Най - вълнуващия въпрос зимно време.
нед апр 14, 2019 9:36 pmve4er написа:
Сега вече ясно, благодаря за подробното обяснение на всички. Няма как да ги знам тези неща, при положение, че съм бил до сега само на бойлер на ток и така си правя сравненията. Разбирам, че примерно панела ще затопли водата да кажем до 40 градуса ама само 100 литра и топлообмена спира а слънцето си грее, значи ще е по-добре да са 200 литра на 40 градуса. Нещо като с малък и голям акумулатор, зарядното ги зарежда докато си изравнят напреженията, но по-големия акумулира по-вече енергия зареждайки се по-дълго време.
Виж ся, не са опитвай да си ги обясняваш и натъманяваш!
Просто го направи и щи светни от после!
Солара е най ефективен при студен бойлер, както и акумулатора зима най много га е празен.
Затуй голям бойлер. И до 30 да ти загрее долу, то ши риче 200 литра на 33 градуса.
Доподгряваш на ток или с котел само още 5-6 градуса и се къпете с 200 л.
Солара не топли само долните 100 л. бе.
Първото което научих за тока, е че бил като водата.
Къф си токаджия, ни та знам.
ve4er - напреднал
нед апр 14, 2019 9:45 pmТрифон П.Трифонов написа:
...
Солара е най ефективен при студен бойлер, както и акумулатора зима най много га е празен.
Затуй голям бойлер. И до 30 да ти загрее долу, то ши риче 200 литра на 33 градуса.
Е тъй де аз ко рекох, нъл същуту... :-D
Къв съм и аз токажия кат не разбирам от парну.
Лека на всички, благодаря за съветите.
Последна промяна от ve4er на нед апр 14, 2019 10:54 pm, променено общо 1 път.
нед апр 14, 2019 10:46 pmve4er написа:
...
Бе кат върна назад, не думаш баш същото, ама айде, мятай я че,...
Хм, ако един колектор успее да загрее 100 л до 40 гр., то същия не може да стори това, при същите условия с 200 л.
Маааатматиката и той ти куца.
Ай, със здраве!
ve4er - напреднал
нед апр 14, 2019 10:54 pmТрифон П.Трифонов написа:
...
Хм, ако един колектор успее да загрее 100 л до 40 гр., то същия не може да стори това, при същите условия с 200 л.
Ай, със здраве!
А чи тогаз що ми е 200 литра, кат не ша са загрей, даже и да пече по-дълго време...
Ай със здраве, ша питам там по фирмите, да ми обяснят кат на малоумен.
didko1234 - помощник
нед апр 14, 2019 10:58 pmve4er написа:
нед апр 14, 2019 10:54 pmТрифон П.Трифонов написа:

Ай, със здраве!
А чи тогаз що ми е 200 литра, кат не ша са загрей, даже и да пече по-дълго време...
Ай със здраве, ша питам там по фирмите, да ми обяснят кат на малоумен.
Както Лазар ти каза соларния бойлер се оразмерява с 50% от дневния дебит. 4 човека х 50л/ч - 200л на ден топла вода. Увеличаваме с 50 % и става 300 литра. Ако си с 200 л като се изкъпите вечерта 4 човека водата ще свърши и на сутринта пак ще работи на ток , затова минимума за бойлер за солар със средно разположен нагревател трябва да бъде 300 л. На Сънсистем пристигат с нагревателите. Ако не ти харесва това слагаш си стария 80 литра на ток и си готов.
Брао бе, Дитко!
Тамън му го каза. А ако са къпят през вечер, по двама, точно са връща на 150 соларни литри.
На 50%, нъл тъй!
ve4er - напреднал
Благодаря отново на всички, увря му главата :-D. Разбрах му смисъла на тоз СОЛАРЕН бойлер и що требе да е 200 и нагоре литри. А тези тогава вертикалните с нагревател отдолу и двете серпентини за каква употреба са че натам са лутнах? Нагревателя щом е по средата разбрах на соларния, значи ще топли половината - това също е важно, че докато са пусне туй парно и панели си мисля че ще откарам известно време на "любимия" ми ток.
LazarGanev - "Велик майстор"
пон апр 15, 2019 10:50 pmve4er написа:
А тези тогава вертикалните с нагревател отдолу и двете серпентини за каква употреба са че натам са лутнах?
А, те са за тези, дето не им увира главата :-D . Щом има търсене, има и предлагане.
Boyan - специалист
Ако на моменти ти се е струвало, че има сарказъм, то е защото
Трифонов, Лазар и останалите, са го обяснявали н'ам ти си колко пъти в кусурнайсет теми.
Иначе и модата се мени и търговците се мъчат да ни зарибяват и те така.
Точно за това са форумите . Човек като попрочете малко, разбира къде е истината.
Много правилно правиш, че питаш. Тук с малки изключения, всеки ще се опита да помогне с каквото може.

Тема "Бойлер за парно и слънчев колектор - серпентини" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: