• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
andy_forresite - майстор
torbalan, подаването на 80 и връщането на по-ниска означава подгряване на инсталацията. Тогава тя поема много топлина. Тя ще поеме енергия и от 100 киловата котел докато се загрее. Скоро обаче радиаторите са достигнали 80 ° и връщащата започва да увеличава температурата си, стаята се затопля и тези неща, плюс дебита през радиатора, са всички известни ми влияещи върху мощността на един радиатор фактори.
Например радиатор с 80 градуса в себе си и изход 40 градуса, през който минават 20 литра на час и радиатор 80° вход, 40 изход и 800 литра на час. Е това второто е докато се темперира тенекето и сгрее водата в него. А първото е при наличие на термоглава и затоплена стая, която си проветрил, водата в казана е 80 и главата отваря леко - влизат тези 80, но малко количество и така на изхода имаме 40, обаче с малък дебит. Демек ниска радиаторна мощност. Нямам как един радиатор да отдава 80/40 в продължение на 3 часа примерно. Освен ако не е на двора в снега :) Вече като се напече целия и стане вход 80 изход 70, тогава вече отдава яко.

Трипътния на входа преди разширителя, за да има малкия кръг разширител. То там е важното да има разш. съд - при котела, където е жегата. Хваща се цялата връщаща вода от инсталацията в един щранг и се свързва със съответния извод на трипътния. Горния извод се свързва към горещата вода, която току що е излязла от котела. Това ти е байпаса, малкия кръг, каквото е там. И напред ти е за кран-филтър-помпа-кран.
torbalan - Дървен философ
andy_forresite написа:
...
Разглеждай стационарното положение само.

80/60 означава, че в стаята е много горещо. Количеството топлина, което радиатора отдава е малко.
80/30 означава, че в стаята е по-хладно, водата се движи по-бавно и отдава повече топлина... Тоест по-голяма топлинна мощност. За това в спецификациите, дето намерих мощността я дават при температурна разлика.

Дебита в двата случая е един и същ, защото помпата върти с постоянни обороти (да, знам че има и такива с променливи, но тук се намесват вече регулатори и става по-сложно за разбиране).
andy_forresite - майстор
Е да го разгледаме стационарно, но тогава защо температурата в стаята се променя :) .
Много ми е интересно този радиатор как е стигнал до положение 80/60. Едва ли е с 3-5 kw. Има голямо значение кой момент гледаме - докато се загрява до толкова, или след като се е загрял в условия на покачваща се стайна t°. За да разберем кога грее повече, трябва да елиминираме всички термостатични глави и вентили, да приемем че в стаята не става по-топло и да вземем някакъв постоянен дебит. Е, 800 литра с 80/60° няма как да минат за 1 час през радиатор 4000W, ама 220-30 може и да минат. Водата топли, не ламарината, чугуна или алуминия. Накрая ще се окаже, че за да се поддържа състоянието 80/60° в условия на постоянна стайна температура, през радиатора трябва да минава ххх литра с вход 80. Ако не минава точно толкова, няма да е 80/60. Градуса. Да не си помисли някой че за друго говорим. Не е 60 на 90 на 60 :yawinkle:
andy_forresite написа:
...
Ти все пак разбра ли какво съм писал?

Радиатора може да стигне 80/60 ако е много малък (в стаята е много студено, но радиатора няма площ)
или
Радиатора е достатъчно голям, но в стаята е над 50 градуса...
andy_forresite - майстор
Компресора на термопомпата ти кога се връцка с по-малко електрическа енергия: когато делта t радиатори, конвектори, подово е 5 градуса или когато е 15? Питам за поддържащ режим - темперирана система. Това е работният режим.
И също ми кажи ако се грея с тръби, щото съм скъсан и нямам пари за радиатори, подавам вода 80 градуса и на другия край е 78 градуса, дали пък няма да ме топли повече отколкото в началото на тръбата да е 80 пък в края 40. Също при темперирана "система".
Как вода t=80° ще се движи бавно и ще отдава повече енергия в сравнение с бързото й движение :? Значи да отида при котела и да притворя единия кран до Y-филтъра. Имам си бавно движеща се вода, която ще отдава повече понеже се движи бавно. А температурата на водата в котела ще започне да се качва, аз ще компенсирам като задавам все по-висока и по-висока за да избегна "изчакване"-то и ще се кефя на разхода от 0,789 грама на час и всичко ще е наред :)
Водата е това, което топли. Не можеш да поддържаш 25 kw радиатори с 60/50° с 3-5 кwh цял ден. С 11-12 kwh обаче ще стане.
За 80/60° изобщо не говорим. Това са непостижими градуси, освен ако не става дума за единия глидер във wc-то.
andy_forresite написа:
....
Не знам що, ама загубих интерес. Явно мислите са ти много объркани...
При мене всичко е постижимо. Що ли?
Как постигам делта 20? И 80 на 60 мога, ма сега времето е топло. Освен това, тряба да си разстройвам настроеното.
https://photos.app.goo.gl/DjOkw0GusypjfYap2
andy_forresite - майстор
Трифоне, какво искаше да покажеш с тези 51,3/32,7 не знам. Няма 20, но от мен да мине. Опитай 80/60 :yawinkle: Бъди така добър и допълни схемата на човека. Покажи креативност. Знам че можеш. Твоята е лесна. Имаш си отопление, а той не.

Значи да обобщим. Радиатор 80/60 топли повече от същия при 80/70 при равни други условия. Следователно радиатор 80/79 отдава по-малко топлина от същия на 80/60 при равни други условия. Ужас.
Че не се опитвам да разсъждавам чак толкова, топлата вода няма да я открия.
Някога прочетох, че трябва да гоня делта 20. Ти са фана за градус и 4. Надребно цепиш, грешно е, друже. Видял си къде меря, ясно е, че мога и да манипулирам. В другия край, на двуметровия радиатор, колко ще е? Ти си по разсъждения и умозаключения. Не показах там, че е зад диван.
Тоя пич, дето търси съвет, му се дадоха достатъчно.
Ко да допълвам схеми, след като ги има в изобилие правилните?
Нема ли буфер, сметките трябва да са супер прецизни. По добре е да му се дадат насоки и да чете.
Може и да съм пропуснал, ма колко квадрата или обем ши топли чертожника?
За кво пишем, като няма данни за изолации, мизолации.....
andy_forresite написа:
...
Значи да обобщим. Радиатор 80/60 топли повече от същия при 80/70 при равни други условия. Следователно радиатор 80/79 отдава по-малко топлина от същия на 80/60 при равни други условия. Ужас.
Много силно зависи какво разбираме под "при равни други условия", но очевидно ти не го разбираш....

Равни други условия може да бъде "температура в стаята 20 градуса", може да бъде "еднакъв дебит през радиаторите"...

Което са две съвсем различни условия, нищо че все са равни...
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Съвет за изграждане на локално парно" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: