
За контролера имай предвид следното:
- да има спиране на помпата при достигане максимално зададена температура на бойлера
- да може да се ДЕАКТИВИРАТ защитите от замръзване и прегряване на панела (ако е с пропилен-глокол това не е задължително). Излишни са при ДБ система.

Аз последно поръчвах на VIKIS electronics контролери за по 65 лв. но не отговарят на втората точка.
Точно първата точка е важна ,а по втората защо трябва да се деактивират?
И да попитам-нали дрениращия съд ще е на топлата вода идваща от колектора?
шоп - майстор
lakosste написа:
И да попитам-нали дрениращия съд ще е на топлата вода идваща от колектора?

Масово дрениращият се съд се слага на топлата вода. Аз копирах системата си от Евгений и др. съд е на студената вода. Според мен този вариант е по-удачен, макар, че няколко дни имаше шум, булбукане и т.н. докато уцеля дебита а помпата.

Следващата ми система с ДБ съд на студената тръба ще е свързан с У образна тръба към основното трасе. Не съм виждал такова изпълнение, но според мен ще отстани някои дребни недостатъци.
Evgeniy - майстор
lakosste написа:
Точно първата точка е важна ,а по втората защо трябва да се деактивират?
Ако топлоносителя е вода, представи си какво ще стане с празния колектор на -10 ако св включи помпата. Ако не е вода, просто ще източва бойлера напразно, щото на колектора не му трябва топлото от бойлера.
Селективен колектор може би с лекота ще направи 150 градуса, ако е празен. Тогава включването на помпата също е излишно, ако бойлера е на 80* например.
miroki - майстор
Селективен колектор може би с лекота ще направи 150 градуса, ако е празен. Тогава включването на помпата също е излишно, ако бойлера е на 80* например.
Овен, ако бойлера не е източен. И трябва да се загрява.
Andri01 - майстор
"...Масово дрениращият се съд се слага на топлата вода. Аз копирах системата си от Евгений и др. съд е на студената вода. Според мен този вариант е по-удачен, макар, че няколко дни имаше шум, булбукане и т.н. докато уцеля дебита а помпата.

Следващата ми система с ДБ съд на студената тръба ще е свързан с У образна тръба към основното трасе. Не съм виждал такова изпълнение, но според мен ще отстани някои дребни недостатъци...."
Шопе,какво е преимуществото при монтиране на ДС на студената вода? Освен,че топлата ,от СК не го загрява и минава директно към серпентината?
шоп - майстор
Andri01 написа:
"...Масово дрениращият се съд се слага на топлата вода. Аз копирах системата си от Евгений и др. съд е на студената вода. Според мен този вариант е по-удачен, макар, че няколко дни имаше шум, булбукане и т.н. докато уцеля дебита а помпата.

Следващата ми система с ДБ съд на студената тръба ще е свързан с У образна тръба към основното трасе. Не съм виждал такова изпълнение, но според мен ще отстани някои дребни недостатъци...."
Шопе,какво е преимуществото при монтиране на ДС на студената вода? Освен,че топлата ,от СК не го загрява и минава директно към серпентината?
Ами това малко ли е?

За мен това е основното и може би единствено преимущество. Нямаме толкова големи топлозагуби в него. Моите дрениращи съдове дори още не съм ги изолирал. До зимата има време :-D

Представи си зима, студ и редуващи се облаци и слънце. В ДБ съда имаш да кажем 5л вода, а колектора събира 2л. Показва се за 5 мин слънце и загравя колектора до 50 градуса, помпата се включва качва да кажем 5 л и колектора се охлажда, помпата изключва. Тази 5 литра топла вода така и не стига до бойлера...

Примера е образен и преувеличен, но е горе долу така. Колкото една сл. система е по-малко инертна-толкова по-добре. Всеки литър загратя вода стигнала до серпентината ще отдаде топлина ако има делта Т. Ако остане по дългите и с голямо сечение тръбопроводи нищо не печелим.

Моя ДБ не съм го вързал както трябва открих си дребни грешки, но системата работи презадоволително и нищо няма да пипам. Просто следващата ще е по-добра
Andri01 - майстор
ОК, а от къде СК взема въздух за да се изпразни през помпа-ДС-серпентина при спиране? В най-високата точка-изхода на СК трябва да получи "разкъсване" на водния поток и доколкото там няма въздух ,ще се получи вакуум и...!? А и после ,след тръгване на помпата,изтласкания въздух от СК ще отиде в серпентината и от там в ДС. Има опасност да останат за известно време не малко мехурчета в нея и от там се намалява топлоотдаването! Сега поема въздух от ДС и водата от него тръгва:помпа-серпентина-ДС. Нещо не връзвам ,а пък съм само на чаша бира!? :? :)
Последна промяна от Andri01 на вт юни 20, 2017 1:08 pm, променено общо 1 път.
lakosste - специалист
шоп написа:
Andri01 написа:

Ами това малко ли е?

За мен това е основното и може би единствено преимущество. Нямаме толкова големи топлозагуби в него. Моите дрениращи съдове дори още не съм ги изолирал. До зимата има време :-D

Представи си зима, студ и редуващи се облаци и слънце. В ДБ съда имаш да кажем 5л вода, а колектора събира 2л. Показва се за 5 мин слънце и загравя колектора до 50 градуса, помпата се включва качва да кажем 5 л и колектора се охлажда, помпата изключва. Тази 5 литра топла вода така и не стига до бойлера...

Примера е образен и преувеличен, но е горе долу така. Колкото една сл. система е по-малко инертна-толкова по-добре. Всеки литър загратя вода стигнала до серпентината ще отдаде топлина ако има делта Т. Ако остане по дългите и с голямо сечение тръбопроводи нищо не печелим.

Моя ДБ не съм го вързал както трябва открих си дребни грешки, но системата работи презадоволително и нищо няма да пипам. Просто следващата ще е по-добра
От това разбирам,че е по-добре на тоблата вода преди серпентината на бойлера.А помпата преди бойлера или след бойлера?Ако има значение де.
Andri01 - майстор
Помпата е след бойлера.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 20

Тема "ДРЕЙН БАК СОЛАРНА СИСТЕМА-СЪВЕТИ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: