Най - вълнуващия въпрос зимно време.
radius - майстор
Последователно, както го обсъждахме.
шоп - майстор
radius написа:
Последователно, както го обсъждахме.
При последователно свързване на помпи се вдига напора.
При успоредно-дебита.

Твоето свързване потвърждава мнението ми, че при теб има ужасно лошо трасе. Трасе изградено с тесни и дълги тръби, с много локални съпротивления от вида: много и излишни колена, редукции, кранове, тетки, топлообменници, серпентини и т.н.н и т.н.

Може да сложиш помпа с напор 8м, може и 10м, може дори и 12м.

Но това е лесно и неефективно решение. Една помпа 32/10 харчи над 400вата :x Струва доста пари, а ако е енергоспестяваща цената и е над 1000 до 1500лева.
На твое място бих преработил всичко и бих минал на тръби ф40 или по-добре ф50. Ще получиш много по-малки хидравлични загуби по трасето, които ще се изплатят с годините експлоатация.

нека всичко е максимално късо, с минимални колена, редукции, тетки и т.н.

Минал съм по този път и след като преработих системата си се родих-)
Успехи!
a_stoev - майстор
До колкото говорих с радиус на него проблема му е в много дългите серпентини на подовото. Там няма как да се коригира.
radius - майстор
Шопе, здраво ме нахрани, но утре като седна на компа ще те сборя ;)
шоп - майстор
:)
В спора се ражда истината и се учат нови неща:-)
Boyan - специалист
Все пак има изходи от такава ситуация .
Първия от тях е преминаване към паралелен буфер с минимум 500 литра обем , но е неприложим в конкретният случай , поради липса на място . С по-малък няма да излязат сметките по компенсация на допълнителният разход за помпата на първичният кръг .
Решението да се монтира втора помпа , която се управлява паралелно с развъртането на инвертора е по-интелигентно .
Не ми е проблем да ви изчисля и начертая такова управление . Ако имате познат електрончик да ви го реализира , изобщо няма да е скъпо . Като компоненти около 20 -30 лева .
radius - майстор
дабъл
Последна промяна от radius на ср апр 04, 2018 5:15 pm, променено общо 1 път.
radius - майстор
Отговорих в другата тема, че се преплетоха нещата viewtopic.php?f=10&t=58768&p=918031#p918031
За отговора към шоп ще пиша допълнително.
radius - майстор
шоп написа:
Твоето свързване потвърждава мнението ми, че при теб има ужасно лошо трасе. Не знам защо си убеден в това, при положение, че ужасното трасе е само една от възможностите за лош дебит.
Трасе изградено с тесни и дълги тръби,
Дълги са колкото да стигнат до колекторите :) около 7м за отиващата и връщащата. Това е от ТП до колекторите
с много локални съпротивления от вида: много и излишни колена
Нямам никакви излишни компоненти, а всичко съм целял да е на минимума - до колектора на ет. 1 има 4 колена, до ет. 2 има 3 колена
, редукции,няма такива
кранове, тетки, топлообменници, серпентини и т.н.н и т.н.
За съжаление съм ползвал кранове и ТО, не знам друг начин :razz:

Може да сложиш помпа с напор 8м, може и 10м, може дори и 12м.

Но това е лесно и неефективно решение. Една помпа 32/10 харчи над 400вата :x Струва доста пари, а ако е енергоспестяваща цената и е над 1000 до 1500лева.
И защо да слагам толуп 32-10, като 2 енергоспестяващи алфи 15-60 за общо 300лв ми вършат работа?
На твое място бих преработил всичко и бих минал на тръби ф40 или по-добре ф50. Ще получиш много по-малки хидравлични загуби по трасето
хидр. загуби по трасето в моя случай, са несъществени, спрямо тези в няколкото ми дълги серпентини
, които ще се изплатят с годините експлоатация.
Според мен съдиш по твоята система, която иска голяма мощност. Аз с моите 9кВ и то при -12 С което тук е рядкост, какво да преточвам през ф50 ?

нека всичко е максимално късо, с минимални колена, редукции, тетки и т.н.
Това съм го спазил още при изграждането.

Минал съм по този път и след като преработих системата си се родих-)
Пак казвам, при мен всичките ти препоръки са изпълнени, освен дебелите тръби, които в моя случай са презапасяване, според мен
Успехи!Мерси, сигурен съм, че все нещо ще измислим при толкова помагачи
radius - майстор
Пробвах и помпа Wilo Yonos Para RS25/7.5 , благодарение на a_stoev. Ето резултати
Прикачен файл:
помпи.jpg
помпи.jpg (60.14 KиБ) Видяна 746 пъти
Общо взето върши същата работа като 2 помпи 15-60, но с 20 вата по-малко.
Интересно е, че без трипътен Вило-то дава по-добра циркулация, а с трипътен алфите бият.

Тема "Търся циркулационна помпа 25-80, 32-80 за 1 седмица проба" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: