Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Всъщност, Анди почти е уцелил мощностите, а аз без цаките съм гледал съседната колонка.
1600/600 тип 22 е 3426 вата при 90/70/20, а при 75/55/20 е 2292 вата.
1400/600 тип 22 e 2999 вата при 90/70/20, а при 75/55/20 е 2006 вата.
Тези данни са за радиатори Корадо радик класик. Евтината им серия е значително по лек радиатор и с 4 см по малко ламели във височина.
За евтините турски и не знам какви радиатори, обявените мощности не отговарят на истината., но хората си се топлят и с тях.

Аз бих си сметнал необходимата мощност на радиаторите при 70/50/23, където мощностите са 2686 за по големия и 2351 за малкия радиатор.
Тези мощности би трябвало да са достатъчни за дадените стаи, но явно радиаторите не са подбирани според смятани топлозагуби на помещенията. Затова някъде е по топло.

Според мен, по добре премести радиатор, а на негово място постави по голям!
Ако имаш два прозореца или помещението е много голямо, по добре е да се раздели необходимата мощност на два по малки радиатора.
Не си споменал квадратури на стаи със съответните радиатори.
andy_forresite - майстор
У нас с 600/1400 марка Старпан, Турция, се отоплява помещение 14 кв. м., таван 270 см, с 2 прозореца по 1.8 кв.м., една външна врата, две външни стени, една половинка граничи с неотоплявано помещение, с вода около 60 градуса, без никаква топлоизолация. Единия ПВЦ прозорец не уплътнява... Преследвам денонощно 23° и става. Ламелите са си по цялата височина, минус около 3-4 см горе и долу. Тежат много. Помня че 600/1800 е 57 кг и го татразИх сам докато го окача на стената на стойките :sad: Та тоя на 1400 мм не е по-лек от 40 кг, че и той ме измъчи.
AndrianDimitrov1986 - помощник
Къщата не е топло изолирана,тази година не стигнаха финансите за всичко което бяхме намислили.На година ще се изолира,сега немога да ви напиша размерите на стайте.Ще ги напиша след няколко дни,работя в сверата на земеделието и съм в базата ни.Значи въпросната спалня има две външни стени и две вътрешни които са на два коридора.Само в големия коридор са два радиятора.В малкия под прозореца няма,дето граничи с едната стена.Затова може да е по-хладна.Както бех писъл щях да добавяме радиятор под него,но от други ремонти не останаха финанси за него.На година изолация и добавяне на радиятор.Но още много се колебая дали да се преправят трабите по система Техелман и двата кръга да станат един.Първият да е първи на топлата вода а послесния първи на връщащата.Гледам така всички радиятори греят на 100% еднакво. :sad:
andy_forresite - майстор
Няма смисъл да се добавят радиатори като ще се прави топлоизолация. Става дума с котел на твърдо гориво като вашия.
Не съм сигурен, но си мисля че при Тихелман и двете води се движат в една посока и май другото й име е попътна.
Най-добре е с колектори. Не знам къде си видял как всички се захранват 100% при свързване Тихелман. С тези две тръби хидравличното съпротивление е бая по-голямо отколкото с колектори. И аз съм с 2 тръби, но не бих се наел да минавам към колектори. Това е много работа, къртене... ЪпсурТ.
Класическият Тихелман е по добре хидравлично, понеже пътят до всеки един радиатор и обратно е практически еднакъв.
При колекторно свързване, обикновенно се ползват едни тръби, чиито пресфитинги имат голямо хидравлично съпротивление.
А самото балансиране на радияторите с отватяне и притваряне на крановете става само на входящата вода или се реголира инпотока на изходящата.Примерно колко е отворен на топла толкова и на връщаща или връщатата е отворена на 100%?
Балансирането става, при напълно отворени или свалени термоглави, от секретните кранове, които са на изхода на радиатора.
пет сеп 27, 2019 7:55 amТрифон П.Трифонов написа:
Балансирането става, при напълно отворени или свалени термоглави, от секретните кранове, които са на изхода на радиатора.
Ние сме с обикновени кранове за това питам как да мога да ги реголирам
пет сеп 27, 2019 12:25 pmAndrianDimitrov1986 написа:
Ние сме с обикновени кранове за това питам как да мога да ги реголирам
Е, как как? Ако си схванал идеята- Аналогично, както казваше другарката по математика Керанова.
Друг е въпроса защо си сложил обикновени кранове. Даже не е и по евтино.
andy_forresite - майстор
Предполагам има предвид радиаторен вентил, а не буквално кран. Щото сферичен кран или мини кран не е за там. Радиаторните вентили имат по ... 5 (пет) оборота от пълно отворено до пълно затворено. Те са за тази работа и при тях няма шумове от движението на водата.
Ами на входа, на изхода - където има радиаторен вентил, от там. Крайният ефект е промяна в потока за този радиатор...

Тема "Запитване за киловати на котле" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: