Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Фитилчо - майстор
шоп написа:
А вентилаторите вятъра ги върти... те не харчат ток :evil:
Няма се ядосваш :wink:
шоп - майстор
:) Никога...
то май най-добре да имаш река до имота и да хвърлиш там директно една фреонова линия. Разхода за ток ще клони към нула и нито помпа, нито вентилатори. :)
LazarGanev - "Велик майстор"
Отклонението от темата става дългичко, но нека пак да отговоря :wink: . При термопомпите въздух/вода разходът на ел.енргия за вентилатора/ите си влиза в сметките за изчисляване на СОР, т.е. като е даден таблично СОР=4.5, там са включени и вентилаторите, компресора, вградената отоплителна помпа. При термопомпа вода/вода като ти е даден СОР=6, това включва компресора, помпата между двата топлообменника (сондажна вода/антифриз и антифриз/ОИ) и вградената отоплителна помпа, но не включва сондажната помпа, която се явява външна и с неизвестни параметри, избира се за всеки отделен случай, но помпа 370Вт е едно много рядко срещано и щастливо изключение. Например за 10кВт термопомпа и 16м сондаж е напълно нормално сондажната помпа да е около 700Вт, което сравнено с 2кВт елктрическа мощност на термопомпата си е направо убийствено и изобщо не е за пренебрегване. Като се сложат парите за двата сондажа, буфери, сондажни помпи, вентили, датчици, дефектации, ремонти, обслужване вложението за една ТП вода/вода става значително и трябва предварително човек да си направи сметката кое си струва, и кое - не. Не казвам категорично, че не си струва, но всеки отделен случай е различен.
filmatoplo - майстор
:wink: Колко готино се трансформира темата от Котел или камина в -ТП въздух/вода или ТП вода/вода ,нека я минем в -Къде ще ходя на Море -у нас или в Гърция :wink: .
Andri01 - майстор
У нас в Приморско ,на ...палачинки и чехкини! :)
Мен главно ме интересуваше при дадената квадратура, изолация и местоположение с първоначалната почти двойна инвестиция за ТП вода/вода означва ли, че разхода ми за отопление ще бъде значително по малък спрямо котел или камина на пелети? Изключваме " хамалогията" свързана с транспортиране и осигуряване на условия за съхранение на пелетите. Благодаря ви за компетентните мнения
filmatoplo - майстор
10 години няма да е защото цената на инвестицията се калкулира и тя .
filmatoplo написа:
10 години няма да е защото цената на инвестицията се калкулира и тя .
В такъв случай ще си заложа на пелетно котле,както пъвоначално и бях решил пък в последствие ако имам проблеми с котлето ще мисля за ТП.
Изчетох много коментари в темата "котел на пелети" и моля за съвет при къща на 2 етажа по 75кв/м с изолация 10см ,пвц дограма с троен стъклопакет колко kw котле трябва да взема и какво най вече. Искам да заложа на качество, виждам че се споменават често марките грейко и greenecotherm pelletherm v4 long time.
speka_rs - майстор
Един глас за 20 кВ Грейко, като ползващ го.
Фитилчо - майстор
Избрал си да хамалуваш и да не знаеш колко ще ти струва следващият отоплителен сезон.
Изборът си е твой. Аз го ползвам и ти казвам, че пелетите и цените им са е3дно тото! И това е всеки отоплителен сезон, без иключение ! Тая година Пешо Пелетата прави страшни пелети, следващия цикъл са пълен боклук.
Цените..... пффф за последните 5 години са се вдигнали двойно ! След още 5 никой не знае!
Изборът си е твой, после да не си хапеш ... лешниците

Тема "Отопление с термопомпи" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: