• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 41
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
radius - майстор
Ай наздраве. Що ме дразниш с тез иноксови бойлери от скрапа, искаш ли да ми продадеш един с нипели?
Губя около 15% ефективност при моята концентрация на проп.гликол. Местенето на топлообменника и аз си го мислех и го говорихме със Стоев оня ден, но според него е рисково заради маслото и туй онуй. А и така като ми се прецака машината,вадя резервната от гаража и съм в джаза.
Но си е голям плюс да е на вода...
vrangelov - специалист
Аз го изкарвам 3 минути и половина. За твоя случай ми идва една идея, но е малко извратена. Тя е следната:
-Като свързваш буфера, да го свържеш умишлено грешно, а именно, с тръби с доста голямо сечение и като не слагаш възвратен клапан. По този начин ще предизвикаш термосифонна циркулация между буфера и пластинчатия топлобменник и той винаги ще е топъл. Няма ли опасност от замръзване, няма нужда от пропиленгликол. Ако пластинчатия топлобменник е изолиран, загубите няма да са големи.
Може и аз да съм разбрал грешно, но не беше ли написал, че буфера ще пречи на логиката на управлението.

Поздрави
a_stoev - майстор
radius написа:
Губя около 15% ефективност при моята концентрация на проп.гликол.
Губиш капацитет за пренос на топлината, а не от мощността на агрегата. Ако помпата е достатъчно преоразмерена, а повечето вградени са такива, агрегата си работи нормално. Все пак като са го смятали са предвиждали че ще се ползва антифриз.
Последна промяна от a_stoev на чет яну 18, 2018 11:22 pm, променено общо 1 път.
6osi6 - майстор
radius написа:
дали ще подобря работата с тия 80л, акумулират 400вата при делта Т 5 С.
Сто литра за намаляване на пикове-размразяване и чести "1-0-1" в системи до 20 кВ. Три схеми на свързване.
http://www.nibe.se/nibedocuments/16574/611182-10.pdf
radius - майстор
Мерси Шосиш ( ако така се чете ;) ) , точно по темата. Тия говорят за граница 20л/кВ, при мен е под 10. Моята идея е за схема номер 2 -последователно свързване към подаващата вода за увеличаване на обема:
Прикачен файл:
buf.jpg
buf.jpg (18.27 KиБ) Видяна 1854 пъти
При мен дефроста по никакъв начин не пречи на комфорта, тъй като системата е мноого инертна и са нужни часове да се усети, че не работи машината ( пада с 2 С на ден когато навън е около нулата). По скоро ми трябва буфер да поема някаква топлина, когато машината работи близо до минимума си.

Врангелов, бях писал че може би ще обърква управлението, но няма как да разбера без проби.

Стоев, наясно съм че губя ефективност от преноса, а не самата топлина. Но за мен е важно, тъй като помпата алфа 15-60 е на трета степен и е на ръба, т.е. тия 15 % биха ми помогнали. Помпата не е със моноблока, тя е добавена от мен, каквато е по ОВК проект. Системата е проектирана да работи с вода, даже в една друга тема се чудих. Когато темп. са под нулата, ТП дори да е спряна, пуска помпата да превърта водата, да не замръзне топлообменника. Това за мен е безсмислено, но не мога да го махна. Явно в Англия не спира тока.
Тия дни ще взема да покибича до машината да видя тия падове между дефростите дали са спирания на компресора или някакви резки намалявания, ако е второто, нямам проблем.
vrangelov - специалист
На твое място бих сложил един 200 литров буфер, който да е пълен само с вода по посочената от теб схема. Бих оставил помпата да работи така, както са я програмирали. Не е безсмислено. Бих сложил UPS само за помпата и управлението.
radius - майстор
За УПС пари не ми се дават, не искам да усложнявам нещата. А като задуха виелицата и спре тока за ден, не ме спасява. Имаше такива случаи предни години.
Вариант е и един висок бидон с вода, като в темата не евгений и иноксова гофра поне 2кв.м. площ. Но пък дали изобщо ще има топлообмен при такова малко делта Т, не съм смятал. Чисто интуитивно не ми се вярва.
vrangelov - специалист
Ще ти дам още един вариант.
Горе на картинката, между буфера и топлообменника. Там, където са двете стрелки. Там можеш да сложиш кранове с източване.
Ако токтът спре за дълго, ще източиш само тази част между крановете и топлообменника.
6osi6 - майстор
radius написа:
наясно съм че губя ефективност от преноса
Във връзка със загубите...
https://www.varmepumpsforum.com/vpforum ... ic=65685.0
Това е темата за буфера.
В този форум, но в друга тема, има препоръки при монтиране или наличие на елементи от черна стомана да се сложи анодна защита и магнитен сепаратор, за да не губи ефективност от топлообменника. Почиства се веднъж годишно
https://www.google.bg/url?q=http://www. ... ez5-UEdz1n
radius - майстор
vrangelov, не става, ТО е най-ниската точка, освен това като ме няма трябва да се самообслужва.
6osi6 написа:
В този форум, но в друга тема, има препоръки при монтиране или наличие на елементи от черна стомана да се сложи анодна защита и магнитен сепаратор, за да не губи ефективност от топлообменника.
Освен холендрите на помпата, които са поцинковани и самото тяло на помпата, друго черно няма, само полимери, месинг и неръжд. Тия магнитни филтри ги монтират яко в Англия, и не са хич евтини. Не знам при мен има ли смисъл, имам У-образен месингов с цедка. Ей такива ползват
http://www.cheapcentralheating.co.uk/wp ... 982857.jpg

П.С. Шосиш, как ги четеш тия форуми, пуснах си преводача и ми иде да заблъскам монитора. :axe:
Уж нещо се разбира, ама уж...
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 41

Тема "Буфер в ниско температурна система" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: