Най - вълнуващия въпрос зимно време.
radius - майстор
При мен, в апартамента на ет.10, като пуснат парното и тръбите се вдигат с 2 см, съответно вдигат и 100кг чугунен радиатор от стойката. Пукаше на умиране вечер и нощем, докато не забелязах, че ламината е много плътно по верт.щранг и там трие и приплъзва на порции, от което беше и пукането.
big_dragon - специалист
чет окт 21, 2021 7:34 pmchapara написа:
Кой е написал такъв закон? ...
Една камара физици.
Логиката е следствие на физичните закони.
Въздушна завеса
Мястото, което е най-уязвимо от гледна точка на нахлуване на студен въздух е прозореца в помещението. Колкото и да е добра дограмата, колкото и да е дебел стъкло пакета, пак не е достатъчен да задържи студеното.
Именно за това, най-подходящото място за поставяне на радиаторите е под прозореца. Така поставен, горещият въздух, който се издига от радиатора, прави въздушна „завеса“, между помещението и прозореца.Препоръчва се ако има два прозореца, мощността да се раздели съответно в два радиатора и да се монтират два такива.
chapara - майстор
Страшни доводи,🤤😁и си живея с двукатна дограма и нямам радятори под прозорец. На физиците им турам единиците. Не разбирам само стадното поведение, някой каза, да тя логиката го доказва, но задължителност никаква. А къде е акумулиращия ефект от стената зад радиатора, през прозореца, ако е там както казваш. А бе питай старило....😎
Junos - напреднал
Радиатора е там и вързан по този начин, защото блокът е стар и разстоянието между металните тръби е много различно от това, което се продава в момента. А стария радиатор беше 11 и дълъг около 50 см, т.е. отиде на боклука.
Що се отнася до тия тапи, и на другите радиатори нямам. Имам един, които е 100/90 имам и един 160/30. Никой от тях не пука, само в спалнята ...

Според десетките мнения, които събрах, осноената причина са вертикалните тръби на блока и оправия няма. Може както писаха тук, паркета на някой етаж да е затиснал тръбата. Не е при мен, защото около тръбите оставих малко място в целия ъгъл.

Най-лошото е, че пукането в тръбите мен не ме дразни. То е от време на време докато се нагрее или изстине. Дразнят лудите в блока, които блъскат с лъжици, чукове, абе кой каквото има по тръби, стени и т.н. и като стане студено спане няма. Принуден съм да спя на студено. Обяснението им е и си мислят, че някой друг чука и затова пригласят ... :lol:

Затова реших да търся мнения и да реша проблема, ама явно и тази зима няма да се оправим.
zz_stefanov - майстор
Хе, имахме вертикали без радиатори. Булките си бяха измислили сигнална система с почукване да се викат да си приказват на терасите.
Та писна ми, прихванах им сигналите и като ги изкарах няколко пъти на балконите се отказаха да я ползват за сигнализация :)
ky-kyy - майстор
Присетих се, за филма "Топло" :lol:
krasi92 - майстор
Баш от тоя радиатор си е тропането.
Junos - напреднал
След доста голямо проучване на проблема, в конкретния случай пука вертикалата, която отвежда водата от радиатора. На съседен щранг също пука, защото е зазидана в стената на едни съседи, но е в хола и на никой не му пречи. Лошото е 9 етажа разбирачи и никой не иска да реши проблема. Даже и лудата баба и сина й си принават че тропат и ще продължат да тропат докато са живи. Уроди :)

Тема "Парно - тракане по тръбите" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: