• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
andy_forresite - майстор
С котел и горелка, горелката да е 18-20. С камина - 15 до 18 kw. Радиаторите само пренасят топлината в стаите. Грейко бижу.
pi6ligara - специалист
andy_forresite написа:
С котел и горелка, горелката да е 18-20. С камина - 15 до 18 kw. Радиаторите само пренасят топлината в стаите. Грейко бижу.
Вариант за котел няма,тъй като нямам маза и котела се намира в хола!Точно за това съм се насочил към камина,за това ме интересува дали Бижуто ще топли водата на 70 градуса без да вижда зор в сравнение например с еко спар аурига 25 или алфа плам комо компакт 23?
bmahob - майстор
Компакта е добър котел приличащ на камина и има някои подобрения спрямо коммото
pi6ligara - специалист
bmahob написа:
Компакта е добър котел приличащ на камина и има някои подобрения спрямо коммото
Но е с 700 лв повече от Ауригата и Бижуто .
bmahob - майстор
Е бижуто кач пара е?
andy_forresite - майстор
По спомен е 2680, но не съм сигурен.
Пишлигара, 20-киловатова камина на максимална мощност гори по 4 кг пелети на час. Сложи ги по 34 стотинки килограма за 12 часа на ден - 4 х 12 х 34 = 16,32 лева на ден. А по 30 дни? 490 лв/месец са огромна сума за отопление на 80-100 кв.м. Разбира се че камината няма да гори толкова време на максимума. Реалистично ще гори по 2 кг/час средно за деня ако работи 10-12 часа при старт от изстинала къща. 2 кг/час горят каминките по 10 kw, а ти искаш да купиш над 20 kw. Това не значи да вземеш 10-12-киловатова, ще е слабичка.
Не разбирам въпроса дали ще се мъчи. Зависи от начина за контрол на температурата вътре в къщата, от големината на радиаторите, от степента на изстиване на къщата, от желаната вътрешна температура и др. 25-27°С е температура за по тениска и бели гащи. Може и розови, ама да не са моите. Мъчението на камина 15-16 kw, сравнена с друга 23-25 kw, ще се изразява единствено в бързината на загряване на водата и от там на стаите - ще става малко по-бавно. Не взимай прекалено мощна камина, няма къде да я ползваш, заложи на повече часове горене и не се оливай с t°вътр. Бижуто има 45-килограмов бункер, което е голям +. Само заради това е по-добра от 18 kw екошпар или екоспар, все едно дали с "ш" или със "с". Управлението ѝ е по-оправно от Fumis-а на македонските, че дори и на сръбските. Интуитивно е и изглежда най-добре от сравняваните. Само вратата не ми харесва.
pi6ligara - специалист
andy_forresite написа:
По спомен е 2680, но не съм сигурен.
Пишлигара, 20-киловатова камина на максимална мощност гори по 4 кг пелети на час. Сложи ги по 34 стотинки килограма за 12 часа на ден - 4 х 12 х 34 = 16,32 лева на ден. А по 30 дни? 490 лв/месец са огромна сума за отопление на 80-100 кв.м. Разбира се че камината няма да гори толкова време на максимума. Реалистично ще гори по 2 кг/час средно за деня ако работи 10-12 часа при старт от изстинала къща. 2 кг/час горят каминките по 10 kw, а ти искаш да купиш над 20 kw. Това не значи да вземеш 10-12-киловатова, ще е слабичка.
Не разбирам въпроса дали ще се мъчи. Зависи от начина за контрол на температурата вътре в къщата, от големината на радиаторите, от степента на изстиване на къщата, от желаната вътрешна температура и др. 25-27°С е температура за по тениска и бели гащи. Може и розови, ама да не са моите. Мъчението на камина 15-16 kw, сравнена с друга 23-25 kw, ще се изразява единствено в бързината на загряване на водата и от там на стаите - ще става малко по-бавно. Не взимай прекалено мощна камина, няма къде да я ползваш, заложи на повече часове горене и не се оливай с t°вътр. Бижуто има 45-килограмов бункер, което е голям +. Само заради това е по-добра от 18 kw екошпар или екоспар, все едно дали с "ш" или със "с". Управлението ѝ е по-оправно от Fumis-а на македонските, че дори и на сръбските. Интуитивно е и изглежда най-добре от сравняваните. Само вратата не ми харесва.
Инсталацията,която имам заедно със бойлера е 22 киловата,въпроса ми дали ще се мъчи е защото не знам при пелетите дали е като при дървата или с други думи 22 киловата,слагаш още 3 резерв и стават 25.При тази инсталация потдържам температура на водата 60 градуса,защото при по малко се получава конденз в комина.При 60 градуса на водата в стаите е минимум 25 градуса.Идеята ми е при 22 киловата ако е като при дървата трябва да търся примерно екоспар аурига,но ако тя е прекалено голяма не знам дали е добре,ако взема грейко и му е трудно да потдържа температура,гори все на макс,и пелетите вървят като за световно също предполагам не е добре.С други думи кое е по добре голяма или малка камина?Те това не ми е ясно?
pi6ligara написа:
.....
Инсталацията,която имам заедно със бойлера е 22 киловата,въпроса ми дали ще се мъчи е защото не знам при пелетите дали е като при дървата или с други думи 22 киловата,слагаш още 3 резерв и стават 25.......
Четейки въпроса, става ми ясно, че нищо не ти е ясно. Дълго е за обяснение, затова краткия отговор е- Не, няма да се мъчи. Анди ти писа, че просто ще работи по дълго.
При монтажа, на която и камина да е, добави трипътен вентил с пряко действие на малкия кръг!
https://www.youtube.com/watch?v=855x286QFnM
След 50 секунда на клипчето се вижда тоя трипътен вентил. В дясно от помпата е. Румънеца го монтира на дървено Прити, а българина се стиска за 100тина лева, след като е дал пари за 6-7 Притита.
Последна промяна от Трифон П.Трифонов на ср яну 03, 2018 12:27 pm, променено общо 2 пъти.
grants - специалист
Ако направиш някаква електроника, която управлява бойлера и сложиш термоглави на големите радиатори Грейкото ще смогне. Проблема ще е в шоковото затопляне - когато парното не е работело няколко поредни студени дни и всичко е изстинало. Да оставиш всички помещения да се топлят единствено като регулираш 60гр на водата няма да е никак рентабилно и с малка и с голяма камина :wink:

Поздрави !
pi6ligara - специалист
Трифон П.Трифонов написа:
pi6ligara написа:
.....
Инсталацията,която имам заедно със бойлера е 22 киловата,въпроса ми дали ще се мъчи е защото не знам при пелетите дали е като при дървата или с други думи 22 киловата,слагаш още 3 резерв и стават 25.......
Четейки въпроса, става ми ясно, че нищо не ти е ясно. Дълго е за обяснение, затова краткия отговор е- Не, няма да се мъчи.
При монтажа, на която и камина да е, добави трипътен вентил с пряко действие на малкия кръг!
Инсталацията ми е от затворен тип,със колектори за топлата и студената вода и отделни тръби от колекторите към всеки радиатор,включително и към бойлера,на изхода за топла вода съм сложил термометър свързан към помпата,който я пуска при 50 градуса на водата,а отделно имам клапа на котлето,която затваря притока на въздух и съм я нагласил на 70 градуса,така че котлето отваря към радиаторите при 50 а щом достигне 70 се затваря въздуха и температурата започва да слиза на доло.Горе доло всичко ми е ясно.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "Запитване за избор на пелетна камина ????" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: