Най - вълнуващия въпрос зимно време.
m.eit - специалист
lakosste написа:
lakosste написа:
Здравейте и честита коледа.
Имам питане относно бойлер на елдом с долна серпентина.
Замених си стария болер ,който беше 80 литра и беше с горна серпентина.Никога не съм имал проблем със загряването и винаги съм имал топла вода,обаче сегашният ми бойл120 литра с долна серпентина/ много ми отнема от температурата на котела.
Дали не е заради това че е с долна серпентина и винаги в основата и е студено?
Благодаря,че развихте темата толкова.Аз мисля,че проблема ми е в ниските калории на пелетите.Колкото и невероятно да звучи но сега от няколко дена ползвам слънчогледови и този проблем почти го няма.Пак падат градусите като се източи бойлера но се задържат на 51-53 в най лошия случай,а когато пуснах темата ми буташе и до 46-47 градуса.Това при положение че водата в системата е била около 55-56 градуса преди да се източи бойлера.Нещо май тея дървесни пелети взеха да си ги правят през к.....ра с извинение.Вярно ,че и времето е по-топло тези дни но разликата е малка ,така че не мисля че времето е фактора в случая.
Със какви дървесни пелети(на коя фирма) не ти работеше добре системата? Да не би да е от настройките на горелката?
:weedman:
lakosste написа:
...
Лакостьо, ти не уточни, никой не попита или аз не разбрах- с ко топлиш тоз лошав бойлер? То ясно, че гори пелети, ма къф е реактора, колко е мощен, марка, модел?
Жоро Георгиев - специалист
lakosste написа:
Замених си стария болер ,който беше 80 литра и беше с горна серпентина.Никога не съм имал проблем със загряването и винаги съм имал топла вода,обаче сегашният ми бойл120 литра с долна серпентина/ много ми отнема от температурата на котела.
Кой от всички тези бойлери е твоя?

http://eldominvest.com/bg/filters/9.htm ... 1%22%7D%5D
lakosste - специалист
Жоро Георгиев написа:
lakosste написа:
Кой от всички тези бойлери е твоя?

http://eldominvest.com/bg/filters/9.htm ... 1%22%7D%5D
ЗДравей.120 литра ниска серпентина емайлиран.
lakosste - специалист
Трифон П.Трифонов написа:
lakosste написа:
...
Лакостьо, ти не уточни, никой не попита или аз не разбрах- с ко топлиш тоз лошав бойлер? То ясно, че гори пелети, ма къф е реактора, колко е мощен, марка, модел?
Трифон,ако питаш с каква горелка съм-да ти не си разбрал,ако имаш предвид колко киловата е -аз не съм уточнил.RB-20.Котела е БОШ-24 кв. ако има някакво значение.Не съм казал,че бойлера е лош.Попитах дали не съм в грешка като топля с долна серпентина и при душманско източване на бойлера не е проблем че серпентината е винаги студена и докато не се затопли вижда зор горелката.
lakosste - специалист
m.eit написа:
lakosste написа:
lakosste написа:
Благодаря,че развихте темата толкова.Аз мисля,че проблема ми е в ниските калории на пелетите.Колкото и невероятно да звучи но сега от няколко дена ползвам слънчогледови и този проблем почти го няма.Пак падат градусите като се източи бойлера но се задържат на 51-53 в най лошия случай,а когато пуснах темата ми буташе и до 46-47 градуса.Това при положение че водата в системата е била около 55-56 градуса преди да се източи бойлера.Нещо май тея дървесни пелети взеха да си ги правят през к.....ра с извинение.Вярно ,че и времето е по-топло тези дни но разликата е малка ,така че не мисля че времето е фактора в случая.
Със какви дървесни пелети(на коя фирма) не ти работеше добре системата? Да не би да е от настройките на горелката?
:weedman:
Не вярвам да е от настройките.Няма да кажа за сега фирмата докато не се убедя със сигурност.Нека малко да застудее и ще видим дали съм прав.Само ще кажа ,че не е някоя измислена фирма за пелети а доста известна и миналата година бях доволен от тях.
Лазар, още в първото си мнение, препоръча да се намали потока през серпентината.
Съвсем нормално поведение на системата. Радвам се, че РБто се справя, но леко слабее за проточно ползване на БГВ. С този бойлер имате около 60 л. повече запас от топла вода.
lakosste - специалист
Трифон П.Трифонов написа:
Лазар, още в първото си мнение, препоръча да се намали потока през серпентината.
Съвсем нормално поведение на системата. Радвам се, че РБто се справя, но леко слабее за проточно ползване на БГВ. С този бойлер имате около 60 л. повече запас от топла вода.
Притворил съм крановете към бойлера.Мисля че ако се ползва само за домашни нужди ще е ок но аз ползвам водата и за един малък цех за производство,където доста се мие.
Hoвoceлckи - майстор
Всъщност старият ти бойлер се е доближавал по действие с проточните.
1. Изобщо с по-малък обем.
2. Загрявал е основно малка част в горния край. Когато температурата на водата в бойлера на ниво долен край на серпентината достигне тази на котелната вода, почти спира топлоотдаването. До "първото измиване на ръце". Това става с доста малко количество вода, което сравнително бързо бива наваксвано (досгрявано). Затова и не си усещал, "че ти дърпа топлина".
Имаш ли представа каква и топлоизолацията на новия бойлер? Вероятно е доста по-слаба от на стария?
Преди си имал малко количество (да речем 30 литра, в горния край) максимално сгрята вода и съответно - значително по-малко разсейване на топлина в околното пространство. По-голямото количество вода в бойлера ти е била с по-ниска температура , от която излъчването навън е направо незначително. Сега имаш 120 литра вода сгрявана до макс. И по-голяма контактна повърхност към околната среда.
Решение според мен е добавяне на изолация (при възможност) "колкото повече ..."
Hoвoceлckи написа:
Всъщност старият ти бойлер се е доближавал по действие с проточните.
1. Изобщо с по-малък обем.
2. Загрявал е основно малка част в горния край. Когато температурата на водата в бойлера на ниво долен край на серпентината достигне тази на котелната вода, почти спира топлоотдаването. До "първото измиване на ръце". Това става с доста малко количество вода, което сравнително бързо бива наваксвано (досгрявано). Затова и не си усещал, "че ти дърпа топлина".
Имаш ли представа каква и топлоизолацията на новия бойлер? Вероятно е доста по-слаба от на стария?
Преди си имал малко количество (да речем 30 литра, в горния край) максимално сгрята вода и съответно - значително по-малко разсейване на топлина в околното пространство. По-голямото количество вода в бойлера ти е била с по-ниска температура , от която излъчването навън е направо незначително. Сега имаш 120 литра вода сгрявана до макс. И по-голяма контактна повърхност към околната среда.
Решение според мен е добавяне на изолация (при възможност) "колкото повече ..."
Явно не си го виждал, серпентината покрива горните две третини. Имам си го у дома, няколко години работи с панел. Изолация- 50мм. Ако го бодна на котела, практически един душ ще работи докато има пелети в бункера. Е, да речем 30 киловатова горелка де.
Не му трябват никакви изолации. При него водата не се застоява, че да губи топлина. То зависи и в какво помещение е бойлера.

Тема "Мнение за бойлер със серпентина за парно" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: