Най - вълнуващия въпрос зимно време.
jabata - специалист
Хайде и аз, като човек събрал опит с пелетните камини при тяхното използване да си изкажа моето мнение, защото тука гледам че пишат хора заинтересовани, но някак не са съвсем обективни.
Първото което е, пелетната камина, каквато и да е, ако ще да е супер дупер модерна италиянска с 90+ % КПД, ще ти ляга по-скъпо от дървата, не за друго...защото каквото и да си говориме, отоплението на пелети винаги е по-скъпо от на дървата. И ако някой ми каже че видял еди къде си пелети за 300 - 330 лв/тон ша му кажа взимай си ги, и да видиш какво означават приключения. Та с други думи, пелетната камина иска пелети Екстра качество, инак всеки месец ша разглобяваш да чистиш камина, ако въобще изкараш месеца.
Другото което е, че пелетните камини с високо КПД, имат разни ми ти там димогарни тръби, торболатори и т.н. и колкото и тези неща да са перфектното чудо на техниката си искат обслужване, което почти винаги е свързано с някакво разглобяване, чистене и т.н. Казано на прост език, пелетната камина си иска своето обслужване, като чистене и т.н., което за разлика от котлето или камината на дърва е по-сложна операция свързана с разглобяване, къде повече къде по-малко...но го има. Да не говориме че при една пелетна камина сваляще температурата на газовете до 100 градуса, ще е много по-капризна откъм чистене и пелети, спрямо едно котле на пелети с температура на гаозвете 200 градуса. Колкото до цапането на стъклото, ами там има огън, т.е. ще го има и цапането...не съм видял камина да не си цапа стъклото, и ако някой ви обяснява как камината не цапа стъклото, то това е за да си я продаде, след това ще вземе да се оправдава ти видиш ли пелетите не са качествени и т.н. А да питаме ли как, ще изглежда вашето съоражение след 5 години? Нима някой си мисли че след 5 години камината с 90 % КПД ще му е идеално чиста, или ще може да я почисти идеално?

И за капак на всичко ще припомня добрата стара приказка че колкото по-сложно е едно нещо, толкова по-трудна му е поддръжката.
шоп - майстор
пет май 17, 2019 2:01 pmjabata написа:

И за капак на всичко ще припомня добрата стара приказка че колкото по-сложно е едно нещо, толкова по-трудна му е поддръжката.
@jabata,
много хубав пост!
Хората мислещи, че с пелетна камина ще им е чисто и евтино нека си гледат рекламните италиянски брошури разпечатани на цветна хартийка.
За реалистите...или термо помпа или природен газ.
За паралийте: ток или течно гориво.
Успехи!
filmatoplo - майстор
:) За реалистите паралии -се казва. :wink:
jabata - специалист
пет май 17, 2019 3:00 pmшоп написа:
Хората мислещи, че с пелетна камина ще им е чисто и евтино нека си гледат рекламните италиянски брошури разпечатани на цветна хартийка.
От опит мога само да допълня че с пелетна камина не е кой знае колко по-чисто от дърва. По-мързеливо да, но не и по-чисто. Но затова че е по-мързеливо всеки си плаща. Пелетите, имат една гадна полепваща навсякъде пепел приличаща повече на пясък (независимо какви са те). Докато тази от дървата всеки я знае.
Ако някой ме попита каква пелетна камина да си сложи, ще му кажа газово котле :-D Майтапа на страна, но въпреки че се топля с такава бих казал че за мене пелетните камини са, и ще си останат едно голямо недоносче.
burner - специалист
Написал си само истини. И далеч не всички. Пелетната камина е голямо опасно недоносче. Не всеки може да я експлоатира.
jabata - специалист
нед май 19, 2019 7:28 pmburner написа:
Написал си само истини. И далеч не всички. Пелетната камина е голямо опасно недоносче. Не всеки може да я експлоатира.
Че е опасно го знам. Обаче ако напиша че е опасно и трябва да се експлоатира само от хора които знаят какво правят, ще скочат всичките и ще ме заплюят. Според мене за разлика от пелетния котел, пелетната камина трябва да се експлоатира само от хора които знаят какво правят. Ако при един пелетен котел, това може да става от по-невежи, то колкото и странно да звучи камината си иска майсторлък. И не трябва човек да гледа нещата до едното копче.....
Защото и пелетния котел има едно копче. Обаче той няма проблеми с по-кофти пелети, по-кофти настройки и т.н. Докато камината има огромни.
syncho - майстор
пон май 27, 2019 10:12 amjabata написа:
Че е опасно го знам. Обаче ако напиша че е опасно и трябва да се експлоатира само от хора които знаят какво правят, ще скочат всичките и ще ме заплюят. Според мене за разлика от пелетния котел, пелетната камина трябва да се експлоатира само от хора които знаят какво правят. Ако при един пелетен котел, това може да става от по-невежи, то колкото и странно да звучи камината си иска майсторлък. И не трябва човек да гледа нещата до едното копче.....
Защото и пелетния котел има едно копче. Обаче той няма проблеми с по-кофти пелети, по-кофти настройки и т.н. Докато камината има огромни.
Чудно ми е с кои марки камини имате опит? Аз лично имам опит с 3-4марки и не са ми съвсем такива наблюденията.
Да или да те удуши , както без малко не се получи при мен!@:-(((

Тема "Пелетна камина с водна риза." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: