• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 15
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп - майстор
ср авг 28, 2019 4:31 pmk_garchev написа:
Не ми се изхвърлят радиаторите,при положение,че вече са монтирани!

Аз пък познавам много хора изхвърлили пелетарници и минали на газ или термопомпи.
k_garchev - специалист
Няма как да мина на термопомпа.Или поне не на такава с конвертори.Имам проблеми с кръста и веднага усещам ако има течение в помещението.
ср авг 28, 2019 6:52 pmk_garchev написа:
...проблеми с кръста...
А с пелетите няма ли да имаш? 15 кила са си....кила, а зимата не е едно чувалче. Отделно, че наведнъж трябва да складираш няколко тона.
Все още се кефя на физически натоварвания, но и усещам, че силата ми не е оная, като едно време, затуй минавам на газ. Ако бях още на 40, да си кютам с пелетарника, ама не съм, пък занапред по здрав никак няма да ставам.
morfei1 - специалист
Ако има газ на близко, няма какво да се чуди. Ще си купи хубав котел, ще си плати таксите за присъединяване и ще му останат пари за газ поне за 1 - 2 сезона. По-скъпо е ма навремето, когато пелетите бяха на мода, така разправяха и за дърва/въглища срещу пелети. Сега пак е по-скъпо ма малко са тези които предпочитат дърва при изграждане на нова отоплителна инсталация. Ще си ползва вече монтираните радиатори. И най-важното хамалогия никаква, а и болки в кръста. Малко бюрокрация в началото.

Колкото и да е малко хамалогията с пелетите си я има и се измалява, като нямаш сменник за 6-7 месеца.
Последна промяна от morfei1 на ср авг 28, 2019 7:46 pm, променено общо 1 път.
k_garchev - специалист
Газ няма наблизо и не знам дали скоро ще има.пелетите не ме притесняват с тежестта си.20 лв на един ударник и прибира 5тона и след това не ми пречи на две седмици да отделям по 10минути да изсипа 20-30 торби.
morfei1 - специалист
Глидерите как ги изчисли, че са 22kw/h, че аз при максимум темп. за пелетен котел 80C (малко вероятно да го ползваш на толкова градуса) ги вадя:

80/60/20 - 18,7kw/h

Едва ли ще се топлиш на 20C, та приемам 24C, което прави

80/60/24 - 17,2kw/h

Смятай ги хубаво тези киловати, щото от презастраховане файда няма. Дядото така са презастрахова с 35кв. котел и 25кв. горелка, а реално има нужда от 20кв. Сега обаче аз се белосвам как да я накарам да работи на минимална 5-6кв. Е, хубавото е, че научих много нови неща и продължавам да уча.

Аз средно на час за целият отоплителен сезон правя среден разход на час 7kw/h на 2 етажа по 70кв. без изолация и стара двойна дограма + едно 80л. бойлерче. при работа на котела 24/7. две години подред.

Примерно при моето потребление ако успея да сваля средният разход с 1kw, за целият отоплителен сезон е = 1тон спестени пелети, което никак не е малко, дори половин тон да е. С което искам да кажа, че тези 3-5кв. отгоре не са никак малко
Последна промяна от morfei1 на ср авг 28, 2019 10:05 pm, променено общо 2 пъти.
k_garchev - специалист
Реално съм ги изчислил по малко от 20kw,но котела,който обмислям да заприходя е 22kw или 16kw.За това написах 22kw.А и повечето киловати няма да са проблем,защото ще има и буфер.
gnt69 - майстор
ср авг 28, 2019 9:21 pmk_garchev написа:
Реално съм ги изчислил по малко от 20kw,но котела,който обмислям да заприходя е 22kw или 16kw.За това написах 22kw.А и повечето киловати няма да са проблем,защото ще има и буфер.
И все пак колко квадрата мислиш да топлиш. :partyman:
Браво, Морфине!
Гарчев, ти чу ли той ко ти рече? Средното!!! Запомни ли колко е?
В началото пишеш, че си ги изчислил 22, после друго ортуваш, а още там, Филма те пита за площта, изолацията....
Сичко ши си кажеш, ма тъй не става, да ти вадим думите с ченгел.
Нали ти искаш съвет, наща лесна?!
Колко ши изкараш да му слугуваш- 5....10 години...? Не са 10 минути прехвърлянето и зареждането на 20-30 торби. Измаляваш по някое време, както ти го каза Морфина, дето си загуби времето да ти смята киловатите.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 15

Тема "Избор на пелетен котел." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: