Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Lisko - майстор
Има читатели дето не са в час - кво е туй пелети. Ясно за какво служи но колко е типичния размер например?
fbr - майстор
съб мар 02, 2019 6:04 pmnpace написа:
За каква машинка става въпрос? Как изкарва "чипса" - като трески и трупчета или като големи стърготини?

Изображение Това е машината. Парчетата ги вади с дебелината на клоните, но на къси, по 3-4 см в дължина парчета. Не са на стърготини. Ако има интерес, мога да снимам, имам в наличност.

съб мар 02, 2019 6:04 pmnpace написа:
2.5 х 1 х 3 метра горе-долу, трябва да събере 3-4 тона чипс. Ако не се разпадне, естествено.
В това нещо не можеш да побереш 3-4 тона чипс посмъртно. Даже 1 тон предполагам ще е проблем. Ако не ме домързи, ще изтегля един предварително известен обем колко тежи.
lov - майстор
А.а.. fbr бегай на страна с тия чикиджийски играчки. :lol:

Това е за клончета но 40 санта. :-D

Лиско кво е туй пелети. :?

:partyman:
npace - специалист
съб мар 02, 2019 10:37 pmfbr написа:
Ако има интерес, мога да снимам, имам в наличност.
Определено има, даже мислех да помоля за такова замерване. :)

За машинка си мисля най-удачно ще бъде нещо такова:

Два вала, 60-70 см дълги, 1 см ширина на дисковете, 10 см диаметър, 5 зъба на диск, 3 кв мотор с ремък.
Да режем метровките на две, да ги цепим на още две и да слагаме надлъжно в машинката. Треските да стават до 3 см, ако запецне да превърта ремъка, не да гори мотора.
fbr - майстор
Ето мостра. 30 литра хубаво натъпкан обем тежи 11 кг.

Прикачен файл

IMG_20190303_175426.jpg
npace - специалист
350 кила на кубик, ако успеем да ги изсушим както трябва даже може да наближат 300. Надхвърля всякакви мои очаквания. :lol:
От метровки ще са почти без кора обаче, може да излязат малко по-плътни.
fbr - майстор
Принципно идеята работи, но само като субсидирана технология, (виж "производство на енергия от биомаса" Няма как да се конкурира със съществуващите на пазара енергоносители.
npace - специалист
Аз по-скоро си го мислех като по-удобен и най-вече по-чист начин да се горят дръвца в апартамент - в пелетна камина.
Дръвца и сега режа, цепя и нося (в чувалчета от село), макар и не като основна топлина и нямам нищо против "фитнеса", пушека и мизерията само не ми харесват. Ако може дръвцата да са в кашони, пепелта да бъде 10 пъти по-малко, а пушек въобще да няма без да давам два пъти повече пари за пелети ще съм повече от доволен. :-D

Тема "Самоделки "пелети" от много на дребно нацепени дръвца" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: