Най - вълнуващия въпрос зимно време.
jabata - специалист
Фитилчо написа:
Ако няма КПД и хвърля топлото от пелетите в комина, няма значение кЪф е контролера...
Много точен коментар. Едно е температура на гаозвете 150-160 градуса друго е 70-80. Говоря при нормален режим. Тя камината ако не е измислена и е сделана с теслата както и да пипаш контролера газовете неможеш да ги свалиш от 150 на 80 да кажем. Като теста не е само от показанията на контролера, ами дали мога да си държа ръката на кюнеца. Това е КПД-то, и си нямате на представа, колко топлинна енергия заминава в комина поради този проблем. Но ние се заблуждаваме че ни е еФтинко....
Но при сегашните цени на пелетите, и тенденцията за непрекъснато покачване, друга песен ще се след 2-3 години, когато разликата в пари вече стане осезаема.
Svezar - специалист
Фитилчо написа:
Миналата година с 4 тона изкарах зимата, без никаква излоция на къщата и със стара дограма. 14 отоплителни точки - 240 квадрата.
Мдааа,и всички сте по потници и къси гащета ,че не се издържа на тая жега... :wink:
Фитилчо - майстор
По какво сме си е наш проблем. Взимай GF ще осанеш много доволен, не се ебавам, супер е!
daniel.trifonov - специалист
Фитилчо, ти с каква камина си? не
Фитилчо написа:
Extraflame Lucrezia
Супер ти е каминката.
Тва за разхода, квадратурата, температурата, изолацията, къщата и гащетата не е възможно.
Поне едно твърдение е невярно.
В къща съм, без изолация, по малко от половината квадратура, на твоята и съм сметнал, че ми трябват 6 тона пелети.
Купил съм 2, ще докупувам след Нова година. Имам и 10 кубика дърва за каминката и за кеф с червеното.
Тя камината е наистина хубава, но цената е петорна на ГФ, само за 3-4 % по- висока ефективност. Най-хубавото, което има са пружините в димогарните тръби. Много намаляват занимавките по почистването и поддържат винаги висок КПД, поне доколкото позволява топлообменника.
filmatoplo - майстор
И пружини да има пак иска почистване .
Фитилчо - майстор
daniel.trifonov написа:
Тя камината е наистина хубава, но цената е петорна на ГФ, само за 3-4 % по- висока ефективност.
Не се излагай моля те, наистина, не се шегувам. :lol:
3-4% вика.... Ти данната на двете ли гледаш(GF лъжат безобразно), или си мечтаеш да е с 3-4% по ефективна.
Знаеш ли каква е разликата между темп на изгорелите газове между 70/80 и 120/130 градуса?
Когато гори на пълна мощност си държа ръката на кюнеца без проблем.

Колегата Сънчо още не е успял да скочи до София да я настрои и засега си играя само с процентите пелети, както съм я купиул (стара) така си гори, едиснтвено съм я разкостил цялата и почистил. Димогарните не съм ги почиствал, оставил съм ги на самотек да си се самопочистват от пружините.
Камината гори предимно на 1 през цялото време и вечер я слагам на 2. Към 12 часа я слагам пак на 1 и така до сутринта. Никога не я гася, само при почистване. Миналата година 4 тона. Не е топло в цялата къща, но помещенията където живеят родителте са с големи радиатори и там е достатъчно. Останалата част е приятно топла къщата, но не се ползва целодневно. Отворена система съм, само съм присъединил камината към старитре щтрангове и толкова. Имам проблем с един кръг далечни радиатори на баните на двата етажа, ще добавя помпа тази година и ще присъединя два 80 литрови бойлера със самоделка серпентини както е показал колегата Шоп и термо глави на радиаторите. Толкова.
4 тона съм поръчал и тази година.
Прав си - кеф цена няма.

Тема "Проблем след първо палене на GF 24" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: