Най - вълнуващия въпрос зимно време.
radius - майстор
Aaa 1000лв. не давам, макс. 500. Целта не е икономия, а да осигуря комфорт на машината да не цикли много. Макар и инверторна, с минимум от 2.5кВ топлина ми е голяма при темп. над 5С. Цикли през 15 минути, а като беше станало 13-14 градуса и през 10 минути. Имам резервна в гаража, но ми е жал.
Може би трябва да уточня заданието на темата, че стана много весела. Наясно съм, че няма да станат 30 градуса, но за мен не е важно колко са, за мен е важно да имам едни 3 градуса делта Т в буфера, а колко са - няма значение. Т.е. ако ТП е спряла, темп. в подовото е да кажем 25С и толкова влиза в буфера. Като почне да работи ТП, температурата става 30С и толкова влиза в буфера. Не ме интересува до колко се загрява буфера, стига да вдигне поне 3С. Това ще ми осигури акумулиране на енергия, респ. ще удължи циклите на машината. Демек, ако при спряла ТП в буфера е 24С, а при работеща успее да вдигне до 27С, това ме устройва.
gnt69 - майстор
чет фев 28, 2019 8:49 amradius написа:
Aaa 1000лв. не давам, макс. 500. Целта не е икономия, а да осигуря комфорт на машината да не цикли много. Макар и инверторна, с минимум от 2.5кВ топлина ми е голяма при темп. над 5С. Цикли през 15 минути, а като беше станало 13-14 градуса и през 10 минути. Имам резервна в гаража, но ми е жал.
Може би трябва да уточня заданието на темата, че стана много весела.
1000 дарката ще избяга чак няма да я усетиш, бидон, серпентина, помпичка, кранчета, някоя и друга обратна клапа, управление, малко тръби и няма да стигнат. Що не си купиш стаен термостат за 100 тина лева като ти е толкова добре изолирана къщата ще работи час помпата 2-3 ще почива.
fbr - майстор
чет фев 28, 2019 8:58 amgnt69 написа:
Що не си купиш стаен термостат за 100 тина лева като ти е толкова добре изолирана къщата ще работи час помпата 2-3 ще почива.
+1 В момента буфера наречен замазка не се ползва, а със стаен термостат, замазката, която със сигурност е над тон, влиза в играта.
radius - майстор
Да взема да сложа линкове към всичките ми теми, че и тук ще стане лудница. Нека не отиваме в тази посока, контролера е достатъчно умен ( като за Мицубиши) и си е и стаен термостат, така че в тази посока всичко е оптимизирано.
За пробата - бидона 200 и нещо , серпентината 200 и нещо, малко фитинги (работя за пробите с ПЕ) и ще се вместя в 500лв. При липса на подобрение бидона лесно ще го продам, серпентината все някога и нея...
gnt69 - майстор
чет фев 28, 2019 9:58 amradius написа:
Да взема да сложа линкове към всичките ми теми, че и тук ще стане лудница. Нека не отиваме в тази посока, контролера е достатъчно умен ( като за Мицубиши) и си е и стаен термостат, така че в тази посока всичко е оптимизирано.
Ами увеличи хистерзиса, сигурно е 0,000001 градуса щом ти включва и гаси през 10 минути.
radius - майстор
Мерси, знам че се опитваш да помогнеш, но не ме подценявай. Сервизното го чета за лека нощ. Каквото може е изстискано от машината. На къщата като е нужна 2 кВ топлина, а машината не слиза под 2.5, е логично да спира.
шоп - майстор
@radius няма да си доволен от резултата със серпентината. Всеки допълнителен топлообмен влошава КОПа

Затова ти предложих директно да увеличиш обема и да премахнеш сперпентината. Решението да не е с антифриз ти го казах.

Ти имаш по-висока хл. мощност от термозагубите-това едно. Второ предполагам и литрите не са много и са под обема препоръчан от производителя.

Остави цикленето и амотризацията на компресора. Той и така ще кара над 15 год. По-големия проблем, че КОПа ти пада. Една ТП и трябват 1-2-3 мин да се темперира и да влезе в режим. ако имаш наблюдателно око след кондензатора, ще видиш мехурчета.

От както сложиш моя 1200л буфер на ТП се родих. Дълги и перфектни цикли. Като кардиограма. 20мин работа и 1,5 часа почива.
Ако има къде да побереш 750 или 1000 л неръждаем съд мога да ти дам линк. Останаха 3-4 цистерни. Работно налягане 3 бара. От бира са.
radius - майстор
Моята идея е тази серпентина (тя ще е само 1, двете DN20 в паралел) да е последоваелно на подаващата вода, т.е. няма как да влоши КОП-а, в най-лошия случай няма да има ефект.
При положение, че колеги като стоев не са убедени, че ще е безпроблемно вкарването на ТО вътре, аз как да си го направя?!
Да съм на вода има доста плюсове знам си го.
Коп-а ми не вярвам много да пада, че то над 10С средната консумация е 500-600вата. А и машината като тръгва, тръгва от 300вата и постепенно в рамките на 30сек. вдига до 700 ( минимума за моментна консумация) .
Място има (котелното е 3х3 а няма нищо по пода от отопл. система), ама ми се свиди.
Дай все пак линк, ще ми е интересно за какво става дума, макар че ще ми е скъпо предполагам.
шоп - майстор
Да, знам какво искаш да направиш.
Ще се опитам да ти обясня, защо няма да си доволен.

ТП ще включи и за 5-10 мин ще набере от 27 до 30 градуса и ще изключи. За тези минути серпентината ще отдаде някаква енергия и докато ТП почива би трябвало да добави тази енергия. На теория е така, но на практика тази енергия ще е толкова малко, че вместо вфект ще има дефект заради съпротивлението на серпентината и намаления дебит през ТП

Серпентината няма да работи с делта Т 3 градуса. Водата в бидона ще се стабилизира около 28 градуса и няма да мърда с повече от 1/2 градус.
Сам може да сметнеш половин градус на 500 литра каква енергия е. :rolleyes: Мижава:-(
Инвестицията никога няма да се изплати и както написах ще влоши КОПа заради намаления дебит.

При мен буфера е на връщащата линия. Делта Т е 5 градуса. ТП включва на 30 и изключва на 35. Имам реални 1200 литра вода, които се загряват с 5 градуса и отдават 5 градуса, когато ТП почива. Т в буфера е с 3,5 градуса по-ниска от подаваната от ТП. Имам минимална 26,5 и максимална 31,5 в него.

При всеки такт на ТП буфера поема и отдава почти 7 киловата. Реално е повече, защото около буфера съм насипал доста пясък и мозайка и буфера от воден е станал комбиниран. Течно + твърдо в-во.
Горното е с чиста водичка.
При теб с пропилен гликол или антифриз положението става още по-лошо.

П.П. Звъннах на търговеца. Той ми е приятел. Продал ги е всичките на някаква винарна, но пак ще внесе от Чехия. Цената е 850 лв за за 750 л и 1050 лв за 1000 литровите.
radius - майстор
Ами не знам, все си мисля че повече ще отдаде, все пак са 3 квадрата площ.
Всеки градус в буфера ми акумулира 0,6кВч енергия, което са 15минути работа на ТП на минимум. И като добавим подовото, смятам че ще ме устройва.
Да, ще го има ефекта от влошения дебит, работата на ТП е много зависима от дебита, както установих опитно.
След академични сметки, пада на налягане в гофрата е 0,5 бара, но не знам като са 2 в паралел дали мога да го приема 0,25 бара.
Има употребявани бидони 200л по 30-40лв., така че в рамките на 350лв. мога да направя опит. Взимам 2 бидона и им пъхам по 20м DN20 в паралел и така.
Направо ме досърбя, уж теоретична тема пък...

Тема "Само за теоретици ;)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: