• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 15
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
lz2skt - специалист
Аз не съм спец, но явно не става дума за кпд 107%, а за коефициент за ефективност
LazarGanev - "Велик майстор"
Christo, не мога да отворя линка, не знам как трябва да се преименува преди да се отвори, но както и да е. Според мен трябва да има поне една българска марка с 2 котела. Ето ги:
https://greenecotherm.bg/bg/1/article/7 ... v.2-1.html
https://greenecotherm.bg/bg/1/article/1 ... aning.html
И двата са енергиен клас А+, което означава, че изобщо не е вярно твърдението, че ако се произведе такъв котел в Бг, ще струва 15-30К. Както се вижда сертификатите са от 2014, но аз съм монтирал от тях голямо количество много преди да бъдат сертифицирани, а след като са ги сертифицирали не съм монтирал нито един! Котлите са си същите, цените са си същите, не са се вдигнали заради сертифицирането. Единият струва 7000лв, другият - 4000лв. Тоест сертификата с нищо не е променил самия котел. Защо тогава е нужен, защо е направена тази стъпка? Причините са прости - Ерато (сега Екотерм проект) бяха първият български производител, пионери в тази област и котлите им се купуваха като топъл хляб в Бг, че и в Гърция, Турция, Румъния, продаваха си и в Италия, вероятно и в много други страни, където не се изисква такъв сертификат. Не сварваха да произвеждат, не им трябваше да се тормозят с излишни процедури по сертифициране по TUV. Е, като се появи конкуренция, като спаднат продажбите, почваш да мислиш и за други пазари. Само че самият сертификат не помага за продажбите, той те допуска до определени пазари. Но на тези пазари се продава много по-трудно и колко ще продаде една фирма с меутвърдено име, от малка държава е съвсем друго нещо. Основният пазар на българските фирми е в Бг, няма какво да се заблуждаваме. Пък и мащабите им са такива, че ако каже Германия ДАЙ, ще се чуе само едно пръц
lz2skt - специалист
Сега видях че ако се отчита и топлината от кондензацията
gnt69 - майстор
пон апр 29, 2019 10:08 amLazarGanev написа:
Christo, не мога да отворя линка, не знам как трябва да се преименува преди да се отвори, но както и да е.
ЕТО ТОЯ РАБОТИ

Трябва да се отвори ПДФ файла.
Май не се доизказах, да не остана грешно разбран:
1. Наличието на сертификат не означава, че котелът е много добър. Просто означава, че отговаря на някакви екологични норми
Мога да дам пример за българска камина, която е на много добро техническо равнище, а много добри компоненти, от утвърден фирма-производител, притежаваща сертификат, но е едноходова и КПД~80%
2. При липса на сертификат:
2.1. Не означава че този котел не покрива екологичните норми за сертифициране. Може да означава просто, че не са подадени документи за това и не е платена такса, а може наистина да не отговаря на някои от еко- показателите, без това да влияе на ефективността му
2.2. Не означава, че всички котли без сертификат са еднакво добри и ефективни и трябва да ги слагаме под общ знаменател. Българския пазар е малък и бързо се разчува кое е добро и кое - не.
пон апр 29, 2019 10:38 amgnt69 написа:
/www.bafa.de/SharedDocs/Downloads/DE/Ene ... hickt.html]ЕТО ТОЯ РАБОТИ[/url]

Трябва да се отвори ПДФ файла.
Благодаря. Виждам, че Пелетермите ги няма, явно им стар сертификата, може да има давност 5г. Но пък Бърнитите са там! Това означава ли, че са по-добри от Пелетермите? Абсолютно НЕ! Мога да го кажа от опита си, пък и отзивите по форумите ясно говорят! Е, кво означава TUV сертификата за българския потребител? Оставам въпроса без отговор.

П.П. Няколкото ми поста са малко встрани от основният въпрос в темата - за качествата на котела IVG. Нарочно не пиша конкретно за това, а включването ми беше по-скоро за да предотвратя приплъзването по една грешна плоскост - за сертификатите и за списъка на BAFA.
Rumen89 - специалист
За съжаление не мога да намеря как са направени хоризонталните ходове. Затова ще кача примерна снимка.

Прикачен файл

Screenshot_2019-04-29-12-37-06.jpeg
andy_forresite - майстор
Показания от 6osi6 зеленичък много ме радва. Бих го погледнал на живо ако имах такава възможност и ми предстои изграждане на отоплението с котел. Автоматично почистване на прахоляка, визьор за настройка на горенето, високоефективен, компактен, много добро управление с богати възможности ... и ламбда, 93% ефективност, 6 мм стомана и 6 години гаранция против протичане.
Ето така се постига висока ефективност - правиш котел за определено гориво. А не за въглища, за дървесен чип, смес овес и пелети или царевица с пелети, или само пелети. Комбитата са компромис. Могат го, не може и по-добре. Което си е - си е!
Rumen89 - специалист
За съжаление не мога да намеря как са направени хоризонталните ходове. Затова ще кача примерна снимка. На IVG котел са 7 на бой има клипчета в страницата как работи котела и човека докосва кюнеца при 60 градуса.

Прикачен файл

Screenshot_2019-04-29-12-37-06.jpeg
Rumen89 - специалист
Има и една снимка където малко шишардисват снимали са с термометър външната страна на котел който димоотвода излиза хоризонтално а техния е вертикален.

Прикачен файл

Screenshot_2019-04-29-12-47-01.jpeg
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 15

Тема "Котел IVG мнения и съвети" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: